image

België krijgt in maart digitaal patiëntendossier

woensdag 3 januari 2018, 09:29 door Redactie, 11 reacties

De Belgische overheid lanceert in maart van dit jaar een digitaal patiëntendossier waarmee burgers hun eigen medische dossier online kunnen zien en beheren. Dat heeft de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block op Radio 2 laten weten. Via de "personal health viewer" kunnen burgers vanuit huis hun medische gegevens controleren en aanpassen.

Ook kunnen burgers aangeven welke informatie door zorgverleners zijn in te zien. "Ik ben heel blij dat deze 'personal health viewer' tegen maart gebruiksklaar zal zijn want eigenlijk is hij een gevolg van de wet op de patiëntenrechten uit 2002. De patiënt wordt op deze manier een beetje co-piloot. Het zet hem aan zelf meer met zijn gezondheid bezig te zijn en als hij ziek wordt heeft hij zicht op alle informatie die hij moet weten", aldus De Block.

Reacties (11)
03-01-2018, 10:00 door Anoniem
Stelt die wet niet dat de burger volledig co-piloot wordt in plaats van een beetje?
03-01-2018, 10:47 door Ron625 - Bijgewerkt: 03-01-2018, 11:00
Hopelijk hebben ze in België wel de verantwoordelijkheid geregeld.
In Nederland wijzen ze allemaal naar elkaar en is blijkbaar iemand verantwoordelijk.
Je moet toch (kunnen) weten, bij wie je een schadeclaim moet neerleggen?
Dat is dus één van de redenen (voor mij) om niet mee te doen.
03-01-2018, 12:59 door Anoniem
Door Ron625: Hopelijk hebben ze in België wel de verantwoordelijkheid geregeld.
In Nederland wijzen ze allemaal naar elkaar en is blijkbaar iemand verantwoordelijk.
Je moet toch (kunnen) weten, bij wie je een schadeclaim moet neerleggen?
Dat is dus één van de redenen (voor mij) om niet mee te doen.

Is er in NL nu eigenlijk al een digitaal patiënten dossier officieel in gebruik? En zo ja, hoe bepaal je wat daar wel en niet in komt?
03-01-2018, 13:04 door Anoniem
Wat als mensen onder druk gezet worden om de informatie te tonen. Bijstand, werkgevers, enz. kunnen druk zetten op mensen deze informatie toch te verstrekken. Bijstand sociale dienst eist ook op bankrekeningen te kunnen kijken van cliënten. Een hele gevaarlijke ontwikkeling wat juridische heel goed geregeld moet worden. Ik ben bang dat mensen in een zwakke positie heel erg in de problemen gaan komen nu mensen zelf over deze informatie beschikken. Recht van de sterkste regeert tegenwoordig in Europa en mensenrechten stellen niks meer voor.
03-01-2018, 13:41 door karma4
Door Anoniem:
Is er in NL nu eigenlijk al een digitaal patiënten dossier officieel in gebruik? En zo ja, hoe bepaal je wat daar wel en niet in komt?
In Nederland is er een landelijk Schakelpunt voor uitwisseling. Elke zorgverlener ziekenhuis richt zijn eigen patiëntendossier in. Dat gaat vrij standaard met commerciële software uit de markt.
Je kunt niet zelf bepalen wat er in komt en niet. Dat is namelijk ook medisch/wettelijk bepaald. Alleen fouten en onnodige zaken daar kan je wat over zeggen.
03-01-2018, 14:59 door Anoniem
Blijkbaar zijn ze in België niet slim genoeg om van de fouten van de Nederlanders te leren maar doen ze er nog een schepje bovenop.

Het zelf kunnen aanpassen is natuurlijk goed, omdat miscommunicatie opgespoord en gecorrigeerd kan worden, maar het kan ook misbruikt worden om minder kwetsbare patiënten medische informatie op te laten vragen waar men geen recht op heeft.

Denk aan werkgevers die sollicitanten om een uitdraai gaan vragen.

Ook legt men de administratieve verantwoordelijk bij de patiënt, waardoor medici geprikkeld blijven foute informatie te registreren (vanwege een ander probleem: tijdsdruk).

Verder kan medische informatie niet meer als bewijs dienen bij letselschade, omdat het slachtoffer zelf met zijn medische informatie kan rommelen.

Sterker nog: mallware kan worden ingezet om medische informatie te wijzigen en zo kunnen slachtoffers gechanteerd worden (na een mishandeling meld de zogenaamde dader zich met een gewonde vuist). Alles wat de crimineel nodig heeft is een besmette consumentenlaptop of -computer.
03-01-2018, 19:03 door Anoniem
Hoe kan een “leek” bepalen wat medisch relevant is in een dossier?
Misschien komen sommige zaken hem of haar niet uit en verwijdertd hij/ zij die.
Daardoor kan een volgende zorgverlener misschien belangrijke zaken missen?
Is hier wel over doorgedacht?
Het klink zo mooi:co-piloot.
En dat mensen dan gezonder gaan leven?
Wat een flauwekul!
03-01-2018, 20:47 door Anoniem
Heel goed. CTRL-A, shift-delete. Probleem opgelost.
03-01-2018, 21:18 door Anoniem
Door Anoniem: Blijkbaar zijn ze in België niet slim genoeg om van de fouten van de Nederlanders te leren maar doen ze er nog een schepje bovenop.
Iedereen rommelt maar wat aan en kijkt vooral verlekkerd naar de "successen" elders maar zo min mogelijk naar de flaters.

Waarom? Omdat dit soort projectjes vooral goed moeten zijn voor de prestige en dus het CV van de projectleider. Of we al dat moois wel nodig hebben is nauwlijks relevant en dat de eindgebruiker en degenen met wiens data gesold wordt ook nog wat te zeggen moeten hebben is eigenlijk alleen maar vervelend.

Het kernprobleem is dus het de blits willen maken met "met de tijd meegaan", wat een chronisch gebrek aan weloverwogen keuzes met zich meebrengt. Helaas is daar iets van zeggen ogenblikkelijk reden om als reactionaire conservatief weggezet te worden, zeg maar het andere uiterste. Een middenweg is ten ene male te moeilijk en dus ongewenst.

En dan krijg je dus dat iedereen zich net even origineel op de muil moet gaan. Liefst over de ruggen van zoveel mogelijk burgers tegelijk. Leren van ervaringen elders is Ongewenst. Je ziet het iedere keer weer.
04-01-2018, 01:09 door Anoniem
Door Anoniem: Heel goed. CTRL-A, shift-delete. Probleem opgelost.

Eerst effe CTRL+P (voor mezelf) en dan idd alles verwijderen..
09-01-2018, 16:22 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Heel goed. CTRL-A, shift-delete. Probleem opgelost.

Eerst effe CTRL+P (voor mezelf) en dan idd alles verwijderen..

Waarschijnlijk gaat de huisarts het IT bedrijf vragen om een van de back-up's van jouw dossier terug te zetten waardoor er nog meer gegevens van jou over de (helpdesk)lijn gaan...

Maar in theorie wel een uitstekende theorie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.