image

Politie vindt in Eindhoven gestolen bitcoinminers terug

woensdag 24 januari 2018, 12:50 door Redactie, 10 reacties

De politie heeft vorige week twee bitcoinminers teruggevonden die in de nacht van 9 op 10 januari bij een inbraak uit een schuur in Eindhoven werden gestolen. Nadat de toegangsdeur was opengebroken werden in totaal drie van deze apparaten weggenomen. Een bitcoinminer is een krachtige computer die met zijn rekenkracht meehelpt wereldwijde financiële transacties in het bitcoinnetwerk goed te keuren, het zogenoemde minen.

De eigenaar krijgt hiervoor een beloning in de vorm van een bitcoin of een andere digitale valuta, zo laat de politie weten. Digitale experts van de politie wisten vorige week met behulp van "slimme digitale opsporingstechnieken" twee bitcoinminers in een woning in Vlijmen te traceren. Een 43-jarige bewoner werd aangehouden op verdenking van heling. Na te zijn verhoord is de verdachte op vrijdag 19 januari vrijgelaten. Tegen hem wordt een proces-verbaal opgemaakt dat doorgestuurd wordt naar het Openbaar Ministerie voor verdere afhandeling.

Het onderzoek naar de derde gestolen bitcoinminer en de verantwoordelijke persoon voor de inbraak in Eindhoven loopt nog. “Dit onderzoek is een voorbeeld waarin zowel de klassieke als de hedendaagse innovatie opsporingsmethoden elkaar aanvullen. De analoge en de digitale wereld komen hier mooi bij elkaar. Het digitale speurwerk speelt tegenwoordig vaak een cruciale rol in rechercheonderzoeken. Er is geen rechercheonderzoek meer dat geen digitale component in zich heeft", aldus de politie.

Security.NL nam contact op met de politie om meer informatie over de gebruikt opsporingstechnieken te krijgen, maar die wordt bewust niet gegeven. Dit om het onderzoek naar de derde gestolen bitcoinminer en toekomstige onderzoeken "niet in de wielen te rijden", aldus een woordvoerster. Wel laat de woordvoerster weten dat het binnen het onderzoeksteam meteen duidelijk was dat het opsporen van de bitcoinminers een andere opsporingstechniek vereiste. Mogelijk is het de eerste keer dat de politie gestolen bitcoinminers in Nederland weet terug te vinden.

Image

Reacties (10)
24-01-2018, 14:26 door Anoniem
Ik weet niet wat een bitcoin miner is, maar als het gewoon een computer met grafische kaarten is of, of die dongles. Lijkt het me dat de eigenaar wel iets heeft ingebouwd met een phone home. Of intel heeft toch ook zo een functie op hun chipset zitten?

Lijkt me eerder dat de aanschafwaarde van die miners, de doorslag gaf bij de politie om er achteraan te zitten.
24-01-2018, 15:34 door Anoniem
Door Anoniem: Ik weet niet wat een bitcoin miner is, maar als het gewoon een computer met grafische kaarten is of, of die dongles. Lijkt het me dat de eigenaar wel iets heeft ingebouwd met een phone home. Of intel heeft toch ook zo een functie op hun chipset zitten?

Lijkt me eerder dat de aanschafwaarde van die miners, de doorslag gaf bij de politie om er achteraan te zitten.

Meeste minders hebben speciale hardware die gebasseerd is op grafische processors maar sneller is in de berekeningen voor het minen.

Hoe ik denk dat deze miners gevonden zijn is omdat bij het minen meestal gebruikt wordt gemaakt van een mining-pool. Bij deze pools is het simpel om het IP adres van je werkers op te vragen. Bij een mining-pool werken meerdere miners samen om een stabieler inkomen te krijgen doordat je de rewards gaat verdelen. Een beetje zoals met groep lotto.
24-01-2018, 16:20 door -karma4
Door Anoniem: Meeste minders hebben speciale hardware die gebasseerd is op grafische processors maar sneller is in de berekeningen voor het minen.

Nee, daarmee loop je een generatie miners achter. Het is allang Application-specific integrated circuit (ASIC) mining geworden.

https://www.bitcoinmining.com/bitcoin-mining-hardware/
24-01-2018, 16:56 door Anoniem
Door The FOSS:
Door Anoniem: Meeste minders hebben speciale hardware die gebasseerd is op grafische processors maar sneller is in de berekeningen voor het minen.

Nee, daarmee loop je een generatie miners achter. Het is allang Application-specific integrated circuit (ASIC) mining geworden.

https://www.bitcoinmining.com/bitcoin-mining-hardware/

ASIC is voor zover ik weet gebasseerd op grafische rekenkracht. Maar ja, dat bedoelde ik.
24-01-2018, 18:22 door Anoniem
Bitcoinmining onder os9 op een g3?
Wist niet dat het kon.
24-01-2018, 18:46 door Anoniem
Er zal wel sprake zijn van iets anders, want ik denk dat de miners afgesloten waren, 2 miners maken behoorlijk herrie met die koeling. Of was men aan het minen toen de politie de apparatuur ontdekte? ( ik ben maar een leek).
25-01-2018, 07:50 door Anoniem
Goh, wel een hoop effort voor een computertje, deden ze dat ook maar voor een 'auto diefstalletje'.
25-01-2018, 08:25 door -karma4
Door Anoniem: ASIC is voor zover ik weet gebasseerd op grafische rekenkracht.

Nee, lezen mensen niet meer?
25-01-2018, 09:30 door Anoniem
Door Anoniem:ASIC is voor zover ik weet gebasseerd op grafische rekenkracht. Maar ja, dat bedoelde ik.

Een ASIC is echt specifiek voor de toepassing ontwikkeld. ASIC betekent dan ook Application Specific Integrated Circuit, oftewel, toepassingsspecifieke processor. In dit geval gaat het dus om een chip die specifiek is ontwikkeld voor het berekenen van hashes, wat weinig met grafische berekeningen te maken heeft. Als zo'n ASIC al grafische berekeningen aankan, zal het niet erg optimaal zijn.

Dat is gelijk ook een groot nadeel van een ASIC. Hoewel je door de specialisatie erg efficient kunt rekenen, is de hardware praktisch waardeloos zodra deze ingehaald is door andere, efficiëntere ASICs. Minen is immers te duur en andere dingen gaan niet.
01-02-2018, 11:15 door -karma4
Nieuwste ontwikkelingen op dit vlak: "South Korean tech giant Samsung has announced that it’s developing hardware specially designed for cryptocurrency mining."

https://www.rt.com/business/417575-samsung-makes-cryptocurrency-chips/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.