image

Asscher: Werkgever moet transparant zijn over online screening

maandag 2 oktober 2017, 13:38 door Redactie, 4 reacties

Werkgevers moeten transparant zijn tegenover sollicitanten dat een online screening onderdeel uitmaakt van de sollicitatieprocedure en tijdens een screening verzamelde gegevens niet langer dan noodzakelijk bewaren, zo laat minister Asscher van Sociale Zaken weten (pdf).

De minister antwoordde op Kamervragen van VVD-Kamerleden Koopmans en Van 't Wout. De Kamerleden hadden naar aanleiding van een opinie van Europese privacytoezichthouders over privacyrechten van werknemers vragen gesteld. Volgens de privacytoezichthouders maken nieuwe technische mogelijkheden dat werkgevers het gedrag van hun medewerkers steeds makkelijker systematisch kunnen volgen. Via de opinie hopen de toezichthouders dat werkgevers een balans vinden tussen hun legitieme belangen enerzijds en de bescherming van de privacy van werknemers anderzijds.

Koopmans en Van 't Wout vroegen Asscher of werkgevers gebruik mogen maken van online profielen die een professioneel doeleinde hebben, zoals een online cv. De minister stelt dat een werkgever uitsluitend een inbreuk mag maken op de privacy van sollicitanten en werknemers als daarvoor een wettelijke grondslag aanwezig is. Dit geldt ook voor het gebruik maken van online profielen van een sollicitant.

"In een sollicitatieprocedure zal een werkgever moeten kunnen onderbouwen dat een online check noodzakelijk is voor het behartigen van een gerechtvaardigd belang. Als er sprake is van een profiel dat een professioneel doeleinde dient, zal daar eerder sprake van kunnen zijn dan als het een privé profiel betreft", aldus Asscher. "Van belang is bovendien dat werkgevers vooraf transparant zijn over het feit dat een online screening onderdeel uitmaakt van de procedure, en dat gegevens die tijdens een screening worden verzameld niet langer bewaard worden dan noodzakelijk is."

Reacties (4)
02-10-2017, 17:45 door Anoniem
"Van belang is bovendien dat werkgevers vooraf transparant zijn over het feit dat een online screening onderdeel uitmaakt van de procedure, en dat gegevens die tijdens een screening worden verzameld niet langer bewaard worden dan noodzakelijk is."

Dat doet het internet wel voor je.....
02-10-2017, 22:10 door Anoniem
Ze zouden het ook met de sollicitanten moeten delen.
Stel je voor dat er iets niet klopt of totaal uit zijn context is gehaald.
03-10-2017, 11:22 door Anoniem
Ik vind het sowieso schandalig dat je online gescreend word op sociale media. Sociale media is privé, ik kan privé zo achterlijk doen als ik wil zolang ik mij maar aan de wet houd en ik mijn werk naar behoren doe en normaal met mijn collega's om ga.
Mijn werk heeft niets te maken wat ik in mijn vrije tijd uitspook.

Zelf doe ik niet (meer) aan social media maar ik waarschuw mijn kinderen er altijd voor dat ze goed op moeten letten wat ze posten omdat dat helaas op een illegale manier zomaar tegen ze gebruikt kan worden later bij het vinden van een baan.
03-10-2017, 21:15 door karma4
Screenen van de werkgevers en bedrijf door sollicitanten lijkt me een wezenlijke voorbereiding.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.