image

ICO wil celstraffen voor onterechte inzage in patiëntendossiers

maandag 20 november 2017, 15:12 door Redactie, 6 reacties

De Britse privacytoezichthouder ICO wil dat er zwaardere straffen komen voor zorgverleners die onterecht in de medische dossiers van patiënten kijken. Dit jaar zijn er in Groot-Brittannië acht zorgverleners veroordeeld voor het inzien van medische dossiers van vrienden, collega's of andere bekenden zonder dat ze hier een geldige of wettelijke reden voor hadden.

"Dergelijk gedrag kan zeer verontrustend voor het slachtoffer zijn. Het is niet alleen een schending van hun wettelijk fundamenteel recht op privacy, het kan ook de relatie tussen patiënten en de National Healh Service ondermijnen en de reputatie van de zorg in zijn geheel beschadigen", zegt Mike Shaw van de ICO. Dergelijke overtredingen kunnen echter alleen met een geldboete worden bestraft. De acht veroordelingen dit jaar hebben omgerekend in totaal zo'n 9.000 euro aan boetes opgeleverd. De ICO wil echter dat in de ergste gevallen ook gevangenisstraffen kunnen worden opgelegd, zo laat Shaw nu weten.

Reacties (6)
20-11-2017, 15:21 door Anoniem
En in Nederland kijken de diensten zoiezo in je medisch dossier en gaan ze stiekem je dna verzamelen ... dat is die nieuwe burgerspionagewet
Weten ze gelijk alles van je
Kan de Nederlandse Staat gewoon biologische oorlogsvoering op jou of je familie toepassen.
20-11-2017, 15:34 door Anoniem
idee: bij inzage in een dossier automatisch een reden laten invullen door het systeem als de inziener reeds geautoriseerd is voor dat specifieke dossier, en als een ander inzage wil, dan alleen na toestemming van patient, (per mail met klik-hier) met een override.

De overridde kicked in als de patient op een stoeprand ligt te bloeden en er haast is, waardoor de inziener kan kiezen voor toegang zonder voorafgaande toestemming. Dit opent alle gegevens met een auto-mailtje naar de chef van de inziener, en de patient.

klaar is kees.
20-11-2017, 15:53 door Anoniem
Ls.
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zet voor de conversie van hun patiëntendossier naar het EPD van Epic op grote schaal studenten in.
M.a.w. geen BIG-geregistreerde personen of mensen die gebonden zijn aan een medische geheimhoudingsplicht.


https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/gezondheid/gebruik-van-medische-gegevens
20-11-2017, 18:08 door karma4
Het is de zorgverzekeraar die alle behandelingen met de codes binnenkrijgt. De beoordeling of iets medisch gaat gebeuren wordt in de richting van het kostenplaatje geduwd.
20-11-2017, 18:10 door Anoniem
Door Anoniem: En in Nederland kijken de diensten zoiezo in je medisch dossier en gaan ze stiekem je dna verzamelen ... dat is die nieuwe burgerspionagewet
Weten ze gelijk alles van je
Kan de Nederlandse Staat gewoon biologische oorlogsvoering op jou of je familie toepassen.

Alle medische instellingen laden alle gegevens over all patienten dagelijks/wekelijks up naar een centrale server in nederland.
Zogenaamd voor de statistiek.
Pseudoanoniem.
Statistiek heeft jaren geleden al openlijk toegegeven dat als ze zouden willen de data weer te kunnen koppelen aan personen.

Dat betekent dus dat al die gegevens allang niet meer prive zijn en reken maar dat de aivd er allang bij kan en nog een hele trits ambtenaren die dat nodig vinden.
De verzekeraars hebben overigens een eigen variant daarvan dus ook een bulk aan pseudoanonieme gegevens boven op een ander systeem dat ze al hebben : het prijssysteem.

Het prijssysteem van verzekeraars is zo extreem uniek uiteen gesplitst naar categorie en prijs dat elk denkbaar 'euvel' dat je kan hebben of elk denkbare psychische afwijking die je bij je pscho zou bespreken herleidbaar is tot wat je hebt.

Dat betekent dat je 0 privacy hebt.
Misschien minder erg als je een ingegroeide teennagel hebt dan iets dat je liever niet met de buitenwereld wil delen omdat anderen niet in staat zijn daar goed mee om te gaan en omdat ze het niet zouden mogen hebben omwille van het medisch beroepsgeheim.

Bestaat hier dus al zeker 5 jaar niet meer.
De tijd dat medische dossiers geheim waren is allang opgeheven, oa dankzij die fantastische politieke Schippersaar die er een totale privacy hel van heeft gemaakt.

Maar laten we ons vooral richten op nieuws in het buitenland.
Hier maakt het niet meer uit en kan je er 1000 paginas per dag mee vullen.
Als we hier gevangenisstraffen zouden invoeren hadden we een probleem : te weinig gevangenisruimte.
20-11-2017, 18:52 door Anoniem
De vraag is hoever je wil gaan. In geval van een onterechte en opzettelijke inzage in het patientendossier door medisch personeel kan ik met alleen een (persoonlijke) geldboete eigenlijk leven. Dat lijkt me meer in overeenstemming met de schade. Als er nog meer schade veroorzaakt wordt, kan het zijn dat ook de strafmaat omhoog moet. Vergelijk de situatie met het autorijden, alleen rijden onder invloed is een geldboete, maar als er daadwerkelijk gewonden door vallen, wordt het meer.

Bovendien moeten we er in Nederland maar eens aan dat emotionele schade ook schade is. Een reden waarom er zo frivool met persoonsgegevens wordt omgesprongen (ik weet het, organisaties vinden zelf dat ze er zorgvuldig mee om gaan, maar de meningen zijn daarover ongeveer volgens dezelfde lijnen verdeeld als over de zangkwaliteiten van Assurancetourix) is dat de schade in het algemeen emotioneel zal zijn, en daar staat geen schadevergoeding op in Nederland.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.