image

Ransomware ontregelt dienstverlening Amerikaanse stad

vrijdag 17 november 2017, 15:17 door Redactie, 3 reacties

Een infectie door ransomware heeft de dienstverlening in de Amerikaanse stad Spring Hill meerdere dagen ontregeld. Begin deze maand raakten de servers van de stad, die een kleine 38.000 inwoners heeft, met niet nader genoemde ransomware besmet, die allerlei bestanden versleutelde.

Voor het ontsleutelen van de data moest een bedrag van 250.000 dollar worden betaald. Iets wat het stadsbestuur weigerde. Allerlei belangrijke systemen waren door de ransomware uitgeschakeld. Zo hadden ambtenaren geen toegang meer tot hun e-mail. Inwoners konden daarnaast hun energierekening, vergunningen en andere documenten niet betalen. Ook moest de aansturing van hulpdiensten in het geval van noodsituaties met de hand gebeuren.

Telefoontjes naar het alarmnummer 911 werden op een whiteboard bijgehouden, zo meldt WKRN. Ook werden alle mobiele terminals in de politiewagens uitgeschakeld. Nadat de infectie op 3 november plaatsvond wist de stad de e-mailvoorziening afgelopen dinsdag 14 november te herstellen. Het computersysteem voor de hulpdiensten had gisteren online moeten komen. Inwoners van de stad kunnen echter nog steeds geen betalingen uitvoeren.

De stad heeft met zes verschillende bedrijven samengewerkt om de servers en data te herstellen. Een deel van de back-updata was echter door de ransomware gecorrumpeerd geraakt, zo meldt WSMV. Het stadsbestuur vermoedt dat de infectie kon plaatsvinden doordat een medewerker een "verkeerde link" in een e-mail opende.

Image

Bron: WKRN

Reacties (3)
17-11-2017, 15:24 door Anoniem
Dit zijn allemaal naweeen van een slecht beveiligde infra structuur zover die aanwezig was.

Als ik met een vergiet over straat loop en ga water halen bij de pomp op het dorpsplein moet je ook niet verbaasd zijn dat je met een probleem zit wanneer je weer thuis bent.

Oorzaak en gevolg.

.
17-11-2017, 16:47 door Anoniem
Het stadsbestuur vermoedt dat de infectie kon plaatsvinden doordat een medewerker een "verkeerde link" in een e-mail opende.
Nu nog wachten op een pientere journalist die geen genoegen neemt met een simpele schuldverschuiving naar een medewerker.

De vraag moet zijn wat het stadsbestuur denkt dat dat de oorzaak is dat zoveel belangrijke systemen dagen lang onklaar zijn na een te verwachten aanklikken van een verkeerde link.
18-11-2017, 11:34 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 18-11-2017, 11:34
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.