image

EFF hekelt Apple wegens iOS-optie die Bluetooth en wifi niet echt uitschakelt

vrijdag 6 oktober 2017, 10:18 door Redactie, 17 reacties

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF heeft uitgehaald naar Apple wegens een optie in iOS 11 die gebruikers laat denken dat Bluetooth en wifi zijn uitgeschakeld, terwijl dit niet het geval is. Gebruikers van een iPhone kunnen via het bedieningspaneel eenvoudig wifi en Bluetooth in- en uitschakelen. Althans, dat lijkt het geval te zijn. Als gebruikers op deze manier wifi uitschakelen zal de iPhone de verbinding met wifi-netwerken en sommige apparaten verbreken.

De wifi-optie blijft echter voor Apple-diensten ingeschakeld en het apparaat blijft met Apple-apparaten, zoals de Apple Watch en Pencil, verbonden. De gebruikersinterface maakt dit echter niet duidelijk aan gebruikers. Daarnaast wordt wifi weer volledig ingeschakeld als de gebruiker naar een nieuwe locatie gaat. Ook worden Bluetooth en wifi om 5 uur 's ochtends ingeschakeld, ook al hadden gebruikers dit via het bedieningspaneel uitgeschakeld. Wederom laat iOS 11 dit niet aan gebruikers weten.

De enige manier om wifi en Blueooth echt uit te schakelen is de Airplane Mode in te schakelen of dit via de Instellingen in te stellen. "Als een telefoon is ontworpen om zich op een andere manier te gedragen dan de gebruikersinterface suggereert, zorgt dit voor zowel veiligheids- als privacyproblemen", aldus Andrés Arrieta van de EFF. De burgerrechtenbeweging wil dan ook dat Apple de keuze van gebruikers respecteert en Bluetooth en wifi pas echt worden ingeschakeld als de gebruiker hiervoor kiest.

Reacties (17)
06-10-2017, 10:47 door Anoniem
Inderdaad, nog niet eerder opgemerkt... Normaal gesproken sluit ik wireless en bluetooth handmatig dmv het Control Screen wanneer ik mijn huis (of auto) verlaat, en vond het al vreemd dat mijn iPhone 'automagisch' verbinding maakte met mijn BT carkit. Vanaf nu dus alles handmatig via Instellingen de- of activeren.

Erg sneaky van Apple, voor alle onwetende gebruikers...
06-10-2017, 11:22 door Anoniem
Nu snap ik waarom mijn telefoon sinds de iOS11 update zo snel leeg is. Jammer...
06-10-2017, 11:34 door Anoniem
Door Anoniem: Inderdaad, nog niet eerder opgemerkt... Normaal gesproken sluit ik wireless en bluetooth handmatig dmv het Control Screen wanneer ik mijn huis (of auto) verlaat, en vond het al vreemd dat mijn iPhone 'automagisch' verbinding maakte met mijn BT carkit. Vanaf nu dus alles handmatig via Instellingen de- of activeren.

Erg sneaky van Apple, voor alle onwetende gebruikers...

Niet alleen sneaky maar potentieel ook gevaarlijk! En dat verwacht je niet van Apple die veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. Ook vervelend voor de Apple fanboys die graag Android afkraken...

Ik heb namelijk wel eens overwogen om een iPhone SE te kopen nu de prijs gezakt is naar 350 euro omdat iOS veiliger is dan Android (tenzij je een mega dure Pixel koopt). Maar ik zie daar nu maar vanaf. Maakt weinig uit welk mobiel OS je gebruikt.
06-10-2017, 11:59 door SPer
Ik kan me vergissen, maar volgens mij is deze optie nieuw en was daarvoor de enige manier om Wifi en/of BT uit te zetten :instellingen.

Ik zag de nieuwe optie pas bij toeval ...... Dus ik vermoed dat dit niet de reden is dat een accu sneller leeg loopt.
06-10-2017, 13:05 door Anoniem
Door SPer: Ik kan me vergissen, maar volgens mij is deze optie nieuw en was daarvoor de enige manier om Wifi en/of BT uit te zetten :instellingen.

