image

Buurman mag geen camera's ophangen om bewijs te verzamelen

donderdag 28 september 2017, 15:25 door Redactie, 30 reacties

Een buurman die camera's in zijn achtertuin ophing om bewijs te verzamelen voor de stank- en rookoverlast die hij ervaart van zijn directe buren mag dit niet doen, zo heeft de kortgedingrechter in Arnhem bepaald. Volgens de rechter zorgen de camera’s voor een te grote inbreuk op de privacy van de buren.

De partijen zijn al meer dan 46 jaar buren van elkaar. De buurman heeft sinds enige tijd last van stank- en rookoverlast wanneer de buren in hun achtertuin de terrashaard stoken. De politie en de gemeente waren al door de buurman ingeschakeld, maar die hebben geen actie ondernomen. De buurman heeft daarom aan de achterkant van zijn woning een camera geïnstalleerd, die gericht is op de achtertuin van de buren.

De buurman wil op die manier bewijsmateriaal verzamelen om in een procedure bij de rechter aan te tonen dat hij onrechtmatige hinder heeft van het stoken van de terrashaard. De beelden van de camera's en foto's van de achtertuin van de buren zijn op Facebook gepubliceerd. Op die beelden zijn ook de kleinkinderen van de buren te zien.

Vorderingen

De buren vinden dat hun privacy wordt aangetast en hebben de rechter in een kortgeding gevraagd om de buurman te veroordelen tot verwijdering van de camera's en hem te verbieden om camerabeelden op Facebook of andere sociale media te publiceren. Als hij dit toch doet, moet hier een dwangsom tegenover staan. De buurman heeft een tegenvordering ingesteld. Hij heeft de rechter gevraagd om de buren te verbieden om de terrashaard te stoken, omdat hij daarvan ernstige hinder ervaart en er sprake is van een risico voor zijn gezondheid.

De kortgedingrechter heeft de vorderingen van de buren toegewezen. De buurman mag geen camera’s installeren, omdat de buren niet weten wanneer er wel of geen opnames worden gemaakt van hun achtertuin. Dat is volgens de rechter een te grote inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de buren. Bovendien kan de buurman ook op andere, minder ingrijpende wijze bewijsmateriaal verzamelen. De buurman mag ook geen camerabeelden of foto’s van de achtertuin van de buren op internet plaatsen. Dat is een te grote inbreuk op hun privacy.

Wat betreft het stoken van de terrashaard staat volgens de rechter niet vast dat er sprake is van onrechtmatige hinder. In ieder geval hebben de politie en de gemeente geen reden gezien om hier tegen op te treden. De buurman heeft verder geen bewijs kunnen aanleveren dat het stoken van de terrashaard voor hem ernstige en onrechtmatige hinder oplevert. Daarom werd zijn vordering afgewezen. De buurman kan nog wel een bodemzaak beginnen bij de civiele rechter.

Reacties (30)
28-09-2017, 15:26 door spatieman
Eh?????????
28-09-2017, 15:52 door Anoniem
Spionage is voorbehouden aan de overheid.
28-09-2017, 15:57 door Anoniem
En gelooft er iemand nog echt dat de rechtspraak in dit land niet ziek is tot op het bot? Het wordt deze man dus domweg VERBODEN het benodigde bewijsmateriaal te verzamelen.
28-09-2017, 16:01 door Anoniem
Dit is typisch een gevalletje klassieke grondrechten uit de grondwet. Dat het nu lullig uitpakt is dan natuurlijk jammer voor de benadeelde.

Maar kom op zeg een terras haard.

Kijk als je er plastic bv opgooit is het natuurlijk wel ff wat minder.

En dan heb je volgens mij weer te maken met milieuvervuiling.

Maar ja...dan denk ik weer aan die vreugdevuren...maar die stook je bv echter weer niet elke week.
28-09-2017, 16:07 door Anoniem
Kun je stank tegenwoordig ook detecteren met camera’s? Ik heb nog meer veranderingen gemist als dat ik al vermoede.
Dat het niet toegestaan is om je buren hinderlijk te observeren omdat het mogelijk is, is een ander verhaal.

