image

Recordboetes in Groot-Brittannië voor handel in privégegevens

zaterdag 6 januari 2018, 12:40 door Redactie, 6 reacties

Een Britse rechter heeft recordboetes opgelegd aan privédetectives, een bedrijf en zijn medewerkers voor de handel in privégegevens. De zaak is onderdeel van een groter onderzoek door de Britse privacytoezichthouder ICO naar bedrijven die malafide privédetectives inschakelen.

In dit specifieke geval ging het om een bedrijf dat voor verzekeringsmaatschappijen claims van verzekerden onderzoekt. Enige jaren geleden had een verzekerde na een brand een beroep op zijn verzekering gedaan. Twee privédetectives wisten op illegale wijze financiële gegevens van deze persoon te achterhalen, waaronder banktransacties, en deelden die met het bedrijf, dat de data vervolgens aan de verzekeringsmaatschappij doorspeelde.

De betrokkenen werden door de ICO aangeklaagd en vorige maand door een Britse rechtbank schuldig bevonden aan het op onrechtmatige wijze verkrijgen en doorspelen van persoonlijke gegevens. Gisteren werd de strafmaat bekendgemaakt. Het bedrijf werd veroordeeld tot het betalen van een bedrag van omgerekend 79.000 euro. De directeur van het bedrijf moet 107.000 euro betalen, terwijl een medewerker van het bedrijf door de rechter werd veroordeeld tot een bedrag van 56.000 euro. De ene privédetective moet 45.000 euro betalen, de ander 14.000 euro. Niet eerder werden er in Groot-Brittannië voor dergelijke misdrijven zulke hoge boetes opgelegd.

Reacties (6)
06-01-2018, 13:21 door Anoniem
Eh... record boetes? Daarvoor mis ik toch een paar nullen.
Het blijft een schijntje.
06-01-2018, 19:26 door karma4
Door Anoniem: Eh... record boetes? Daarvoor mis ik toch een paar nullen.
Het blijft een schijntje.
Niet voor die privé detectives die zullen er flink mee gepakt zijn.
Voor de opdrachtgever ofwel die verzekerinsmij en daar waar de betaalgegevens gelekt zijn voor die zijn dat soort bedragen een schijntje.

Heg genoemde bedrijf is gespecialiseerd in onderzoek van verdachte branden. Type in de brand uit de brand.
06-01-2018, 22:59 door Anoniem
De Autoriteit Persoonsgegevens durft het niet aan om boetes op te leggen. Ze treden als toezichthouder niet eens op tegen alle misstanden. Juristen die geen zin hebben om de wet te handhaven en liever geld verdienen met makkelijk administratief werk en achterover hangen achter het buro. Dat is bescherming van persoonsgegevens in Nederland.
07-01-2018, 19:11 door Anoniem
Tja verzekeraars hebben blijkbaar wel genoeg geld om cowboys te betalen maar niet om de echte slachtoffers (met letsel of schade) te compenseren.

Verbieden van de inzet van cowboys lukt niet echt. Daarom een goede ontwikkeling; flink financieel straffen. Wel vreemd dat in een land waarin privacy nog zeldzamer is dan in Nederland, het toch lukt flinke tikken uit te delen als er een schending plaatsvond.

Misschien een gat in de markt: onderzoeksbureaus die privédetectives en hun werkgevers natrekken en onderzoeken of ze niet buiten het boekje gaan. Als dat wel blijkt kunnen hun kosten bovenop de schade verhaald worden op de betreffende verzekeraar.
08-01-2018, 07:41 door Anoniem
ik mis het terugdraaien van de verhandelingen?
want dat zou alle betrokkenen pas raken, ook de kopers

want anders blijven de illegaal gekochte gegevens (heling toch?) maar bestaan
08-01-2018, 08:36 door Anoniem
Door Anoniem: Eh... record boetes? Daarvoor mis ik toch een paar nullen.
Het blijft een schijntje.

Waarschijnlijk wordt er bedoeld dat dit bedrag voor de werknemer zelf is en niet voor het bedrijf. Voor een werknemer zijn dit grote sommen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.