image

OM laat jongeren Halt-straf bij ict-bedrijven uitvoeren

vrijdag 2 februari 2018, 11:37 door Redactie, 28 reacties

Het Openbaar Ministerie is een nieuw project gestart waarbij jongeren met computertalent hun Halt-straf bij een ict-bedrijf mogen uitvoeren. De pilot heeft de naam Yoda gekregen, vernoemd naar het personage uit Star Wars. Het is een initiatief van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland en Stichting Halt.

Beide partijen hebben daarin de samenwerking gezocht met drie noordelijke ict-bedrijven, waaronder Insite Security in Groningen. Het doel van de pilot is om op een passende wijze invulling te geven aan de Halt-straf zodat jonge cybercrimedaders niet alleen worden geconfronteerd met hun gedrag en de gevolgen hiervan maar ook dat de kans op recidive wordt verkleind en de jongeren een beter toekomstperspectief wordt geboden.

Een Halt-afdoening is een straf voor jongeren van 12 tot 18 jaar die een licht strafbaar feit hebben gepleegd. Als een jongere de Halt-straf naar behoren afrondt, voorkomt hij op deze manier een justitiële aantekening. Dat betekent niet dat een Halt-straf vrijblijvend is: als een jongere niet meewerkt aan zijn Halt-straf, komt hij alsnog in contact met Justitie.

Pilot

Twee jongens van 14 en 15 jaar uit Drenthe moesten als HALT-afdoening het Yoda-project doorlopen. De eerste had een bruteforce-aanval uitgevoerd op een bekende webshop. Via een lijst met e-mailadressen en wachtwoorden verkreeg hij toegang tot accounts bij de webshop. De jongere heeft geen misbruik van de accounts gemaakt, zo laat Insite Security weten. De andere dader voerde een ddos-aanval uit op het netwerk van zijn school, waardoor het netwerk van de school tijdelijk plat lag.

De jongens werden door de politie van school gehaald en moesten hun computers inleveren. Daarna kregen zij als opdracht een beveiligingsplan en een sollicitatiebrief te schrijven, alsmede een prestatie over cybercrime te maken. Hun werkstraf moesten zij uitvoeren bij de deelnemende ict-bedrijven. Dit gebeurde tijdens de vakantie. Alle partijen zijn positief over de nieuwe pilot. Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland wil dit jaar extra inzetten op cybercriminaliteit en het project Yoda zal daarin worden meegenomen.

Reacties (28)
02-02-2018, 11:52 door Anoniem
hoe werkt dat uberhaupt?

kijk, als je een universiteitsgebouw opblaast met kunstmest, krijg je ook geen aanbod tot onderzoeksvoorstellen over hoe je nitraten kunt latrn werken in wageningen..

hoe gaat het werken als je een hacker zegt "foei, je mag niet hacken"... en by the way, kun je hier een penetratie test doen?

wat voor mixed signals stuur je dan de wereld in?
tja, waarschijnlijk dezelfde vage signalen die Nederlanders de wereld in sturen " ja we zijn tegen drugs". en ja we gedogen ze wel...
blije hypocriete linkse mafkezen...

misschien moet er onderzoek gestart worden naar de overvloed van drugsgebruik en de invloed daarvan op het kunnen besturen van een land.
02-02-2018, 12:03 door Anoniem
Zorg dus dat je bij HALT komt laat bij het betreffende bedrijf zien waar je goed in bent, en je hebt meteen een baan.
Leuk voor degenen die zich suf solliciteren. Wat een geweldig ziekelijk idee.
02-02-2018, 12:07 door Anoniem
Bizar om die kwaadwillende tieners te belonen met taken die ze lachend uit hun mouw schudden.
Lijkt me zinniger om deze knapen gewoon de schoolvloeren te laten boenen.
02-02-2018, 12:45 door Anoniem
mensen die goed zijn in ICT en zich suf solliciteren? bestaan die?
02-02-2018, 13:01 door Anoniem
Ik voel me gediscrimineerd als oudere maar goed we kunnen wel 1.3 miljard op jaarbasis dividendbelasting kwijtschelden in een zucht ...laat staan als ze uberhaupt over dividendbelasting verlaging beginnen...

