image

Belgische politie wil ritgegevens jaar lang in database bewaren

maandag 9 oktober 2017, 13:45 door Redactie, 14 reacties

De Belgische politie wil ritgegevens van automobilisten een jaar lang in een database opslaan, wat volgens de Belgische Privacycommissie een vorm van massasurveillance is. Als het aan de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon ligt worden de databases met de gegevens van 500 camera's langs Vlaamse gewest- en snelwegen en de slimme camera's van de lokale politiezones met elkaar verbonden.

Zodoende kan de politie inzicht krijgen in de verplaatsingen van burgers. "Door dergelijke gegevens massaal gedurende een jaar bij te houden in technische databanken, zowel lokaal als federaal, en door die databanken dan ook nog eens aan elkaar en aan andere databanken te koppelen, kunnen de facto bepaalde bewegingspatronen van personen worden achterhaald”, laat Caroline De Geest, juriste bij de Privacycommissie, tegenover De Standaard weten.

De Geest vindt dat dit een vorm van massasurveillance is. "De data over verplaatsingen kunnen niet alleen in verband worden gebracht met informatie uit andere politie­databanken, maar er kunnen ook bigdata- technieken op worden toegepast om patronen te herkennen." De Privacycommissie stelt dat het wetsvoorstel van Jambon volgens de Europese rechtspraak een schending van de privacy is. Het Europees Hof van Justitie oordeelde vorig jaar dat een algemene bewaarplicht van communicatiegegevens de privacy schendt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat het nog moet kijken wat het met de bezwaren kan doen.

Reacties (14)
09-10-2017, 13:54 door Anoniem
Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat het nog moet kijken wat het met de bezwaren kan doen.

Wat men bedoelt, is dat men gaat kijken hoe men de bezwaren van tafel kan vegen ? De kans dat de Belgische regering zich veel aan zal trekken van de bezwaren is immers, net als hier in Nederland, te verwaarlozen ?
09-10-2017, 14:22 door Anoniem
Doet me denken aan 1984
09-10-2017, 14:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat het nog moet kijken wat het met de bezwaren kan doen.

Wat men bedoelt, is dat men gaat kijken hoe men de bezwaren van tafel kan vegen ? De kans dat de Belgische regering zich veel aan zal trekken van de bezwaren is immers, net als hier in Nederland, te verwaarlozen ?
Door Anoniem:
Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat het nog moet kijken wat het met de bezwaren kan doen.

Wat men bedoelt, is dat men gaat kijken hoe men de bezwaren van tafel kan vegen ? De kans dat de Belgische regering zich veel aan zal trekken van de bezwaren is immers, net als hier in Nederland, te verwaarlozen ?

Voor beide regeringen geldt echter, dat ze vanuit Europa op de vingers getikt kunnen worden. Waarschijnlijk willen ze kijken hoe ze via lobby werk de EU regelgeving kunnen aanpassen. "Het is per slot van rekening handig bij terrorisme- en kindermisbruik bestrijding" zal het argument wel worden.
09-10-2017, 14:54 door Anoniem
Vroeger werd iedereen aan de grens gecontroleerd en was iedereen binnen elk land in principe vrij.
Nu zijn de grenzen open en wordt iedereen binnen elk land als verdachte behandeld.
09-10-2017, 15:16 door Anoniem
Door Anoniem: Vroeger werd iedereen aan de grens gecontroleerd en was iedereen binnen elk land in principe vrij.
Nu zijn de grenzen open en wordt iedereen binnen elk land als verdachte behandeld.
Draai maar weer om dan.

Ik begrijp eigenlijk niet dat de politie zelf denkt dat dit een redelijke maatregel in het belang van het volk is. Conclusie: Ze zijn er niet voor het volk.
09-10-2017, 15:23 door Anoniem
Grote hotels in vakantie-oorden worden ook gewoon altijd standaard getapt hoor.
Meestal zit de bvd in een bijkantoortje verderop in de straat.
Alle camera's van de winkelstraten komen bij hun uit.
09-10-2017, 15:39 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 09-10-2017, 23:21
Zo'n meer of minder paniekmaatregel heeft natuurlijk ook geen zin om de dreiging van (extreme) criminaliteit in te dammen maar wat dan wel? Achter elke burger die zich in het openbare leven begeeft een agent met een UZI laten meelopen is even grote kolder.
De Belgen hebben in vergelijking tot ons natuurlijk al het een en ander qua terrorisme te verwerken gehad. Dus in België is men helemaal huiverig om toe te geven dat het enige is dat men er tegen kan doen, niet meer of minder is dan: iets doen.
Sterker nog: toegeven dat men niet weet hoe de bevolking afdoende te beschermen tegen extreme criminaliteit is een 0 optie.
Een regering waar ook ter wereld die toegeeft min of meer machteloos te zijn heeft zich schaakmat gezet.

