image

World Economic Forum waarschuwt voor cyberdreigingen

woensdag 17 januari 2018, 15:33 door Redactie, 0 reacties

Het World Economic Forum (WEF) heeft vandaag het jaarlijkse "Global Risk Report" uitgebracht, waarin het onder andere voor cyberdreigingen waarschuwt. Volgens het WEF groeit zowel het aantal als de impact van aanvallen en is het aantal aanvallen tegen bedrijven de afgelopen vijf jaar verdubbeld.

"Incidenten die ooit als bijzonder werden beschouwd komen steeds vaker voor", zo laat het rapport weten (pdf). Een andere groeiende trend waar het World Economic Forum voor waarschuwt is het gebruik van cyberaanvallen tegen de vitale infrastructuur en industriële sectoren. "Dit zou kunnen leiden tot uitval van de systemen die maatschappijen laten functioneren."

Het rapport gaat ook in op het gebruik van cyberaanvallen als onderdeel van conflicten tussen landen. Offensieve cybermogelijkheden groeien sneller dan de mogelijkheid om met vijandige incidenten om te gaan, zo stellen de auteurs van het rapport. "Dit creëert een zweem van onzekerheid waarin mogelijke misrekeningen voor een spiraal van vergeldingsacties kunnen zorgen."

Het World Economic Forum wijst naar afspraken die voor conventionele oorlogsvoering gelden. "Bekende concepten zoals transparantie, proportionaliteit en non-proliferatie kunnen opnieuw worden gecodificeerd voor cyberdoeleinden. En mogelijk zouden bepaalde klasse cyberwapens collectief kunnen worden verboden, net zoals met biologische en chemische wapens is gedaan."

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.