image

Slachtoffers nep-Microsoftmedewerkers krijgen vergoeding in VS

donderdag 11 januari 2018, 10:17 door Redactie, 5 reacties

Mensen die in de Verenigde Staten werden opgelicht door nep-Microsoftmedewerkers krijgen een deel van hun geld terug, zo heeft de Amerikaanse toezichthouder FTC laten weten. Op verzoek van de FTC heeft een federale rechter besloten dat het geld van verschillende bedrijven en personen die achter de zogeheten "tech support scams" zaten wordt gebruikt om slachtoffers te vergoeden.

In mei trof de FTC met verschillende personen en bedrijven een schikking. Volgens de toezichthouder deden de partijen zich voor als Apple en Microsoft en probeerden slachtoffers via advertenties en pop-ups te misleiden. De pop-ups lieten bijvoorbeeld weten dat er een probleem met de computer was en het opgegeven telefoonnummer moest worden gebeld.

Dit was het nummer van de oplichters die zich als Apple- en Microsoftpersoneel voordeden. Vervolgens probeerden de oplichters om slachtoffers software te laten installeren waarmee hun computer kon worden overgenomen. Zodra de oplichters toegang tot de computer hadden gekregen lieten ze allerlei schermen zien waaruit zou blijken dat de computer met malware was besmet. In werkelijkheid ging het echter om meldingen van de Windows Event Viewer.

Voor het verwijderen van de zogenaamde malware moesten slachtoffers honderden dollars betalen. Slachtoffers zouden volgens de FTC voor meer dan 17 miljoen dollar zijn opgelicht. Als onderdeel van de schikking werd er een bedrag van ruim 1,8 miljoen dollar van de oplichters in beslag genomen. Dat geld zal nu worden gebruikt om de slachtoffers te vergoeden. Slachtoffers kunnen zich bij de FTC melden.

Reacties (5)
11-01-2018, 12:03 door karma4
Slechte zaak, 17 miljoen dollar schade en 10% vergoed krijgen. er zou 110% verhaald moeten worden.
11-01-2018, 12:28 door Anoniem
Door karma4: Slechte zaak, 17 miljoen dollar schade en 10% vergoed krijgen. er zou 110% verhaald moeten worden.

Misdaad loont overal. Hardwerkende burger zoals altijd de dupe, Uitgekeerde schade wordt echt wel weer verhaald.
En nee, ik heb daarvoor geen bronnen, voor de meelezende overheid medewerkers.
11-01-2018, 13:37 door Anoniem
Door karma4: Slechte zaak, 17 miljoen dollar schade en 10% vergoed krijgen. er zou 110% verhaald moeten worden.

Ik denk dat mensen blij zijn dat ze überhaupt iets vergoed krijgen, het is immers wel deels eigen schuld om (inmiddels) niet waakzaam te zijn voor dit soort scams.
11-01-2018, 17:44 door karma4
Door Anoniem:
Ik denk dat mensen blij zijn dat ze überhaupt iets vergoed krijgen, het is immers wel deels eigen schuld om (inmiddels) niet waakzaam te zijn voor dit soort scams.
Je zult gelijk hebben maar nog steeds een slechte zaak.
De totale schade zou verhaald horen te worden ongeacht hoe makkelijk de slachtoffers opgelicht werden.
11-01-2018, 20:08 door Anoniem
Normaal zou ik zeggen: je moet domheid niet belonen,
maar ondertussen vind ik het toch wel fair dat op deze manier de getroffen burgers nog wat terugkrijgen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.