image

Opera verhuist ingebouwde vpn-dienst naar eigen datacentra

donderdag 30 november 2017, 14:44 door Redactie, 5 reacties

Opera gaat de vpn-dienst die het via de browser aanbiedt naar de eigen datacentra verhuizen. Vorig jaar lanceerde Opera, als eerste grote browserontwikkelaar, een browser met ingebouwde vpn. Via een virtual private network (vpn) wordt er een versleutelde verbinding naar een server op een bepaalde locatie opgezet. Het vpn zorgt ervoor dat al het verkeer naar de vpn-server is versleuteld, wat handig is voor gebruikers van openbare wifi-netwerken.

Daarnaast kan de vpn-gebruiker hierdoor zijn locatie aanpassen, om bijvoorbeeld van diensten gebruik te maken die alleen in bepaalde landen toegankelijk zijn. De vpn-dienst binnen Opera werd beheerd en gehost door surfEasy LLC. Dit bedrijf is onlangs door Symantec overgenomen. Om de vpn-dienst te kunnen blijven aanbieden heeft Opera nu besloten die naar de eigen datacentra te verhuizen. Volgens de browserontwikkelaar moet dit voor betere prestaties en schaalbaarheid zorgen.

Nu de vpn-dienst naar de Opera-datacentra wordt gemigreerd zullen ook de locaties waar gebruikers uit kunnen kiezen worden aangepast. Voorheen kon er gekozen worden uit Nederland, Verenigde Staten, Canada, Duitsland en Singapore. Na de migratie zijn er de opties "Optimale locatie" (die standaard staat ingesteld), Amerika, Europa en Azië. De locaties worden geleidelijk uitgerold, waarbij Europa het spits afbijt, zo laat Opera weten. De browserontwikkelaar stelt verder dat de vpn-dienst gratis blijft en geen logs zal bijhouden.

Reacties (5)
30-11-2017, 15:33 door Anoniem
Ik las laatst geloof ik ergens dat dit geen werkelijk vpn was maar een "uit de kluiten gewassen proxy", kan het article zo niet meer vinden dus weet het niet zo zeker meer, hebben andere hier meer kennis in?
30-11-2017, 15:51 door Anoniem
Door Anoniem: Ik las laatst geloof ik ergens dat dit geen werkelijk vpn was maar een "uit de kluiten gewassen proxy", kan het article zo niet meer vinden dus weet het niet zo zeker meer, hebben andere hier meer kennis in?
Je zou het moeten vergelijken als tor browser. Maar opzich vertrouw ik tor meer dan die van opera, omdat de servers alleen bij opera staan. Overigens is de browser closed source, dus daarover valt weinig over te zeggen.
30-11-2017, 16:38 door abj61
Niet alleen closed source, maar ook in Chinese handen
30-11-2017, 17:51 door Anoniem
Nieuwe keuze is vpn verkeer laten meekijken door 9 eyes landen of door china?
vpn is geen te vertrouwen privacy oplossing.
01-12-2017, 10:40 door Anoniem
Door Anoniem: Nieuwe keuze is vpn verkeer laten meekijken door 9 eyes landen of door china?
vpn is geen te vertrouwen privacy oplossing.
Het is een oplossing tegen meekijkende ISP's. Die weten wie jij bent, war je woont, dat koppelen aan wat je suft en dat vervolgens verkopen voor een 'betere gebruikerservaring'
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.