Privacy - Wat niemand over je mag weten

Qubes OS, Tails or Whonix?

18-11-2017, 20:09 door Anoniem, 7 reacties
Er verschillende soorten privacy Os-en in de markt met onderling sterke verschillen.
Niet allemaal komen ze even vaak aan bod hier in de kolommen terwijl dat misschien wel de aandacht verdient, laat staan dat ze echt onderling goed vergeleken worden.
Dat is op zich jammer ten opzichte van andere meer bekende standaard 'privacy' oplossingen omdat je zou denken dat een privacy OS dat het beste zou kunnen garanderen en de tijden daar ook steeds meer om gaan vragen.

Hoe zit dat hier, zijn er gebruikers die met alle drie ervaring hebben, of alleen de bekendste onder de relatief onbekenden?
Gebruik je (alleen nog) 1 van deze drie en waarom ben je juist daar dan het meest tevreden over?
Wat is jouw praktijkervaring?
Draai je er 1, 2, of wel drie?
Op een enkel systeem of gescheiden van elkaar?

En hoe sta je tegenover de gemaakte vergelijkingen in deze links?
Kan je de conclusies uit eigen ervaring onderschrijven?

- Qubes, Whonix, or Tails: which Linux distro should you use to stay anonymous?
https://www.comparitech.com/blog/vpn-privacy/anonymity-focused-linux-distributions/

- De sterrenbanketbakker die zijn eigen product vergelijkt met die van anderen
https://www.whonix.org/wiki/Comparison_with_Others

Over welke van de drie "Qubes OS, Tails, Whonix" ben jij het meest enthousiast en vindt je een absolute aanrader?
Heb je al eens iemand uit je familie vriendenkring zover gekregen het erbij te gaan gebruiken en bij in gebruikname geassisteerd?
Reacties (7)
19-11-2017, 12:41 door Anoniem
Qubes OS natuurlijk, je kan daarmee whonix en tails gebruiken. Alles in 1, dus te beginnen met qubes OS en tijdens het installeren een grote boot partitie maken zodat je daarop tails erop kan zetten, daarna lekker ook whonix erbij installeren tijdens het installeren van qubes. Gewoon 3 in 1, kan je afwisselen :-)
19-11-2017, 14:42 door MathFox
Tails is het meest geschikte van de drie om veilig op een "untrusted" computer te kunnen werken. (Je kunt op je Tails USB stick eventueel een partitie voor documenten maken.) Voor een workstation thuis is Qubes met Whonix een interessante optie.
Belangrijke vraag blijft: Waar wil je jezelf tegen beschermen?
Qubes biedt een extra beveiliging tegen malware, maar kost wel extra geheugen en doet uit zichzelf niets tegen het aftappen van je internetverkeer.
Whonix en Tails bieden juist de bescherming tegen aftappen, maar niet (of minder) de extra beveiliging tegen malware.
19-11-2017, 15:59 door Anoniem
Door MathFox: Tails is het meest geschikte van de drie om veilig op een "untrusted" computer te kunnen werken. (Je kunt op je Tails USB stick eventueel een partitie voor documenten maken.) Voor een workstation thuis is Qubes met Whonix een interessante optie.
Belangrijke vraag blijft: Waar wil je jezelf tegen beschermen?
Qubes biedt een extra beveiliging tegen malware, maar kost wel extra geheugen en doet uit zichzelf niets tegen het aftappen van je internetverkeer.
Whonix en Tails bieden juist de bescherming tegen aftappen, maar niet (of minder) de extra beveiliging tegen malware.
Als je een gevorderde gebruiker bent, dan kun je bij de geavanceerde opties gaan tijdens het installeren van qubes. Daaruit kan je kiezen of je alles via tor wil gebruiken. Ik geloof dat het de whonix-gw template gebruikt.. Maar dat is natuurlijk afgeraden als je niet weet wat webRTC is, want standaard staat webRTC aan in firefox en kan je ip leaken. Maarja, je kan niet zeggen dat qubes niets doet met je internetverkeer, want die optie is er wel degelijk aanwezig, maar je zult wel zelf de nodige maatregelingen moeten nemen om je ip niet te laten leaken. Daarom ook dat die optie bij de geavanceerd opties staat. Je moet er wel goed overnadenken of je het wil gebruiken, want na de installatie kan je niet meer terug en moet je alles zelf instellen of anders een herinstallatie.
19-11-2017, 16:36 door Anoniem
Door MathFox:
Whonix en Tails bieden juist de bescherming tegen aftappen, maar niet (of minder) de extra beveiliging tegen malware.

Minder is een relatief begrip.
Minder dan van welke hoe'veel'heid (hoeminderheid?).

Ik lees nooit over TAILS targeting malware in de breedste zin van het woord.
Dat zou kunnen betekenen dat het er bijna niet is of niet is ontdekt (ondat het high profile malware is en bijna niet wordt gebruikt).
Een goede referentie lijkt daarbij dat als dissidenten niet massaal worden opgepakt nadat ze deze software hebben gebruikt, het deigingsmodel dan ook heel erg meevalt.

Waar wil je je tegen beschermen?
Die vraag wordt veel te weinig gesteld in de security wereld (deze wensite) in zijn algemeen en is er mogelijk reden van dat gecultiveerde paniek ook veel te ruim baan krijgt.
Dat is een bekend verdienmodel voor veel partijen maar slecht voor de lokale volksgezondheid en het humeur.

Het is niet gezegd dat er geen Linux malware is en dan in het bijzonder voor genoemde systemen, maar in relatieve zin ben je heel veel veiliger af.
Voldoende zekerheid zolang je leven (of je toebedeelde zitplaats) er niet vanaf hangt,
19-11-2017, 19:48 door Anoniem
Qubes os by far, je kunt zoals boven beschreven whonix gebruiken, dat kwa bescherming van je ip beter is dan tails, je hebt ook onderdelen in qubes zoals dispoasble vms, waardoor je weg werp machines kan gebruiken, waardoor je die als poor mans tails kan gebruiken, ze zijn alleen niet compleet amnestic, dit is een feature die er nog aan zit te komen(zag het voorbij koken op de dev mailing list.
19-11-2017, 22:36 door Anoniem
(zag het voorbij koken op de dev mailing list.
O... je zag het dus langs komen borrelen? ;)
20-11-2017, 07:15 door Anoniem
Even een zijsprongetje.
Let bij installatie van Qubes-OS op de hoeveelheid RAM versus SWAP. Standaard staat swap op 8GB, als je meer RAM hebt past dat niet op swap en werk o.a. suspend niet. (Heeft mij een paar dagen irritatie gekost voor dat kwartje viel.)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.