Eigenlijk zou security.nl toch eens wat meer aandacht moeten besteden aan de nieuwskoppen. Ik krijg er af en toe een behoorlijk TMG gevoel bij.
28-09-2017, 16:16 door Anoniem
De rechter heeft de enig mogelijke uitspraak gedaan. Natuurlijk mag de "benadeelde" buurman bewijsmateriaal verzamelen, maar dat mag niet op deze wijze. Gelukkig niet. Straks laat de goede man nog 24/7 een drone boven de tuin van zijn buurman vliegen, zogenaamd om bewijsmateriaal te verzamelen. En dat hij het verkregen materiaal niet aan de rechter overhandigt, maar publiceert op social media is niet acceptabel.
Het is wel droevig: dan ben je 46 jaar buren van elkaar en dan kom je elkaar tegen voor de rechter.
28-09-2017, 16:27 door PietdeVries - Bijgewerkt: 28-09-2017, 16:28
Door Anoniem: En gelooft er iemand nog echt dat de rechtspraak in dit land niet ziek is tot op het bot? Het wordt deze man dus domweg VERBODEN het benodigde bewijsmateriaal te verzamelen.

Je middelbare schoolvak begrijpend lezen heb je niet met een voldoende afgerond...

Vergaren van bewijs mag wel - maar het permanent ophangen van camera's die de tuin van zijn buren filmen niet. Er staat hem niets in de weg om, als hij last heeft van de rook, naar buiten te lopen en een opnames te maken van het probleem. Wat ook niet mag is het publiceren van deze beelden op een min of meer openbaar medium als facebook.

Dat is overigens niet "ziek tot op het bot", maar beschermt jou in je achtertuin tegen een of andere mafkees die jou en je kinderen daar 24x7 in de gaten houdt en bij elke scheet die je laat een leuk filmpje op Dumpert te zetten.

Opmerkelijk overigens dat we hier altijd zo pro-privacy zijn, maar dat zodra dat voor de "boefjes" zou moeten gelden we dat ineens verkeerd vinden...
28-09-2017, 16:28 door Anoniem
Door Anoniem:Maar kom op zeg een terras haard.

Kijk als je er plastic bv opgooit is het natuurlijk wel ff wat minder.

En dan heb je volgens mij weer te maken met milieuvervuiling.

Maar ja...dan denk ik weer aan die vreugdevuren...maar die stook je bv echter weer niet elke week.

Een paar uur houtvuur stoken veroorzaakt vele malen meer fijnstofvervuiling dan een auto die 1000km rijdt. Houtvuur veroorzaakt o.a. longziektes, kanker. Zoek maar eens naar de verklaring van het Longfonds.

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je binnen van je haard zit te genieten terwijl je de buren (en overigens ook jezelf) ziek maakt. Het principe van de grenzen van vrijheid zijn van toepassing, die eindig op het moment je anderen overlast veroorzaakt. Of je dat nu doet met geluid, stank of rook.
28-09-2017, 16:50 door Anoniem
Hier in de woonwijk heb ik er ook regelmatig last van.
Op bepaalde dagen lijkt opeens iedereen in de tuin te moeten barbeknoeien en vuren maken als het wat frisser wordt.
Het lijkt dan soms bijna alsof de halve wijk in de fik staat. En s' winters gaan de open haarden aan. Nog erger.
Houtrook inademen is erg ongezond. http://houtrook.nl/ het beroerde is dan anderen de lucht voor je verpesten.
Ik snap die man helemaal.
28-09-2017, 16:57 door Anoniem
Als het om rook gaat, had hij dan niet beter een rookmelder kunnen installeren? Als die begint te gillen, weten de buren meteen hoe laat het is.
28-09-2017, 17:55 door Anoniem
De buurman moet gewoon iets anders doen: dikke vette bouwlamp installeren en bij overlast aanzetten.

