image

Nieuw kabinet investeert miljoenen extra in cybersecurity

dinsdag 10 oktober 2017, 13:49 door Redactie, 6 reacties

Het nieuwe kabinet investeert de komende jaren tientallen miljoenen extra in cybersecurity. Ook wordt er geld vrijgemaakt voor de aanschaf van hacksoftware, zo blijkt uit het vandaag gepresenteerde regeerakkoord (pdf). Het gaat de komende vier jaar om een bedrag van in totaal 197 miljoen euro dat bovenop de jaarlijkse 26 miljoen euro komt die door het vorige kabinet tijdens prinsjesdag werd toegezegd.

Het geld wordt onder andere ingezet voor de uitbreiding van personele capaciteit en ict-voorzieningen en verdeeld over verschillende ministeries. Ook wordt er een 'ambitieuze cybersecurity-agenda' opgesteld met onder meer standaarden voor Internet of Things-apparaten, het stimuleren van bedrijven om veiliger software te maken via softwareaansprakelijkheid, het versterken van het Nationaal Cyber Security Centrum als aanspreekpunt van Computer emergency response teams van alle sectoren, het stimuleren van cybersecurityonderzoek en het verbeteren van voorlichtingscampagnes op het gebied van cyberhygiëne.

Hacksoftware

Voor de uitvoering van de Wet Computercriminaliteit III komt 10 miljoen euro extra beschikbaar. Het kabinet stelt dat slechts in specifieke gevallen hacksoftware zal worden ingekocht door opsporingsdiensten. Leveranciers van dergelijke software worden gescreend door de AIVD en mogen niet aan dubieuze regimes verkopen. Statistieken over het gebruik van hacksoftware worden jaarlijks openbaar gemaakt. Bij de evaluatie van de wet na twee jaar wordt gekeken in hoeverre deze regeling de effectiviteit van de wet aantast. In dat geval wordt alsnog de aanschaf van hacksoftware voor algemeen gebruik overwogen.

Image

Reacties (6)
10-10-2017, 13:59 door Xhendos - Bijgewerkt: 10-10-2017, 13:59
Hacksoftware gericht op een specifieke verdachten zal effectief zijn, maar nu de WiV op 1 januari 2018 van kracht is moet ik oppassen aangezien het voor de AIVD dan legaal is om iedereen te hacken.
Mij lijkt het toch echt beter om de WiV van de plank te gooien en de hacksoftware doelgericht op een potentiele terrorist te gebruiken zonder dat onschuldige burgers hier de dupen van zijn.

Dus als we met de informatie over terroristen die we al hadden nou eens doelgericht gaan hacken, zijn we dan weer vriendjes en is iedereen gelukkig?
10-10-2017, 14:11 door Anoniem
De roverheid en cybersecurity.
Ze komen niet verder dan: klik weg, hang op, bel uw bank.
10-10-2017, 14:36 door Anoniem
Het kabinet stelt dat slechts in specifieke gevallen hacksoftware zal worden ingekocht door opsporingsdiensten.[/


Bij mijn weten kan je zerodays verkopen aan de Nederlandse overhead.
10-10-2017, 15:05 door Anoniem
Beste roverheid,

Na het regeerakkoord, wordt die investering zeker betaald van de beloofde € 1000 van Rutte,
en de € 500 van Pechtold.
10-10-2017, 15:16 door Anoniem
Er worden hier zaken gesuggereerd die nog niet eens zijn uitgewerkt tot concreet beleid

Tweakers quote in het kader van de zorgvuldigheid
Een regeerakkoord is een lijst met afspraken, waarbij het gaat om een leidraad voor een nieuw kabinet en niet om beloften.

Om de plannen uit het regeerakkoord werkelijkheid te maken, moet het kabinet wetten opstellen en laten goedkeuren door het parlement.

Het kabinet is nog niet begonnen, want eerst moeten de partijen nog ministers voordragen. De nieuwe regering gaat naar verwachting over een week of twee aan de slag.
https://tweakers.net/nieuws/130557/kabinet-in-regeerakkoord-mogelijk-snelle-aanpassing-sleepwet.html

Dan nog de titels van het tweakers artikel : Kabinet in regeerakkoord: mogelijk snelle aanpassing 'sleepwet'
Lees de reacties eronder, niemand die het gelooft.
Wat wel breed wordt geloofd is dat dit weer een spindokter tactiek is om tegenstand te breken en door lang rekken protest te laten wegebben.
Maar het principe blijft, "eerst gaan we er als de ratten tegenaan en knagen we breed aan alles wat we kunnen krijgen".

Ondanks de sussende woorden is dat in het kamerdebat door plassterk oom ruiterlijk toegegeven, de insteek is om de wet breed te gaan inzetten.
Kan je nagaan wat dat betekent als we de kennis van nu op de toekomst projecteren want het summier raadplegen van die bewaarplichtgegevens ooit liep ook binnen een paar jaar gierend uit de klauwen tot miljoenen opvragingen per jaar.

Als die sleepwet uit de hand loopt, na de evaluatie onder een nieuw kabinet liggen de spreekwoordelijke daders op het kerkhof.
Laat ze alvast nu maar gaan oefenen in stilte en de politiek direct verlaten uit landsbelang.
11-10-2017, 09:18 door Anoniem
Door Anoniem: De roverheid en cybersecurity.
Ze komen niet verder dan: klik weg, hang op, bel uw bank.

uhmmm dat is een campagne van betaalvereniging Nederland oftewel de banken en niet van de overheid.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.