Maar wetgeving en het strafbaar stellen van leeftijdsdiscriminatie is moeilijk moeilijk...


RIGHT.


Nou ik weet wel hoe het zit inmiddels.

HALT!
02-02-2018, 13:08 door Anoniem
Door Anoniem: Bizar om die kwaadwillende tieners te belonen met taken die ze lachend uit hun mouw schudden.
Lijkt me zinniger om deze knapen gewoon de schoolvloeren te laten boenen.

Mee eens, heropvoedingskampen. Veenhuizen is een mooie locatie.
02-02-2018, 13:11 door Anoniem
HALT straffen zijn voor minderjarige personen. Straffen zonder component van boetedoening kan geen straf genoemd worden. Dat component mis ik hier in. Dat je straf onbetaald in je vrije tijd moet uitvoeren is namelijk gangbaar als je leerplichtig bent. Ik had een component verwacht dat ze ook iets voor de gemeenschap moesten uitvoeren. Niet alleen deze lievelijke leerzame aanpak.

Het verplicht schrijven van een scollicitatiebrief heeft niet het doel om te solliciteren maar om kennis te maken met eerlijkheid, fatsoen en een stuk zelfreflectie naar de ontvanger. Prima, kunnen ze ook later gebruiken. Wel dure vorm van reflectie. Er moet namelijk begeleiding bij zijn die inhoudelijk de dadertjes in de reflectie kan sturen. Of was de stagiaire van de reclassering hiervoor beschikbaar?

Bedrijven waar de straffen uitgevoerd worden werken samen met HALT om de minderjarige personen te begeleiden, ook al hebben ze zelf weinig of niets aan het uitgevoerde werk. Hier hebben de minderjarigen kennelijk met een opdracht de verplichting gekregen om in te zien welke verantwoordelijkheden er bestaan die aanleiding geveven om te beveiligen. Als die begeleiding goed is dan leert de minderjarige kennis maken dat een goedkope ddos op een dienst van een school of een dienstverlener die voor een school werkt veel meer gevolgen heeft dan even geen tentamen kunnen maken. Wat voor die puberbreinen inzichtelijk maakt dat ze niet voor niets zijn opgepakt en deze straffen opgelegd krijgen. Maar het is ook zodanig leerzaam dat ze over een favoriet onderdeel iets kunnen leren wat op een reguliere opleiding niet gegeven kan worden. Dat maakt het veel te leuk en uitvoeren geen boetedoening.
02-02-2018, 13:14 door Anoniem
Als ik nu eens heel erg snel over de wegen scheur.
Krijg ik dan geen boete meer, maar mag ik een taakstraf bij Verstappen.
Bedankt.
02-02-2018, 13:26 door Anoniem
Tuurlijk jôh, alleen weer in Nederland. De mongolenstaat bij uitstek! Ik krijg er weer een spreekwoordelijke "slappe" van. Als we dan toch zo lekker bezig zijn, laten we kinderverkrachters dan ook hun straf uitdienen bij een kinderdagverblijf, een kinderboerderij of een kleuterschool. Daar kunnen ze namelijk zien dat die lieve kindertjes heel onschuldig zijn en er ook niet om gevraagd hebben. Of een bankovervaller zijn taakstraf mag uitvoeren bij een bank. Of een necrofiel op een kerkhof, of.... ga zo maar door.

Ik weet niet waar dit heen gaat, maar Nederland is totaal de weg kwijt. Nederland is de Sjakie uit Flodder. En het wordt steeds erger...
02-02-2018, 14:22 door Anoniem
Door Anoniem:tja, waarschijnlijk dezelfde vage signalen die Nederlanders de wereld in sturen " ja we zijn tegen drugs". en ja we gedogen ze wel...
blije hypocriete linkse mafkezen...

