Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Controlled Folder Access Firefox waarschuwing

22-12-2017, 12:36 door acb, 6 reacties
Ik heb Controllend Folder Access in Windows Defender ingeschakeld. Tijdens het opstarten van Firefox (laatste versie) en ook tijdens het browsen krijg ik vaak (1x per ongeveer 5 minuten) de volgende melding:

Controlled Folder Access heeft Firefox niet toegestaan de map %userprofile\Desktop te wijzigen

Wat houdt deze waarschuwing in? Hoezoe zou Firefox iets willen wijzigen op mijn dekstop (bureaublad)?
Reacties (6)
22-12-2017, 22:37 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 22-12-2017, 22:43
Een van de oorzaken kan zijn dat je firefox draait vanaf het bureaublad. Hoe onwaarschijnlijk ook, ik heb het diverse malen gezien dat de .exe op het bureaublad staat ipv een snelkoppeling.

Ik zou hiervoor hulp inschakelen. Het lijkt op een configuratiefout maar het zoeken naar de oorzaak is héél moeilijk te doen via een forum als dit.
Teveel mogelijkheden, en uiteindelijk komen er vragen die voor een thuisgebruiker te onbegrijpelijk zijn.

Een optie kan zijn : FF geheel deinstalleren, en dan opnieuw installeren in c:/program files (64 bits) of c:/program files(x86) (32bits).
23-12-2017, 23:01 door Bitwiper
Wellicht kun je met procmon (Process Monitor, zie https://docs.microsoft.com/en-us/sysinternals/downloads/procmon zien welke file Firefox op jouw desktop probeert te benaderen?

In aanvulling op wat NedFox schrijft: wellicht heb je een shortcut (snelkoppeling) naar Firefox op je desktop, en probeert Firefox daar iets mee te doen of zo?

Wellicht dat Firefox kijkt of je een snelkoppeling naar FF of andere Mozilla producten op je desktop hebt (bijv. t.b.v. telemetrie - hoeveel gebruikers hebben dat en moeten we dat in de installer by default blijven doen?).
24-12-2017, 14:07 door acb
Mijn probleem lijkt opgelost. Ik heb de snelkoppeling naar Firefox verwijderd van mijn bureaublad. Daarnaa kreeg ik geen meldingen meer van CFA.

Daarna heb ik een nieuwe snelkopppeling aangemaakt, door vanuit c/programms/firefox van het firefox.exe bestand een snelkoppeling op het bureaublad te plaatsen. Ook hierna geen meldingen meer van CFA.

Volgens mij was de snelkoppeling die is verwijderd op het bureaublad geplaatst door het Firefox icoon rechtstreeks uit de Start tabs/menu op het bureablad te slepen. Wellicht was dat de oorzak van het probleem? Dan is dat in iedr geval wel vreemd.
24-12-2017, 14:32 door Bitwiper
Snelkoppelingen kunnen allerlei instellingen bevatten die mogelijk niet allemaal aan het startende programma worden overgedragen (de Windows "shell" zal vermoedelijk de meeste daarvan uitlezen en er, afhankelijk van de omstandigheden, iets of niets mee doen). Ik kan me voorstellen dat de Firefox ontwikkelaars er ooit het nut van inzagen om daarin te kijken (zie mijn vorige bijdrage) of zelfs zaken in aan te passen (bijv. correcties aanbrengen). Daarbij hoeft er natuurlijk geen sprake te zijn van kwade opzet.

Als ik procmon gebruik, bijv. om het starten van een programma te analyseren, verbaas ik mij er altijd over hoe ontzettend veel file-I/O en vooral register-accessen er plaatsvinden, waarbij dezelfde patronen herhaaldelijk voorkomen. Gelukkig maar dat CPU, memory-I/O en "schijven" (SSD) tegenwoordig zo snel zijn, anders was Windows niet meer vooruit te branden. Duidelijk is wel dat er ontzettend veel verspild wordt, waaronder energie.

Fijn dat je de oorzaak hebt kunnen vaststellen, ook ik heb weer wat geleerd!
24-12-2017, 15:25 door [Account Verwijderd]
"Starten in" , hoogstwaarschijnlijk. Fijn dat je het hebt kunnen oplossen.
23-12-2018, 14:23 door Anoniem
Degene die bij mij windows 10 er opnieuw heeft opgezet na een crash heeft Controlled Folder Access op stand -uit- laten staan of gezet . Is daar een gegronde reden voor of is het altijd aan te raden deze -Aan- te zetten, cq te laten staan ? Je moet tenslotte een verandering aan je PC accepteren en ben daar altijd nog al terughoudend / huiverig voor.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.