image

Savitech usb-audiodriver installeert stilletjes rootcertificaat

vrijdag 3 november 2017, 10:04 door Redactie, 3 reacties

Een usb-driver van het bedrijf Savitech waar audiofielen en fabrikanten van high-end muziekapparatuur gebruik van maken installeert stilletjes een rootcertificaat op systemen, waardoor het risico op man-in-the-middle-aanvallen bestaat. Savitech biedt usb-drivers voor gespecialiseerde audio-apparatuur.

Sommige versies van de Savitech-driver installeren stilletjes het SaviAudio-rootcertificaat in de Window-rootstore. Hierin staan alle rootcertificaten en certificaten die hieronder vallen, die door Windows en browsers zonder eigen rootstore worden vertrouwd, zo ontdekte securitybedrijf RSA. Een aanvaller die de privésleutel van het Savitech-rootcertificaat zou verkrijgen zou vervolgens man-in-the-middle-aanvallen op gebruikers kunnen uitvoeren waar het rootcertificaat is geïnstalleerd.

Een aanvaller kan in dit geval netwerkverkeer ontsleutelen, malware laten installeren of zich als websites voordoen zonder dat er een waarschuwing in de browser verschijnt. Savitech stelt dat het certificaat werd gebruikt voor het signeren van drivers voor Windows XP en niet langer nodig is. De installatie van het rootcertificaat werd echter niet uit de driver-installatie voor nieuwere Windows-versies verwijderd. Volgens het CERT Coordination Center (CERT/CC) van de Carnegie Mellon Universiteit zijn er geen aanwijzingen dat de privésleutel van het Savitech-rootcertificaat is gecompromitteerd, maar uit voorzorg krijgen gebruikers het advies om het certificaat te verwijderen.

Reacties (3)
05-11-2017, 05:04 door Hyper
Het is ronduit bizar dat Microsoft het andere software toestaat om rootcertificaten te installeren zonder expliciete toestemming van de gebruiker.
06-11-2017, 07:52 door linuxpro
Door Hyper: Het is ronduit bizar dat Microsoft het andere software toestaat om rootcertificaten te installeren zonder expliciete toestemming van de gebruiker.

Maakt niet veel uit, de gemiddelde gebruiker klikt toch op Ok of Next om de installatie te vervolgen.
07-11-2017, 08:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.