Over hypocriet gesproken: Diverse Amerikaanse staten legaliseren softdrugs gewoon. Daar ben je minder illegaal bezig dan in Nederland.

Door Anoniem: Bizar om die kwaadwillende tieners te belonen met taken die ze lachend uit hun mouw schudden.
Lijkt me zinniger om deze knapen gewoon de schoolvloeren te laten boenen.

Er is verschil tussen een taakstraf en HALT. Bij een taakstraf krijg je gewoon, zoals de naam al zegt, straf. Daar heeft datgene wat je doet niets te maken met wat je gedaan hebt. Bij HALT is het juist de bedoeling dat je inziet wat je fout hebt gedaan en daar je gedrag op aanpast. Het blijkt dat jongeren die een HALT traject doorlopen hebben, veel minder snel opnieuw in de fout gaan. Daarnaast is een belangrijk onderdeel van HALT het aanbieden van verontschuldigingen. Dat is bij een (taak)straf niet nodig.

Daarnaast zijn dit meestal jongeren die geen idee hebben wat ze hebben gedaan, zogenaamde scriptkiddies. Die hebben geen idee van de omvang van IT infrastructuur en hoe alles aan elkaar hangt en van elkaar afhankelijk is.

Door Anoniem: Als ik nu eens heel erg snel over de wegen scheur.
Krijg ik dan geen boete meer, maar mag ik een taakstraf bij Verstappen.

Bij Verstappen kun je geen taakstraf uitvoeren. Hooguit een HALT traject doorlopen. En dat natuurlijk alleen als je minderjarig bent.

Peter
02-02-2018, 15:59 door Anoniem
Waarom zouden we cybercriminelen toegang geven tot ICT bedrijven?
We gaan pedofielen toch ook hun taakstraf niet laten uitvoeren op een kinderdagverblijf?
02-02-2018, 18:51 door Anoniem
Typerend Nederland, misdaad loont.
03-02-2018, 09:02 door Anoniem
Door Anoniem: Typerend Nederland, misdaad loont.

we plunderen de wereld,noemen het de gouden eeuw ?
03-02-2018, 10:45 door Anoniem
Opvallend hoeveel mensen hier niet door lijken te hebben dat tieners nog niet volwassen zijn. Het is typisch voor tieners om onbezonnen dingen te doen en niet over de consequenties na te denken. Hun brein nog volop in ontwikkeling, het is nog niet af. Het is niet voor niets dat er iets is dat jeugdcriminaliteit heet, dat heeft hier alles mee te maken.

Vraag je in plaats van je bevattingsvermogen tot straffen te beperken eens af wat het beste werkt om in de toekomst minder ellende te hebben.

Als je de groep waar het hier om gaat laat zien hoe het ook kan zullen er een hoop tussen zitten die ontdekken dat dat ook leuk is, en van degenen die je niet hebt gepakt zal een deel daar via die groep iets van meekrijgen. Behalve vergelding is straffen ook een duidelijke boodschap dat je er niet bij hoort, wat een wij-tegen-zij-gevoel tegen de rest van de maatschappij juist bij die groep makkelijk kan versterken en dan wordt het juist stoer om crimineel te zijn.

Wat werkt het beste om te voorkomen dat een deel van die groep zich tot beroepscrimineel ontwikkelt? Hard straffen of ze enthousiast maken voor iets waar de samenleving wat aan heeft?
03-02-2018, 11:49 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Opvallend hoeveel mensen hier niet door lijken te hebben dat tieners nog niet volwassen zijn.

Het is opvallend voor onze maatschappij die steeds verder wegzakt in desinteresse voor iets anders dan de nieuwste smartphone, achter een bal aanhollen en hectoliters bier drinken, waarna te roepen over dat 'ergens anders' een doordachte mening te hebben.