Je hebt namelijk geen poot om op te staan in Nederland bij stankoverlast. Dus vooral zelf een andere overlast veroorzaken die het niet meer interessant maakt om voor de overlastgever door te gaan is enige oplossing.

Camera mag niet, dat was duidelijk, geeft verkeerd soort overlast.
28-09-2017, 18:03 door DeliciouslyImperfect
Door Anoniem: Maar kom op zeg een terras haard.

Ik denk dat dat heel erg per persoon verschilt. Als de achterburen een paar huizen verderop zo'n ding aanzetten en de wind staat mijn kant op, blijf ik ook binnen met het raam dicht. Ik weet niet wat ze er op gooien, maar ik vind het vaak een enorme rot lucht.
Daar staat dan tegenover dat ik niet vind dat de buren daar mee moeten stoppen alleen omdat ik een wat overgevoelige neus heb.
28-09-2017, 18:42 door Anoniem
De tolerantie van mensen gaat omlaag, zodra ze weten dat iets dat een ander doet, schadelijk is voor henzelf.
Je ziet dat niet alleen terug bij het stoken van een open haard, maar ook ten opzichte van rokers of dieselrijders. De lucht van open haard die we zo associëren met vakantieoorden of kamperen in de vrije natuur, kan een ergernis worden als je het iedere dag moet ruiken, of bewust bent van de geur die het verspreidt.

[OT]
Als een buur een camera ophangt waarmee hij mij (bedoeld of onbedoeld) in de gaten houdt of kan houden, zou ik ook tot het hoogste rechtscollege procederen om die gedraging te stoppen. Dat deze goede man bewijs probeert te vergaren om zijn derving van woongenot aan te tonen is zijn goed recht, maar daarmee heeft hij niet het recht om zijn buren in de privacy aan te tasten.
In deze casus zou ik trouwens eerder kiezen voor een luchtkwaliteitsmeting dan voor een camera, want die registreert alleen of er rook geproduceerd wordt.
[/OT]
28-09-2017, 19:08 door Anoniem
'Oog om oog, neus om neus'

Stoken op binnentuinen is crimineel want zwaar overlastveroorzakend omdat er meestal niet met kolen maar met tuinafval wordt gestookt, bladeren, takken en snoeimateriaal. Snoeimateriaal kan je ruim opvatten.
Het is raar dat vele buren op een binnentuin vaak vele uren ramen en deuren gesloten moeten houden om niet binnen doorrookt te worden, het is raar dat jij je was binnen moet drogen omdat de buren van fik stoken houden.
Dit soort buren kunnen rustig ongestoord jaren doorgaan ondanks klachten van allerlei kanten dat dit soort buren halve bomen en struiken loopt weg te fikken en dat mag gewoon niet en het is slecht voor je longen.

Maar o wee als je oppert plaatselijk de brandweer wat vrijwillig te assisteren, illegaaaal!
Mogelijk is zo'n wiebel tuinsproeier nog een idee die toevallig soms ook net over de heg sproeit, als de rook over de heg mag dan ook niet zeiken over wat drupjes water.
Vuur stoken hoort gewoon niet op een binnentuin en het wordt tijd dat sommige rechters wat ervaring in de echte maatschappij gaan opdoen, dat lijkt nog wel eens tekort te schieten, want dames laten plassen in een mannen urinoir was ook al niet zo'n sterk inzichtelijke oplossing.
Omdat dat er in de praktijk dan zo uit ziet, https://www.volkskrant.nl/binnenland/honderden-zeikwijven-de-straat-op-voor-protestactie-tegen-tekort-aan-openbare-wc-s-voor-vrouwen~a4518222/

Wat natuurlijk ook nog een optie is van het zelfde laken een pak terugstinken.
Bestaat de oude fopwinkel nog ergens?
Daar kon je vroeger stinkbommetjes kopen, krak en stinken maar naar rotte eieren, niet te harden die lucht, een handje in je eigen tuin zo af e toe moet voldoende zijn om de buren ervan te overtuigen dat luchtkwaliteit iets is om op te letten.
Rook en krak, rook en krak, rook en krakkrakkrakkrakkrak, net zolang totdat dat asociale gedrag ophoudt.
Maar er zijn vast nog wel meer oplossingen langs de mazen van de wet te vinden, zo werkt menig overheid immers ook.

