image

Microsoft krijgt veel steun in e-mailzaak tegen overheid VS

vrijdag 19 januari 2018, 15:44 door Redactie, 14 reacties

Microsoft wordt door een groot aantal burgerrechtenorganisaties, handelsorganisaties, academici en techbedrijven gesteund in de rechtszaak tegen de Amerikaanse overheid. De Amerikaanse autoriteiten willen toegang tot e-mails die Microsoft op servers in Ierland heeft opgeslagen.

Een rechter had eerder gesteld dat Microsoft de e-mails die zich in Ierse datacentra bevinden aan Amerikaanse inlichtingen- en opsporingsdiensten moet afstaan als die hierom vragen. Volgens Microsoft hebben de Amerikaanse autoriteiten geen bevoegdheid om e-mails in het buitenland via Microsoft op te vragen en moet dit via de juiste juridische kanalen worden gedaan. In hoger beroep gaf de rechter Microsoft gelijk. De zaak wordt op 27 februari door het Amerikaanse Supreme Court behandeld.

In december heeft een aantal organisaties zogenoemde 'neutral amicus briefs' ingediend. Technisch gezien ondersteunen ze hiermee geen van beide partijen in de zaak. Veel van deze inzendingen ondersteunen echter wel Microsofts juridische argumenten. Waaronder de inzendingen van de Europese Commissie, de Ierse regering, de speciaal rapporteur van de VN op het gebied van privacyrechten en een groep hooggeplaatste Amerikaanse politiefunctionarissen. De regering van het Verenigd Koninkrijk viel op door een brief in te dienen die de Amerikaanse regering ondersteunt in deze zaak.

Deze week hebben ook computerwetenschappers hun steun voor Microsoft uitgesproken, alsmede burgerrechtenbewegingen zoals de EFF (pdf). Frankrijk heeft een officiële reactie gegeven waarmee het de amicus brief van de Europese Commissie onderschrijft. De Duitse staatsecretarissen van de ministeries van Justitie en Digitale Infrastructuur hebben deze week in de Duitse krant Handelsblatt hun zorgen geuit over de positie van de Amerikaanse overheid in deze zaak.

"De komende dagen verwachten we een aantal ondersteunende juridische documenten van onder andere het Europees Parlement, Privacy International, Digital Rights Ireland, Europese en Amerikaanse handelsorganisaties en academici. Een aantal grotere brancheorganisaties uit Frankrijk, Duitsland, Polen en Ierland hebben hun amicus brief afgelopen vrijdag al ingediend bij het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten", zo laat Microsoft aan Security.NL weten.

"De gevolgen van de uitspraak voor de privacy van gebruikers zijn zeer groot", aldus de EFF. "Overheden wereldwijd kunnen zich aangemoedigd voelen om talloze e-mails, chats en andere online communicatie die internationale grenzen overgaan te bespioneren als de rechter de kant van de overheid kiest. Microsofts Brad Smith waarschuwt voor de economische gevolgen. "Op dit moment zijn Amerikaanse bedrijven wereldleiders in het aanbieden van clouddiensten. Die leiderschapspositie is gebaseerd op vertrouwen." Een uitspraak in het voordeel van de Amerikaanse overheid zou dat vertrouwen kunnen aantasten.

Reacties (14)
19-01-2018, 17:59 door Anoniem
Aan alle Windowsbashers (zoals ikzelf soms als gebruiker):

Zie je nou wel dat Microsoft ook goeie dingen doet?
19-01-2018, 22:35 door Anoniem
Die f***ing amerikanen denken dat ze alles maar kunnen doen. Kudo's voor Microsoft.
19-01-2018, 23:33 door Anoniem
Door Anoniem: Aan alle Windowsbashers (zoals ikzelf soms als gebruiker):

Zie je nou wel dat Microsoft ook goeie dingen doet?

Niet voor de goede redenen: "Microsofts Brad Smith waarschuwt voor de economische gevolgen"

Microsoft staat erom bekend alles te gebruiken als "leverage". Dat is hier niet anders.
20-01-2018, 00:30 door Anoniem
Door Anoniem: Aan alle Windowsbashers (zoals ikzelf soms als gebruiker):

Zie je nou wel dat Microsoft ook goeie dingen doet?

Je bedoelt dat ze goed zijn in het verdedigen van hun eigen economische belangen? ;-)
20-01-2018, 03:38 door Anoniem
Ja, dit is inderdaad wel erg verrassend.
20-01-2018, 05:15 door Anoniem
Door Anoniem: Aan alle Windowsbashers (zoals ikzelf soms als gebruiker):

Zie je nou wel dat Microsoft ook goeie dingen doet?
Waarom voel je je geroepen om dit te posten. Je begint de bash-ellende zelf.
20-01-2018, 09:56 door Anoniem
Door Anoniem: Aan alle Windowsbashers (zoals ikzelf soms als gebruiker):

Zie je nou wel dat Microsoft ook goeie dingen doet?