Een extra complicatie is dat wat men van overheidswege ook onderneemt om criminaliteit te beperken het zelden goed is.
Onderneemt men niets, en blijkt achteraf dat een pre-effectief handelen zin had of mogelijk was, is het huis (land) te klein voor kritiek. Onderneemt men wel iets - zoals hier het onderwerp - komt er weerstand.
09-10-2017, 19:01 door Anoniem
Door Aha: Onderneemt men niets, en blijkt achteraf dat een pre-effectief handelen zin had of mogelijk was, is het huis (land) te klein voor kritiek. Onderneemt men wel iets - zoals hier het onderwerp - komt er weerstand.

Je hebt natuulijk gelijk, het is niet goed of het deugd niet.
Maar.... Let wel, helemaal veilig wordt het toch nooit.
Dit is een wapenwedloop waardoor wij mensen steeds banger worden, steeds minder vrij worden en uiteindelijk als zielig hoopje mens huilend in de hoek liggen.

Hoe naar het ook is, helaas horen sommige dingen er gewoon bij.
09-10-2017, 22:43 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Grote hotels in vakantie-oorden worden ook gewoon altijd standaard getapt hoor.
Meestal zit de bvd in een bijkantoortje verderop in de straat...(knip)
... dat door Anoniem aan de Staat der Nederlanden wordt verhuurd!
Uche, uche..ja, ja, en natuurlijk rijdt jij altijd met je voiture een hotel binnen tot aan de balie in plaats van daarvoor een parking te zoeken.... Nu toch maar weer ècht verder met Suske & Wiske hè!
10-10-2017, 08:21 door MazeMouse
Ik lees dit soort berichtgeving altijd als "we doen dit eigenlijk al maar we willen het nu ook openlijk "legaal" gaan doen"
10-10-2017, 09:18 door Anoniem
Ik ben benieuwd hoe de Belgische regering het noodzakelijkheidsbeginsel hard gaat maken om persoonsgegevens excessief lang te bewaren. In de GDPR (en onze huidge wetpersoonsgegevens) wordt gesproken over

- Noodzakelijkheid
- Proportionaliteit
- Subsidiariteit

Een beetje apart om gegevens dermate lang te bewaren.

ps:de GDPR en zijn richtlijnen zijn effectief maar kunnen pas per mei 2018 beboet worden.

Eminus
10-10-2017, 12:15 door Anoniem
Ik begrijp eigenlijk niet dat de politie zelf denkt dat dit een redelijke maatregel in het belang van het volk is. Conclusie: Ze zijn er niet voor het volk.

Dat krijgen agenten, iig zolang de VVD aan het roer staat, ook met de paplepel ingegoten. Dat ze hier zijn om de staat te dienen, eerder dan de burger. En dat de politie dus ook niet, vanuit VVD optiek, je beste vriend behoort te zijn, integendeel.
10-10-2017, 15:06 door swake - Bijgewerkt: 10-10-2017, 15:06
Hier in ons Belgenland heeft men enorm veel fantasie , veel uitvinden maar het werkt niet .
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170814_03018206?_section=61261204&utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=ochtendupdate&&adh_i=a69822bc62ad00095019ef6e1a9d8036&imai=&M_BT=260034793981
Gaan we maar aanvullen en stel ik al maanden vast , van voor de politie reeds de burger meedegedeelt had .
https://mijndossier.rrn.fgov.be/

De burgemeester van Kortrijk Vincent vVn Quickenborne , gaat zijn stad digitaliseren. Tot op een meter na zal de stad weten waar elke toerist zich bevind en de data ook bewaren Uitleg . Er word geen data verzameld en bewaard van de toeristen , maar van het apparaat . Vreemde uitleg voor mij .
11-10-2017, 00:44 door Anoniem
Ik denk niet dat ik door d'ene of d'andere belastingambtenaar op mijn mobieltje gebeld wil worden en dan ambtelijk gezeur over cijfertjes en hoe ik het allemaal verkeerd gedaan heb moet aanhoren. Ze sturen maar een briefje.

Zeker omdat diezelfde ambtenaren bij klachten over het zooitje dat ze er zelf van maken handige ambtelijke truukjes weten uit te halen als "ik heb uw brief als afgehandeld in het dossier gedeponeerd" zonder er verder wat mee te doen. (Mijn antwoord: Mooi, dan is daarmee de hele zaak afgehandeld en hebben jullie geen enkele claim meer op mij. Wie de bal kaatst, etc.)

Sommige dingen moet je gewoon niet proberen uit te vechten per telefoon en al helemaal niet per "berichtendienst" die volledig onder ambtelijk beheer valt. Natuurlijk, "digitaal" is hartstikke tof maar voor dit soort onzin wil je dat echt niet. Je bent als burger echt veel beter af met een papieren brief en zelf een kopietje achterhouden. Als het niet zwart op wit staat heb je geen poot om op te staan.

Een emailadres of een mobiel nummer krijgt de overheid dus gewoon niet van mij. Stuur maar een briefje.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.