image

Facebook geeft geen cijfers over bedrijven die klantgegevens delen

vrijdag 29 december 2017, 08:22 door Redactie, 11 reacties

Facebook geeft de Nederlandse overheid geen cijfers over bedrijven die al dan niet ongevraagd klantgegevens met het sociale netwerk delen, zo heeft minister Dekker van Rechtsbescherming laten weten. Vorige maand kwam in het nieuws dat sommige bedrijven de gegevens van klanten ongevraagd met Facebook delen. Zo sturen bedrijven hun klantbestanden naar Facebook om gerichter te kunnen adverteren.

In de meeste gevallen gaat het dan om e-mailadressen, maar soms worden ook geboortedatums en telefoonnummers gedeeld. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) stelt dat bedrijven die gegevens niet zomaar zonder toestemming van de klant met derden mogen delen. In de praktijk gebeurt dit wel. SP-Kamerleden Hijink en Van Nispen stelden daarom Kamervragen aan Dekker.

De twee SP-Kamerleden wilden weten hoeveel bedrijven klantgegevens ongevraagd met Facebook of andere online platforms delen. Ook moest de minister duidelijk maken hoeveel gegevens van klanten hierbij betrokken zijn. "Facebook heeft desgevraagd geen cijfermatige informatie verstrekt over het delen van klantgegevens door bedrijven met Facebook", aldus Dekker (pdf).

De SP-Kamerleden zijn van mening dat marketing niet als zwaarwegend bedrijfsbelang kan worden gezien en dat bedrijven die hiervoor klantgegevens met Facebook delen de Wbp overtreden. Dekker laat weten dat er onderzoek nodig is naar de manier waarop bedrijven persoonsgegevens van hun klanten verwerken om te bepalen of dit rechtmatig gebeurt.

"Naar aanleiding van het onderzoek van de Consumentenbond heeft de Autoriteit Persoonsgegevens laten weten dit signaal serieus te nemen; zij doet echter geen uitspraken over de vraag of zij ook zelf een onderzoek zal instellen", voegt de minister toe. "Het is aan de Autoriteit Persoonsgegevens om te beoordelen of bij Facebook Custom Audience targeting sprake is van een gerechtvaardigd belang waarop de gegevensverwerking kan worden gebaseerd."

Reacties (11)
29-12-2017, 08:58 door Anoniem
Flinke boetes uitdelen aan dit soort bedrijven. Echt bezopen dat ik niet weet of mijn klant data gedeeld wordt met FB, een bedrijf waar ik niets mee te maken wil hebben. Ik hou ze zoveel mogelijk buiten de deur door geen FB, WA en aanverwanten te gebruiken en verder nog privacy badger tegen 3rd party cookies.

En dat FB deze gegevens niet vrijgeeft verbaast mij helemaal niet, het is een door en door ziek bedrijf.
29-12-2017, 09:34 door Anoniem
De minister maakt zich druk om Facebook,maar ondertussen deelt de overheid onze persoonsgegevens gewoon nonstop met derden.
29-12-2017, 10:35 door Anoniem
blokkeren / boete, ze luisteren toch alleen maar als ze het in de portemonnee voelen.
29-12-2017, 11:53 door [Account Verwijderd]
En waarom zou Facebook dat wel doen?
Versta mij niet verkeerd, persoonlijk verafschuw ik Facebook maar het heeft voor hen geen enkele toegevoegde waarde m.b.t. de 'vertrouwensfactor' om dat wel te doen want het betreft... 'cijfers'.

Wat ik even ergerlijk vind is dat bedrijven dat maar doen, zo van: "Och wij delen het slechts met Facebook, dat is toch prettig voor de uitbouw van uw sociale contacten, nietwaar??"
Oh ja? Wel... is het niet eerder zo: Steekt daar als doelstelling een beoogde (in)directe stijging van de omzetcijfers achter?
Lijkt mij veel relevanter.

Niet netjes, of zeg maar gerust: wansmakelijk.

p.s.

Volgens de stand van zaken van 13 november jongstleden binnen dit onderzoek van de consumentenbond gaan Bankgiroloterij, FBTO, KPN/Telfort, Postcodeloterij, Vakantieveilingen, Vriendenloterij en de Persgroep gewoon door met het doorsluizen van klantgegevens naar Facebook.
29-12-2017, 12:07 door Anoniem
Door Anoniem: De minister maakt zich druk om Facebook,maar ondertussen deelt de overheid onze persoonsgegevens gewoon nonstop met derden.
Kan mij voorstellen dat sommigen spreken over huichelarij, waarbij via het "sleepnet" data gedeeld wordt met andere landen.
29-12-2017, 13:31 door Anoniem
Overheid " wij willen weten met wie jullie privacy gegevens over onze onderdanen illegaal delen".
Facebook: "Kan niet, dat is privacy van onze Amerikaanse bedrijven".
29-12-2017, 17:07 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: De minister maakt zich druk om Facebook,maar ondertussen deelt de overheid onze persoonsgegevens gewoon nonstop met derden.

Wat zijn derden in deze/je optiek in deze context?
Bedrijfsleven, vr...vreemde mogendheden of misschien....brrr... de funny little green Man uit Mars Attacks?

excuseer voor de uitglijder maar ik kon het niet laten ;)

Noem daar a.u.b. voorbeelden van. Anders: Fake post.
Het is dan niet anders als het overbekende dertien in een dozijn gekras in de leegte.