'Nood maast wet'.
28-09-2017, 19:13 door [Account Verwijderd]
Wat ik niet begrijp, omdat ik geen raakvlak voel met de social media ziekte (kwetter-tetter-Twitter inbegrepen) is de drijfveer waarom de, ik noem hem maar verwarde buurman, foto's van zijn buren, althans uit de privésfeer van zijn buren, op dat abjecte internet urinoir 'Faecesbook' plaatst. (buhh)
28-09-2017, 20:18 door Anoniem
Door Anoniem: Wat natuurlijk ook nog een optie is van het zelfde laken een pak terugstinken.
Bestaat de oude fopwinkel nog ergens?
Daar kon je vroeger stinkbommetjes kopen, krak en stinken maar naar rotte eieren, niet te harden die lucht, een handje in je eigen tuin zo af e toe moet voldoende zijn om de buren ervan te overtuigen dat luchtkwaliteit iets is om op te letten.
.
Dat gaat niet lukken. Als jij rookoverlast hebt van de buren, dan zullen je andere naasteburen last hebben van je stinkbommetjes. De stank gaat helaas niet tegen de wind in.
28-09-2017, 21:56 door Anoniem
Door Aha: Wat ik niet begrijp, omdat ik geen raakvlak voel met de social media ziekte (kwetter-tetter-Twitter inbegrepen) is de drijfveer waarom de, ik noem hem maar verwarde buurman, foto's van zijn buren, althans uit de privésfeer van zijn buren, op dat abjecte internet urinoir 'Faecesbook' plaatst. (buhh)
Precies wat je zegt.
Daarom dus. Om op die wijze even flink "terug te stinken".
28-09-2017, 22:15 door Anoniem
Door Anoniem: Hier in de woonwijk heb ik er ook regelmatig last van.
Op bepaalde dagen lijkt opeens iedereen in de tuin te moeten barbeknoeien en vuren maken als het wat frisser wordt.
Het lijkt dan soms bijna alsof de halve wijk in de fik staat. En s' winters gaan de open haarden aan. Nog erger.
Houtrook inademen is erg ongezond. http://houtrook.nl/ het beroerde is dan anderen de lucht voor je verpesten.
Ik snap die man helemaal.

Ik woon in Portugal, in de meeste dorpen (huizen staan dict op elkaar) stookt iedereen hout of olie.
Echt veel longproblemen zijn hier niet. Stoken is een kunst, veel mensen verstaan die niet.
28-09-2017, 22:50 door Anoniem
Probleem is simpel op te lossen: http://rivmtoolkit.nl/Onderwerpen/Houtrook_en_gezondheid
Even naar beneden scrollen naar 'Gemeente' en daar staat het:
En zij kan optreden op basis van de hinderbepaling die staat in het Bouwbesluit 2012. In artikel 7.22 van het Bouwbesluit staat dat het verboden is hinderlijke rook, roet, walm of stank te verspreiden. U kunt de gemeente schriftelijk verzoeken handhavend op te treden. Tegen een afwijzing kunt u in beroep gaan, eerst bij de gemeente en dan eventueel bij de Raad van State. In de VVM toolkit houtstook staat beschreven wat u van gemeenten kunt verwachten.
28-09-2017, 22:57 door karma4
Door Anoniem:
Ik woon in Portugal, in de meeste dorpen (huizen staan dict op elkaar) stookt iedereen hout of olie.
Echt veel longproblemen zijn hier niet. Stoken is een kunst, veel mensen verstaan die niet.
Heb ik geen probleem mee.

