image

Defensie wijst militairen op gevaar van Strava en social media

woensdag 31 januari 2018, 11:46 door Redactie, 10 reacties

Defensie heeft militairen nogmaals gewezen op het gevaar van Strava en soortgelijke apps en het risico van gedeelde informatie op social media, zo heeft minister Bijleveld van Defensie op vragen van D66 laten weten. De partij stelde vragen over de traceerbaarheid van militairen door apps.

Eerder deze week kwam in het nieuws dat de locatie van militaire basissen en patrouilles van soldaten via de Heatmap van de fitness-app Strava zijn te achterhalen. Strava is een app waarmee fietsers en hardlopers hun routes kunnen vastleggen. Sporters beseffen soms niet dat ze daardoor voor kwaadwillenden precies te volgen zijn, aldus D66-Kamerlid Belhaj. Met name voor uitgezonden militairen kan het gebruik van dergelijke apps heel gevaarlijk zijn, zo ging de politica verder.

Minister Bijleveld liet weten dat ze zich hiervan bewust is. Iedereen binnen Defensie is nog eens gewezen op het gevaar van dergelijke apps en van op sociale media gedeelde informatie. Specifiek gaat het daarbij om het gebruik van bepaalde privacy-instellingen. Strava-gebruikers kunnen "privacy zones" instellen waarbij de app geen gps-gegevens verzamelt. Militairen wereldwijd die van de app gebruikmaken blijken dit niet te hebben gedaan, waardoor hun activiteiten via de Heatmap zichtbaar zijn. Eigenlijk moeten niet alleen militairen, maar moet iedereen zich meer bewust worden van de gevaren hiervan, aldus Bijleveld.

Ook het Australische ministerie van Defensie reageerde op het nieuws rondom de Strava Heatmap. Volgens het ministerie moeten alle militairen een jaarlijkse verplichte securitytraining volgen waarbij ook informatie over de risico's van met internet verbonden apparaten en online activiteiten worden besproken. Verder krijgen Australische soldaten het advies om via de privacy-instellingen de hoeveelheid openbaar gemaakte informatie te beperken. Onderzoeker Steve Loughran geeft Strava-gebruikers in dit artikel verschillende tips om hun account af te schermen en laat tevens zien hoe andere gebruikers zijn te de-anonimiseren.

Reacties (10)
31-01-2018, 12:08 door buttonius
Ik denk niet dat defensie dit gaat fixen zonder ingeschakelde smart phones op geheime locaties en missies te verbieden. En zo'n verbod afdwingen zal niet gemakkelijk zijn.
31-01-2018, 12:13 door Anoniem
Door buttonius: Ik denk niet dat defensie dit gaat fixen zonder ingeschakelde smart phones op geheime locaties en missies te verbieden. En zo'n verbod afdwingen zal niet gemakkelijk zijn.

Militairen op missie verplichten om MDM op hun telefoon te laten zetten en het centraal te managen.
Geen MDM, geen telefoon mee, lijkt me een redelijke eis aangezien je niet alleen jezelf in gevaar kunt brengen maar een hele missie.
31-01-2018, 12:16 door Anoniem
Maar ook dat is vrij gemakkelijk te detecteren. Er zijn maar weinig kantoren waar de beweging op 1 plek (waar de lockers zijn) ophoudt.

Maar misschien dat privacy wetgeving, ook voor bijv. Android en alle applicaties, nu eindelijk wat strenger kan worden.
31-01-2018, 12:45 door Anoniem
Weer een goed voorbeeld waar het organisatorisch en technisch mogelijk is om je privacy te waarborgen, o fin het geval van defensie geheimhouding, maar de bewustmaking van een dergelijk beleid sterk beneden de maat is.
31-01-2018, 13:10 door Anoniem
Door buttonius: Ik denk niet dat defensie dit gaat fixen zonder ingeschakelde smart phones op geheime locaties en missies te verbieden. En zo'n verbod afdwingen zal niet gemakkelijk zijn.
Waarom niet?

Een militair op missie heeft zijn persoonlijke standaard uitrusting nodig. Voor zijn/haar veiligheid zou daar alles in moeten zitten wat nodig is. Voor communicatie met het thuisfront kan op een steunpunt gezorgd worden, inclusief goede afscherming, want internetverkeer wordt via NL omgeleid. Voor militaire veldmissies hoort beveiligde, militaire apparatuur meegegeven te worden. Privé foto's, spelletjes enz. zijn tijdens een opdracht niet nodig en horen op vrijgegeven apparatuur en locaties te blijven.

Het gaat uiteindelijk om de eigen veiligheid en die van de aanwezige collega's.
31-01-2018, 13:38 door [Account Verwijderd]
De app verzamelt wel gps gegevens in de privacy zones maar ze zijn niet zichtbaar voor anderen. Het doorsturen van gegevens naar de heatmap kan geheel uitgeschakeld worden. Als je de optie "verbeterde privacy" gebruikt kunnen alleen je volgers zien waar je gesport hebt en je volledige naam is niet te vinden voor "niet volgers". Ook volgen kan dan pas na toestemming.

Strava en sociale media verbieden zal in de praktijk niet werken, wel kun je iedereen bewust maken over de juiste privacy instellingen.
31-01-2018, 13:40 door PietdeVries
Ik denk dat het gevaar niet zozeer voor defensie is, alswel voor de militair die de data deelt.

Een "geheime" basis is vaak verre van geheim. Google blurt de foto's - teken aan de wand dat er iets onder verborgen is. Daarnaast weet elke burger die er in de buurt woont dat er militairen rondrijden, dus lang geheim blijft zo'n basis niet.

Het wordt pas eng om het moment dat een soldaat zijn hardlooprondje op de basis deelt in hetzelfde profiel waarmee hij ook zijn rondjes thuis deelt. Dan zie je precies waar Soldaat Jan woont. En waar zijn vrouw en kinderen dus zijn op het moment dat Jan in Irak zit, of Mali.

Kleine moeite om Soldaat Jan te straffen voor zijn strijd als ongelovige door z'n dochtertje thuis even achterna te zitten. Moet je zien hoe snel de moreel omlaag gaat in Mali...
31-01-2018, 15:41 door Anoniem
Door buttonius: Ik denk niet dat defensie dit gaat fixen zonder ingeschakelde smart phones op geheime locaties en missies te verbieden. En zo'n verbod afdwingen zal niet gemakkelijk zijn.

Gewoon alle privérommel thuislaten en alleen professionele militaire apparatuur mee op missie. Het is verbijsterend dat het zo gemakkelijk is om alles maar mee te slepen wat de missie in gevaar kan brengen en dat dit zo vanzelfsprekend wordt gevonden. In het gekkenhuis zijn ze wijzer.
31-01-2018, 20:29 door Anoniem
Hoe zou het staan met ....

- de metadata training?
- usb stick training?
- social media training?
- iOt overig (slimme zakdoek) training?
01-02-2018, 10:13 door Anoniem
D66 dit, D66 dat. Zeg redactie, je maakt mij niet wijs dat er geen enkele andere politieke partij kamervragen over ICT stelt. Kortom: stop eens met deze onverholen politieke campagne.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.