image

Kabinet, GGZ en Buma voor Big Brother Award genomineerd

maandag 20 november 2017, 14:18 door Redactie, 2 reacties

Het kabinet, GGZ Nederland en Sybrand Buma zijn genomineerd voor de Big Brother Awards Publieksprijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen, bedrijven of overheden die de privacy van burgers op grote schaal hebben geschonden. Het publiek kon de afgelopen weken nominaties inzenden.

De kandidaten die het vaakst werden genoemd vormen automatisch de drie genomineerden, zo laat burgerrechtenbeweging Bits of Freedom weten, dat de awards organiseert. Het kabinet is genomineerd voor het invoeren van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel bekend als de sleepwet. Een aanzienlijk deel van de inzenders vindt dat het nieuwe kabinet de prijs verdient voor "het doordrukken van een sleepnetwet" die "de privacy van miljoenen onschuldige Nederlandse burgers opzij schuift."

GGZ Nederland dankt de nominatie aan de oproep aan zorginstellingen om met de doorgifte van zogenaamde ROM-gegevens door te gaan, ook al had de minister van Volksgezondheid aangekondigd dat zorginstellingen die niet langer met Stichting Benchmark GGZ (SBG) mochten delen. De inzenders van de nominatie vinden het onbegrijpelijk dat GGZ Nederland ondanks bezwaren het advies heeft gegeven om privacygevoelige gegevens van patiënten, zonder expliciete toestemming van die patiënten, met een derde partij te delen.

CDA-leider Sybrand Buma werd genomineerd vanwege zijn uitspraak over het aankomende referendum over de sleepwet. In een interview met de Volkskrant stelde Buma dat hij wil "dat die sleepwet doorgaat" en daarom "de keuze [maakt] dat we dit referendum niet beschouwen als een echt referendum." Via Bigbrotherawards.nl kan er tot en met 10 december op de genomineerd worden gestemd. Naast de Publieksprijs zal ook op basis van input van experts de Expertprijs worden uitgereikt. De nominaties van de Expertprijs zijn nog niet bekendgemaakt. De uitreiking van de awards vindt plaats op 11 december in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Reacties (2)
20-11-2017, 15:09 door Anoniem
https://nos.nl/artikel/2203691-naam-en-foto-gezochte-crimineel-sneller-online.html
20-11-2017, 19:16 door Anoniem
Buma en het CDA hebben een abonnement op nominaties. Dat is langzamerhand traditie. Maar ach, wat wil je van een oud Vindicat lid. Jong geleerd...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.