Ik zag de nieuwe optie pas bij toeval ...... Dus ik vermoed dat dit niet de reden is dat een accu sneller leeg loopt.

BT en Wifi kon je al uitzetten mbv dit bedieningspaneel. In iOS10 stonden Wifi en BT daarmee permanent uit. Met iOS11 blijkbaar niet en staan deze bovendien ook niet "geheel" (wat dat dan ook is) uit. Beide kosten zeker extra stroom.
06-10-2017, 13:26 door Anoniem
Dat verklaart ineens van > twee dagen standby naar < 8 uur standby, erg handig ook dat je dit niet uit mag zetten.
Straks weer een blueborne of weet ik wat en dan...?
06-10-2017, 14:15 door Anoniem
Dat verklaart ineens van > twee dagen standby naar < 8 uur standby
En dus moet je vaker je accu weer opladen en daarom gaat je accu sneller kapot,
zodat je wat vaker kan overwegen om misschien maar weer eens een nieuw model iPhone te kopen...

En zo hebben de nieuwe instellingen toch nog een voordeel.
(voor het fruitbedrijf van Forrest Gump dan)
06-10-2017, 14:35 door Anoniem
Inderdaad razend irritant aangezien het veel voorkomend is dat je het in deze instellingen met veel poespas vergeet uit te zetten.
Schijt Amerikanen doen er net zoals de Chinezen alles aan om mensen te bespioneren. En heel de werelden is afhankelijk van hun techniek.
06-10-2017, 16:05 door Anoniem
Uitschakelen in de instellingen vergt precies evenveel handelingen als uitschakelen in het dockje.

Dit is echt spijkers op laag water zoeken.
06-10-2017, 16:19 door Anoniem
En heel de werelden is afhankelijk van hun techniek.
Maar ASML is een Nederlands bedrijf dat de chipmachines maakt, waarmee die andere landen hun spionagerotzooi maken.
Schijt aan Nederlanders dan maar? (o ships, daar horen we zelf ook bij....)
06-10-2017, 18:33 door Anoniem
Door Anoniem: Uitschakelen in de instellingen vergt precies evenveel handelingen als uitschakelen in het dockje.

Dit is echt spijkers op laag water zoeken.

Schijnbaar heb jij helemaal geen iPhone, en ben je gewoon iemand die rest met onzin wil corrigeren/domineren.

Je moet tegenwoordig voort spitten in je instellingen terwijl het voorheen met een enkele toets werkte.

Ongeveer vergelijkbaar met JavaScript in Firefox, dus.
06-10-2017, 23:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Uitschakelen in de instellingen vergt precies evenveel handelingen als uitschakelen in het dockje.

Dit is echt spijkers op laag water zoeken.

Schijnbaar heb jij helemaal geen iPhone, en ben je gewoon iemand die rest met onzin wil corrigeren/domineren.

Je moet tegenwoordig voort spitten in je instellingen terwijl het voorheen met een enkele toets werkte.

Ongeveer vergelijkbaar met JavaScript in Firefox, dus.

Voort spitten in instellingen? Hahaha, zelden zulke onzin gelezen. Als je al te lui bent om het scherm aan te raken moet je vooral touch devices aanschaffen. Oftewel, aanstelleritis van hier tot Tokio.
07-10-2017, 00:55 door Anoniem
Niet alleen Apple. Als ik op mijn Motorola Moto 5G Plus met Android wifi uitschakel daarna een wifi analyzer app start ontvangt die nog gewoon steeds wifi accesspoints. Denk je misschien dat de wifi analyzer app de wifi optie weer inschakelt maar die staat nog steeds op uit maar ik ontvang toch echt live wifi AP's.

Ik heb 0,0 vertrouwen in de huidige techniek overal word je besnuffeld en misbruik van mensen gemaakt. En dan leunt ons leven ook nog juist steeds meer en meer op al die onbetrouwbare techniek. je kan je belastingen al niet meer regelen zonder een computer en Internet.

