image

Router-firmware LEDE weer onderdeel van OpenWrt

vrijdag 5 januari 2018, 16:13 door Redactie, 2 reacties

De router-firmware LEDE, een afsplitsing van de router-firmware OpenWrt, wordt weer onderdeel van de laatstgenoemde. OpenWrt is een opensourcebesturingssysteem voor bijna 700 verschillende routers. Het biedt allerlei features en beveiligingsupdates.

Eigenaren van een router die niet meer door de leverancier met beveiligingsupdates wordt ondersteund kunnen bijvoorbeeld OpenWrt installeren, om zo toch nog tegen bekende kwetsbaarheden beschermd te zijn. In mei 2016 vond er een afsplitsing van OpenWrt plaats met de naam Linux Embedded Development Environment (LEDE). De LEDE-ontwikkelaars waren het niet eens met bepaalde interne processen bij OpenWrt.

Vorig jaar werd echter besloten om weer samen te gaan, maar dit bleek een traag en moeizaam proces. Nu laten beide projecten weten dat de laatste stappen van de "merger" worden afgerond. De nieuwe opzet zou geen invloed op de technische richting van OpenWrt moeten hebben, zo laten beide projecten weten. Wel zal het samengevoegde router-project oudere OpenWrt CC-release van voor versie 15.05 niet meer ondersteunen. De 15.05-serie zal daarnaast nog beperkte ondersteuning ontvangen.

Reacties (2)
05-01-2018, 17:48 door Joep Lunaar
Kleine toevoeging:

Het weer samengevoegde project gaat verder onder de naam OpenWrt, maar op basis van de gedragsregels en ontwikkelprocedures van LEDE; de reden voor de "fork", voor LEDE, was dat OpenWrt niet functioneerde, sociaal niet en technisch niet. Sindsdien was LEDE de plek waar alle relevante ontwikkeling plaatshad, vlg. LibreOffice en OpenOffice.
Je zou je kunnen zeggen dat LEDE nu hernoemd is naar OpenWrt en het oude OpenWrt is gearchiveerd.
06-01-2018, 09:49 door Anoniem
Beter zo! Denk dat de devs van OpenWrt meer ervaring hebben!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.