Mensen die in de Verenigde Staten werden opgelicht door nep-Microsoftmedewerkers krijgen een deel van hun geld terug, zo heeft de Amerikaanse toezichthouder FTC laten weten. Op verzoek van de FTC heeft een federale rechter besloten dat het geld van verschillende bedrijven en personen die achter de zogeheten "tech support scams" zaten wordt gebruikt om slachtoffers te vergoeden.
In mei trof de FTC met verschillende personen en bedrijven een schikking. Volgens de toezichthouder deden de partijen zich voor als Apple en Microsoft en probeerden slachtoffers via advertenties en pop-ups te misleiden. De pop-ups lieten bijvoorbeeld weten dat er een probleem met de computer was en het opgegeven telefoonnummer moest worden gebeld.
Dit was het nummer van de oplichters die zich als Apple- en Microsoftpersoneel voordeden. Vervolgens probeerden de oplichters om slachtoffers software te laten installeren waarmee hun computer kon worden overgenomen. Zodra de oplichters toegang tot de computer hadden gekregen lieten ze allerlei schermen zien waaruit zou blijken dat de computer met malware was besmet. In werkelijkheid ging het echter om meldingen van de Windows Event Viewer.
Voor het verwijderen van de zogenaamde malware moesten slachtoffers honderden dollars betalen. Slachtoffers zouden volgens de FTC voor meer dan 17 miljoen dollar zijn opgelicht. Als onderdeel van de schikking werd er een bedrag van ruim 1,8 miljoen dollar van de oplichters in beslag genomen. Dat geld zal nu worden gebruikt om de slachtoffers te vergoeden. Slachtoffers kunnen zich bij de FTC melden.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Longread : Voor privacy enthousiasten en data vreters Recent was er in het nieuws dat er nogal wat verzekeraarwebsites data ...
Junior adviseur informatiebeveiliging / incidentcoördinator
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Als incidentcoördinator ben je lid van het securityteam van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je bent medeverantwoordelijk voor de bescherming van de informatievoorziening van BZ. Als junior adviseur informatiebeveiliging voer je impact-analyses uit en stel je adviezen op over operationele informatiebeveiligings-vraagstukken.
Hoe veilig zijn je data en je privacy eigenlijk als je een website van een verzekeraar bezoekt of er handelingen verricht ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.