image

Malwarebytes: Adware meest actieve dreiging in 2017

vrijdag 26 januari 2018, 11:33 door Redactie, 3 reacties

Adware was de meest actieve dreiging voor eindgebruikers in 2017, zo stelt anti-malwarebedrijf Malwarebytes in een nieuw rapport (pdf). Veertig procent van alle detecties die het bedrijf vorig jaar deed betrof adware. Een stijging van 132 procent ten opzichte van 2016, toen het minder dan 20 procent was.

Het aantal adware-ontwikkelaars is echter wel gedaald. De techindustrie treedt harder op tegen adware, waardoor adware-ontwikkelaars over meer middelen en kennis moeten beschikken om hierop in te spelen. Alleen de partijen die zich kunnen aanpassen blijven bestaan, aldus Malwarebytes. Zo maken adware-ontwikkelaars gebruik van technieken die moeten voorkomen dat de adware van het systeem wordt verwijderd.

Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een programma genaamd Smart Service dat met adware en potentieel ongewenste software wordt gebundeld. Het programma zorgt ervoor dat beveiligingssoftware niet kan worden gestart of geïnstalleerd. Daarnaast zorgt het ervoor dat bepaalde processen niet worden gestopt en voorkomt dat gebruiker essentiele bestanden en registersleutels kan verwijderen. Dit maakt het zeer lastig om adware van systemen te verwijderen. Zowel op Android, macOS als Windows waren adware-ontwikkelaars vorig jaar erg actief, aldus het rapport.

Reacties (3)
26-01-2018, 13:47 door Anoniem
"Wij van anti-malware vinden malware de grootste bedreiging"

Paul
26-01-2018, 22:47 door Anoniem
Door Anoniem: "Wij van anti-malware vinden malware de grootste bedreiging"

Paul

Nee, ze vinden adware de grootste dreiging. Dus niet mail-borne Trojans of USB-carried RATs, nee: adware.
28-01-2018, 19:43 door Anoniem
https://www.security.nl/posting/547793/Malwarebytes-update+veroorzaakt+problemen+bij+gebruikers

Bij mij komt het voorlopig even niet meer op m'n systeem.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.