image

Ruim 20.000 Firefox-extensies niet klaar voor Firefox 57

vrijdag 29 september 2017, 14:18 door Redactie, 8 reacties

Over anderhalve maand lanceert Mozilla Firefox 57, maar ruim 20.000 extensies zijn nog niet klaar voor deze nieuwe versie en zullen daardoor niet meer werken. De browserontwikkelaar gaat de traditionele add-ons vervangen door een model waarbij extensies straks in alle browsers kunnen werken.

Door deze stap zullen bestaande legacy add-ons die nog op het oude extensiemodel zijn gebaseerd niet meer in de browser werken. Extensie-ontwikkelaars moeten niet alleen hun extensie naar het nieuwe WebExtension-model omzetten, ook de gebruikersdata moet worden gemigreerd. Het gaat dan om zaken als instellingen en voorkeuren die behouden blijven bij het updaten naar de WebExtension-versie van de Firefox-extensie. Na de release van Firefox 57 op 13 november dit jaar zal het helemaal niet meer mogelijk zijn om de oude legacy-data te migreren.

Mozilla is al geruime tijd bezig om ontwikkelaars zo ver te krijgen dat ze hun extensies aanpassen en de data van gebruikers migreren, maar van de 25.000 Firefox-extensies die via addons.mozilla.org te downloaden zijn, zijn er pas 4700 extensies klaar voor Firefox 57. Volgens Mozilla hebben ontwikkelaars nog tijd om te migreren. Verder zal Mozilla bij gebruikers die legacy-installaties hebben geïnstalleerd bij grote upgrades van Firefox, bijvoorbeeld van Firefox 56 naar Firefox 57, een compatibiliteitscontrole uitvoeren. Op deze manier wordt er gekeken of er al een WebExtension-versie van de legacy-extensie beschikbaar is. Gebruikers kunnen dan alleen hun oude instellingen van de legacy-versie behouden als die voor de lancering van Firefox 57 al door de extensie zijn gemigreerd.

Reacties (8)
29-09-2017, 14:49 door Anoniem
Ik snap de overwegingen. Maar voor een aantal extensions heb ik nog geen alternatief. Dus zachtjes aan naar Pale Moon aan het migreren... Vooral het feit dat je nu definitief Nautilus door je strot gedrukt krijgt doet me (om in de context te blijven) braken. Waardeloze UI, jammer.
29-09-2017, 15:49 door Anoniem
Firefox the 'backdoor browser' ?

- Screenshotcloud

Pas op met de browser in haar geheel of diverse functies, weer een nieuwe backdoor functie, firefox screenshots dat gelinkt is aan de firefox cloud.
Configureer je firefox goed (ga er maar minimaal een half uur voor zitten!) omdat ze standaard niet privacyvriendelijk staat ingesteld!

Weer een frats erbij
Firefox automatically stores your screenshots in the cloud for two weeks
https://blog.mozilla.org/blog/2017/09/28/screenshots-send-tabs-in-todays-faster-firefox/

Screenshots kunnen allerlei informatie bevatten die je helemaal niet wil delen.
Het automatisch plaatsen van screenshots in een cloud is een security en privacy risico!

- Anti firewall gedrag

Sinds enige tijd maakt firefox het lastig(er) om met een firewall te werken.
Een nette firewall configuratie kan in goede mate bijdragen tot minder rottigheid op je systeem of malware tegenhouden bij een besmetting.

Firefox heeft enige tijd geleden de update functie aangepast, dat is een aparte app geworden die niet gewoon over poort gaat maar wil razen over beschikbare poorten in de 50.000 range.
Heb je die geblokkeerd dan gaat de browser in razernij modus op zoek naar een beschikbare poort en gaat ze vermoedelijk eindeloos alle 1000 af.