Vroeger stond de overheid bescherming van onze privacy tegenwoordig word je door je eigen overheid bespioneerd.
07-10-2017, 10:07 door Anoniem
Hier een Apple fan boy:

Ik vind het een mooie feature, als het ook daadwerkelijk werd aangegeven. Er had een knop of instelling bij moeten komen zodat de gebruiker zelf kan kiezen of hij dit wil. Aangezien ik veel aan het rijden ben en daarnaast een Apple Watch heb biedt dit mij extra mogelijkheden.

Echter: Vanuit security en privacy oogpunt is dit natuurlijk funest. De meest makkelijke manier van opsporen van een telefoon zijn deze 2. Ook is al meerdere malen gebleken dat wifi- en bluetooth firmware niet veilig zijn geweest. Dit was op te lossen met simpel de wifi of bluetooth uit te schakelen, maar dit gebeurd dus niet in dit geval. Jammer Apple.
07-10-2017, 12:15 door Anoniem
Beste Apple fans: dat is allemaal gepraat van mensen die geen Apple hebben of willen hebben.
Dit alles is echt geen probleem; het is een FEATURE van Apple.
Als Apple dit heeft uitgelegd dan gaat de verkoop weer omhoog. Let maar op.
07-10-2017, 12:24 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb 0,0 vertrouwen in de huidige techniek overal word je besnuffeld en misbruik van mensen gemaakt. En dan leunt ons leven ook nog juist steeds meer en meer op al die onbetrouwbare techniek.

Sinds wanneer kon je de techniek van voorheen wel vertrouwen dan? Met je analoge radio of televisie zat bijna iedereen aan de ontvangende kant en als je al kon zenden, met je telefoon, radioamateur en later fax of pager, dan maakte niemand zich druk om privacy. Aan veilig communiceren is heel lang geen behoefte geweest met de gedachte de wetten voldoende waren, dat iemand anders het wel regelde en er liever niet over risico werd nagedacht. Of dat terecht was kon je met geen mogelijkheid zeker weten (weet jij veel wie er mee kon luisteren met straalverbindingen van de ptt), of wist je zeker (briefkaart, pager).

We zijn steeds meer gaan communiceren en we worden ons steeds meer bewust van hoe weinig we dat snappen en hoe veel vertrouwen we op niets baseren. Je denkt dat de overheid je niet beschermd? In die wereld telt de wet. Er waren vroeger nauwelijks wetten de je in je privacy beschermde doordat niemand er om vroeg. De vijand zat zogenaamd alleen buiten. Nu zijn er steeds meer wetten die duidelijk maken wat wel en niet mag op gebied van privacy. Je hebt nu waarschijnlijk meer bescherming dan je ooit in recht hebt gehad en je komt er achter dat dat niet genoeg is. Kan je wel boos naar de overheid wijzen dat die vroeger je wel beschermde, maar die wetten en techniek maken we toch echt als samenleving zelf. Dat lijkt het makkelijkste te gaan als we denken dan anderen wel voor ons zorgen en we zelf geen moeite doen om ons ergens in te verdiepen. En dan achteraf klagen dat anderen het fout hebben gedaan en je geen vertrouwen meer hebt.
07-10-2017, 16:14 door Anoniem
Door Anoniem: Hier een Apple fan boy:

Ik vind het een mooie feature, als het ook daadwerkelijk werd aangegeven. Er had een knop of instelling bij moeten komen zodat de gebruiker zelf kan kiezen of hij dit wil. Aangezien ik veel aan het rijden ben en daarnaast een Apple Watch heb biedt dit mij extra mogelijkheden.

Echter: Vanuit security en privacy oogpunt is dit natuurlijk funest. De meest makkelijke manier van opsporen van een telefoon zijn deze 2. Ook is al meerdere malen gebleken dat wifi- en bluetooth firmware niet veilig zijn geweest. Dit was op te lossen met simpel de wifi of bluetooth uit te schakelen, maar dit gebeurd dus niet in dit geval. Jammer Apple.

Speciaal voor jou als Apple fan boy: https://support.apple.com/en-us/HT208086
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.