In de 48 jaar dat ik tot de door je aangewezen relevante doelgroep van derden behoor - indien ik aannneem dat je het bedrijfsleven daamee bedoelt - ken ik maar een voorbeeld dat mij persoonlijk overkwam, en dan is het nog de vraag wie indertijd de veroorzaker van dit 'datalek 'was.

Kort na aankoop van een auto eind jaren 70 vorige eeuw, ontving ik ongevraagd informatie van de regio-dealer - een andere dus dan de feitelijke verkoper - van het betreffende automerk.
Deze link/verbinding: automerk >> adres eigenaar kan alleen zijn aangereikt door de assurantiemaatschappij en/of de toenmalige Rijksdienst voor het Wegverkeer. (heet nu dacht ik anders)
Dit zijn bijvoorbeeld zeer heldere voorbeelden.

Nu jij.
30-12-2017, 09:30 door karma4 - Bijgewerkt: 30-12-2017, 09:31
Door Aha:
Door Anoniem: De minister maakt zich druk om Facebook,maar ondertussen deelt de overheid onze persoonsgegevens gewoon nonstop met derden.

Wat zijn derden in deze/je optiek in deze context?
Bedrijfsleven, vr...vreemde mogendheden of misschien....brrr...
.....
Leuke vraag wat zijn derden.
De overheid is: en de politie en het RDW en de UWV SWZ Belastingdienst en Justitie en Kadaster en de gemeente en AFM en AP en de NS (translink) en opleidingen (DUO) en de AIVD en het leger en de ...
Dat is echte allemaal "de overheid". https://nl.wikipedia.org/wiki/Overheid

Als dat één enkele partij is dan zijn alle gegevens zo onderling uit te wisselen tussen al die partijen.
Gewoon even nieuwsberichten met rechtsuitspraken nagaan en je weet dat het niet zo is.

De GDPR maakt duidelijk een uitzondering voor rechtshandhaving.. Daar is derden land als rechtsgebied gedefinieerd als iets wat buiten de EU gevestigd is maar daarbij zich wel aan EU wetten moet houden.
Voor reizende potentiele criminelen mag gewoon onderling tussen handhavers een tip gedaan worden.

klinkt leuk dat zinnetje over derden omdat het uit een serviceovereenkomst gehaald is. Het slaat hier echter nergens op.
30-12-2017, 12:32 door Anoniem
Door Anoniem: Overheid " wij willen weten met wie jullie privacy gegevens over onze onderdanen illegaal delen".
Facebook: "Kan niet, dat is privacy van onze Amerikaanse bedrijven".

Enige jammere is..... Facebook deelt niet direct. Het zijn juist de andere bedrijven die het delen MET facebook. Het delen loopt dus precies de andere kant op.
30-12-2017, 13:45 door Anoniem
Derden

Instanties die geen afnemer zijn, zijn automatisch derden. Hieronder vallen bijvoorbeeld incassobureaus, postorderbedrijven, particuliere bedrijven en burgers. Voor deze groep zijn regels opgenomen in een gemeentelijke BRP-beheersregeling. Derden worden verdeeld in drie groepen:
Verplichte derden (derden die een wettelijke taak uitvoeren)

Dit zijn deurwaarders, notarissen of advocaten. Verstrekking van gegevens aan deze groep vindt plaats na een schriftelijk verzoek hiertoe. Indien het gemeentebestuur besluit om - in afwijking van uw verzoek - wel gegevens te verstrekken, wordt u hiervan in kennis gesteld. De gemeente moet dan het belang van uw geheimhouding afwegen tegen het belang van die 'verplichte derden'.
Bijzondere derden

Hieronder vallen de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (SILA), waarbij enkele kerkgenootschappen zijn aangesloten; pensioenfondsen en -verzekeraars; spaar- en VUT-fondsen; krediet- en effecteninstellingen en beleggingsinstituten. Aan de groep bijzondere derden vindt alleen verstrekking van gegevens plaats indien zij geautoriseerd zijn door de minister van BZK. Behalve voor de SILA is geheimhouding niet mogelijk.
Vrije derden

Aan deze groep vindt verstrekking van gegevens plaats mits vermeld in de BRP-beheersregeling van de gemeente Velsen. De verstrekking aan vrije derden worden in twee groepen verdeeld:

voor ideële en maatschappelijke doelstellingen
voor particuliere belangen, maar geen commerciële belangen

www.velzen.nl
30-12-2017, 14:45 door karma4
Door Anoniem: Derden (www.velzen.nl) .....
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerechtsdeurwaarder De lijst bevat een aantal overheidsdiensten (wettelijk taak). De overheid geeft informatie aan de overheid klinkt niet heel spannend.
De bijzondere derden is een autorisatie en waarschijnlijk een beperkte set (eg NAW BRP gegevens) van toepassing.
De vrije derden is het uitbesteden van werk waarbij beschreven is hoe dat gedaan wordt en met welke voorwaarden.

Ik zie nergens een nonstop vrij delen met derden in de beschrijving nog in die lijst
Ik neem aan dat je de anoniem van de bewering bent.
Zullen we het maar gewoon bij opruiend geroeptoeter laten met zo'n bewering als "vrij delen met derden"
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.