Wees gewaarschuwd : blijf anderen erop attenderen omdat het nodig is bij Firefox gebruik

Ook al vinden sommigen automatisch zaken uploaden naar de cloud geen enkel probleem en je hele computer openzetten voor een in modieus opzicht mislukt browsertje ook niet.
Anderen denken er mogelijk anders over, maar dan moet je je er eerst bewust van zijn wat firefox iedere keer weer aan crapfuncties inmoffelt.
Zwaar irritant want het zorgt voor steeds weer nieuwe problemen en uitzoekerij.
En dan straks de zware ellende met de webextensies.

Het wil er bij mozilla maar niet in dat je misschien beter was geweest respect te hebben voor de vaste aanhang en niet alle sop de schop te gooien voor zaken waar menigeen helemaal niet op zit te wachten en waar geïnteresseerden echt niet een andere browser voor verlaten (milliseconden sneller, who cares? gamers?

Nuttige addons door the drain? Ja dat is een punt van zorg.
Permanente aanval op je privacy door mozilla, ja dat is een punt van zorg.

Bij mozilla denken ze dat het gras aan de overkant groener is en kenelijk moet er aan haar eigen kant nog even een dikke laag blubber overheen. Ben benieuwd of de oude extensies straks nog wel te vinden zijn.
29-09-2017, 18:00 door Anoniem
Een hele lading extensies kan gewoon niet omgezet worden naar de nieuwe vorm. Om de doodeenvoudige reden dat een heleboel extensies de vormgeving van Firefox aanpassen (bijv. Classic Theme restorer) en dat is gebaseerd op XUL. Het is in de toekomst niet mogelijk dergelijke aanpassingen te doen. Je hebt maar te slikken zoals de gebruikersinterface van Foirefox is en kunt er niets meer aan veranderen.

dat is iets dat me totaal niet zint. En dus ben ook ik overgegaan naar Pale Moon en heb mbv. Stylish (en dankzij DOM inspector) aanpassingen gemaakt in de gebruikersinterface. Die aanpassingen staan inmiddels in de UserChrome, zodat ik Stylish daarvoor niet persé hoef te laden.

Omdat het soms voorkomt dat Pale Moon meldt een site niet te vinden heb ik FF nog wel op m'n systeem laten staan. Kan ik even kijken of het daar anders is (meestal niet!). Maar daar gebruik ik de ESR52 versie, zolang die nog geldig blijft. Daarna is het helemaal over en uit met Firefox.

Ik denk dat de meeste gebruikers liever nog Google Chrome gebruiken dan de 'nieuwe'Firefox. Het is minachting van de grote groep trouwe gebruikers en eigenlijk een vorm van zelfdestructie wat Mozilla doet...
29-09-2017, 20:03 door Anoniem
Ik heb firefox al gedag gezegd toen ze 300 miljoen van google kregen ( http://www.zdnet.com/article/firefox-hits-the-jackpot-with-almost-billion-dollar-google-deal/ ). Degenen die het nu nog gebruiken hebben inmiddels zoveel trackers aan hun ip-adres hangen dat wisselen van browser niet meer helpt.
29-09-2017, 20:21 door Anoniem
Misschien zijn een stel makers wel helemaal niet van plan om de extensies aan te passen en laten ze deze gewoon doodbloeden omdat ze niet meer interessant zijn.
29-09-2017, 20:26 door softwaregeek
Ook Lastpass heeft zijn extentie voor Firefox 57 nog niet aangepast.
29-09-2017, 21:08 door Anoniem
Laat die lui nog even doorgaan en de fox gaat in rook op. Hebben ze zelf aangestoken.
Ze zijn wereldvreemd, af en toe denk ik dat ze wanhopig zijn, zonder strategie.
Maar wel wat arrogant
02-10-2017, 09:10 door tijsco
Die 4700 klopt niet. Je kunt - op de wat onduidelijke extensies pagina - ook selecteren op versienummer. Dan krijg je bijna 8800 extensies die klaar zijn voor Firefox 57:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/search/?appver=57.0&page=
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.