Alleen wel enorm spijtig dat dit over juridische zaken gaat i.p.v. software ontwikkeling.
20-01-2018, 12:49 door karma4
Door Anoniem:
Alleen wel enorm spijtig dat dit over juridische zaken gaat i.p.v. software ontwikkeling.
De juridische zaken zijn de basis om goed neer te zetten. Wil jij dat de Amerikaanse overheid een vrijbrief krijgt om overal ter wereld alle gegevens hoe dan ook en over wie dan ook zo zonder controle ter beschikking moet krijgen. Dat is een sleepnet waar prism kinderspel bij was. Dus gaarne daar tegen zijn.

Als je Microsoft aversie hebt dat even opzij zetten voor het hogere doel. Zorgen dat die Amerikaanse overheid niet zijn zin krijgt. Daarna hoef je niets van MS te kopen en kan je je eigen ding doen.
20-01-2018, 12:55 door Anoniem
Door Anoniem: Aan alle Windowsbashers (zoals ikzelf soms als gebruiker):

Zie je nou wel dat Microsoft ook goeie dingen doet?

Schijnvertoning waar je in trapt. Apple doet hetzelfde, maar onder tussen instrueren ze de fbi maar al te lief, hoe ze hun eigen 'time machine' backup kunnen 'hacken'.

Feit blijft altijd:

- VS dus geen Europa
- America comes first
- Closed source en niet transparant, dus je weet het niets.
20-01-2018, 13:55 door Anoniem
Ja en wat we ook niet meenemen in de discussie hier zijn de huidige strict polariserende tendenzen binnen de VS.

Een verpletterend nog niet geopenbaard FISA memo, waar de massamedia hier helemaal over zwijgen voorlopig tot men niet anders kan. Deepstate versus wat eigenlijk, en de posities van BIg Corp Tech met daarin met nog verschillen tussen leidingstandpunten en die van de mensen daar op de werkvloer.

We hebben te maken met een hopeloos innerlijk verdeeld Amerika, een overheid die nog geen begroting heeft en misschien weer voor twee weken op non-actief staat. INTEL sp**ks, die gewend waren overal de dienst uit te maken en alles en iedereen te bespionneren tot en met de POTUS toe, enz. en zo verder.

Wie weet of wat er op Internet gebeurt door mensen is of door AI en/of aangestuurd via algoritmen?
Wie is hier een echt persoon, wie een nep-persoon? Gooi het maar in mijn pet, zoek het maar uit.

I do not trust them anymore en my code proves I am no bot.
21-01-2018, 01:23 door Anoniem
Goed werk van Microsoft, we hebben toch recht op privacy zonder dat FBI of CIA zich er mee bemoeien !
21-01-2018, 01:31 door bowietje
Gelukkig is er nog iemand wakker, die de privacy van de gewone man beschermd, zonder dat FBI of CIA er zich mee bemoeit of in het ergste geval Donald Trump, die beter zou zorgen dat de USA niet in de financiële afgrond dondert met zijn tweets !
21-01-2018, 13:57 door Anoniem
Op dit moment zijn Amerikaanse bedrijven wereldleiders in het aanbieden van clouddiensten.

Dat was ik me vanaf het begin al zéér bewust. Daarom ook van mij de BEWUSTE keus om geen van deze diensten te gebruiken. Ik doe het lekker allemaal op de ouderwetse manier. Vroeger was ik ervan overtuigd dat de Yanks onze bondgenoten waren. Maar man o man... wat hebben die gasten zich toch laten kennen. Een land met een twee partijen dictatuur (één keuze meer dan communistisch Noord-Korea), waarvan hun politieke systeem gebaseerd is op omkoping en lobbyisme, die spionagetechnieken toepast op eigen bevolking én op mensen van bevriende landen op een manier waarvan ze achter het toenmalige IJzeren Gordijn alleen maar van konden dromen is voor mij geen betrouwbare overheid.

Microsoft gaat uiteindelijk verliezen. Die rechters worden daarvoor beïnvloed via hetzelfde omkoopsysteem. Money talks daar aan de overheid.

Weet je wat Ierland zou moeten doen? Zodra de Yanks de gegevens opeisen van de servers uit Ierland, deze opslagcentra vernietigen. Alles wissen, in één keer. "The American way", zeg maar. Zo doen zij het ook: https://www.security.nl/posting/546757/NSA+verwijdert+surveillancegegevens+die+het+moest+bewaren
22-01-2018, 09:23 door Anoniem
Dit is in meerdere opzichten een interessante rechtszaak met grote gevolgen als de Amerikaanse overheid van het Supreme Court in het gelijk gesteld wordt:

1. Het concept "Europese Cloud" van Amerikaanse aanbieders komt in een heel ander licht te staan. Vooral ook met de AVG voor de deur kan dat voor Europese bedrijven een behoorlijke impact hebben, omdat ineens de belofte "Europese gegevens blijven in Europa" niet meer serieus kan en mag worden genomen.

2. Daarnaast is het de vraag wat dat voor Europese bedrijven met een dochteronderneming in de VS zou betekenen. Kunnen de Amerikaanse inlichtingendiensten dan ook gegevens uit Europa eisen, omdat de Amerikaanse dochter onder de Amerikaanse wet valt?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.