Wel met de asociale privacy inbreuk makende houding dat er mensen zijn die van alles aan anderen opleggen.
29-09-2017, 00:33 door Anoniem
Bijna iedere straat heeft een camera die een aantasting vormt van de persoonlijke levenssfeer. Het is wettelijk verboden, maar je moet individueel naar de rechter voordat daarop handhaving volgt. De politie heeft er geen enkele baat bij om de wet te handhaven en verschuilt zich achter excuus dat het een prive aangelegenheid betreft en ze verhullen niet dat ze beelden van dergelijke camera's graag gebruiken bij opsporing. Het klinkt als een extreme situatie als iemand specifiek personen filmt, maar het maakt voor de wet niet uit of je onnodig een persoon onnodig filmt of een willekeurig aantal personen vanaf een vaste locatie. Als de handhaving normaal zou zijn zouden personen ook duidelijker weten wat wel en niet acceptabel is.
29-09-2017, 09:21 door Whacko
De camera om bewijs te verzamelen is natuurlijk niet fijn voor de buren (en ja je weet niet wanneer je gefilmd wordt. Maar als het alleen is om te laten zien hoe vaak er gestookt wordt ok), maar zou ik nog kunnen begrijpen. Maar het feit dat deze op social media worden geplaatst is fout, DAT zou de enige uitspraak moeten zijn van de rechter.
29-09-2017, 09:56 door Anoniem
Ik zou verwachten dat een terrasbrander of iets dergelijks een millieu vergunning moet hebben, wegens de uitstoot van fijnstof.
Je kunt denk ik redelijk succesvol melding maken van een millieu delict.
29-09-2017, 11:21 door Anoniem
Er is nog één oplossing: Zelf ook gaan stoken en dan liefst iedere dag.
29-09-2017, 11:24 door Anoniem
Zaak voor de rijdende erfrechter...kunnen ze weer een uurtje mee vullen.
29-09-2017, 11:49 door Anoniem
Een hele fijne goede rechter .
Kunnen wij deze goede man inhuren voor en tegen de vele spionagecamera op snelweg en stad ?

Weet het antwoord al hoor ...
29-09-2017, 12:05 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem, 00:33 uur: Bijna iedere straat heeft een camera die een aantasting vormt van de persoonlijke levenssfeer.

Bij mij in straat hebben ze een Lupus Domestica Abnormalis: een 'verwarde' hond die zelfs tegen de maan blaft.
Dàt is pas aantasting van de persoonlijke levenssfeer!
29-09-2017, 17:49 door Anoniem
Hoop dat de bouwmarkten en tuincentra straks massaal palingrookkasten gaat aanbieden met voordeelkorting,zodat je in je tuin een grote hoeveelheid vis kan roken. denk dat Nederland wel open staat voor een nieuwe trend.
Dus.... Gamma,Action,Intratuin,Blokker,Praxis,Hornbach ....Rookkasten !
29-09-2017, 17:54 door Anoniem
De uitspraak lijkt mij juridisch niet meer dan correct. Wel zou het fijn zijn indien de buurman gehoor zou vinden bij gemeente of politie. Dan was het allemaal wellicht ook minder uit de hand gelopen.
04-10-2017, 00:47 door Anoniem
Als mijn buren eenzijdig overlast zouden veroorzaken, en ze doen na mijn klagen er niets aan, dan ga wordt het knokken (met de vuist) of oog om oog, tand om tand. Ik rook ze dan ook uit, en wel op mijn manier zodat er wel gepraat moet gaan worden. De pest is dat er buren bestaan die het fijn vinden om andere mensen te pesten en dit heimelijk doen zoals op grensscheidingen stiekem in bomen toppen weg knippen zonder te overleggen of het probleem te overleggen. Probleem wat dan volgt is dat de boom of conifeer breeder gaat groeien en er nog meer geklaag komt. Met andere woorden er zijn herselozen die niet nadenken en empathieloos handelen zoals die aso tuinkachel buren in het verhaal. Actie = Reactie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.