Het is typisch voor tieners om onbezonnen dingen te doen en niet over de consequenties na te denken. Hun brein nog volop in ontwikkeling, het is nog niet af. Het is niet voor niets dat er iets is dat jeugdcriminaliteit heet, dat heeft hier alles mee te maken.

Vraag je in plaats van je bevattingsvermogen tot straffen te beperken eens af wat het beste werkt om in de toekomst minder ellende te hebben.

Als je de groep waar het hier om gaat laat zien hoe het ook kan zullen er een hoop tussen zitten die ontdekken dat dat ook leuk is, en van degenen die je niet hebt gepakt zal een deel daar via die groep iets van meekrijgen. Behalve vergelding is straffen ook een duidelijke boodschap dat je er niet bij hoort, wat een wij-tegen-zij-gevoel tegen de rest van de maatschappij juist bij die groep makkelijk kan versterken en dan wordt het juist stoer om crimineel te zijn.

Wat werkt het beste om te voorkomen dat een deel van die groep zich tot beroepscrimineel ontwikkelt? Hard straffen of ze enthousiast maken voor iets waar de samenleving wat aan heeft?

Met betrekking tot het laatste is het wel zo dat het HALT project niet geheel tot de zo graag gewenste vermindering van recidive heeft geleid. De verwachtingen waren hoopvoller toen het startte in de negentiger jaren van de vorige eeuw.

Maar kom, HALT heeft een andere waarde en wel precies zoals je aangeeft, alleen anders verwoord:

Het past niet in een op humane gronden gebasseerd staatssysteem kinderen als volwassenen te straffen, zoals - wel heel rigoureus voorbeeld - in het Engeland van de 19e eeuw waar (verweesde) kinderen met de dood werden bestraft voor het stelen van een brood.
03-02-2018, 11:56 door Anoniem
Een baan val op. Ga crimineel gedragen en je krijg een kans om je te laten zien wat je kan. Ineens gaan er deuren open. Doe je plicht en niemand helpt. Zoek het maar uit. Omgekeerde wereld. Misdaad loont.
03-02-2018, 11:58 door Anoniem
Door Anoniem: Opvallend hoeveel mensen hier niet door lijken te hebben dat tieners nog niet volwassen zijn. Het is typisch voor tieners om onbezonnen dingen te doen en niet over de consequenties na te denken. Hun brein nog volop in ontwikkeling, het is nog niet af. Het is niet voor niets dat er iets is dat jeugdcriminaliteit heet, dat heeft hier alles mee te maken.

Vraag je in plaats van je bevattingsvermogen tot straffen te beperken eens af wat het beste werkt om in de toekomst minder ellende te hebben.

Vertel dat tegen kinderen, meisjes en de achterblijvers van mensen die verkracht, vermoord, gemutileerd zijn omdat een "TBS-er" ook een leven moet hebben EN recht heeft op een uitzicht naar vrijheid...

Misschien gaat jouw bevattingsvermogen niet zo ver om in te zien dat sommige dingen gewoon niet moeten kunnen en de consequentie daarvan moet zijn dat je.buiten de samenleving moet gezet worden.

Iemand die net 4 meisjes en jonge vrouwen verkracht en/of vermoord heeft is duidelijk iemand wiens inzichten wij als samenleving niet op zitten te wachten.Dat zo iemand dan in een psychiatrische club sex kan hebben met zijn behandelaarster, en vrij naar buiten kan en dan weer een meisje van de fiets trekt, verkracht en vermoord en daarna zich weer laat bevredigen door een psychologe vind jij schijnbaar normaal... want ja, daders hebben wel rechten, toch?

Nou, in mijn beperkte visie hoort de maatschappij tegen dit soort dieren beschermt te worden ten alle kosten.
En de overlinkse terroristen knuffelaars moeten ook beschermd worden tegen zichzelf.
Natuurlijk is een ddos aanval op je eigen school iets anders.
Maar nu wordt iemand beloont voor iets fouts...

Veel ITers hebben anders werkende hersensen en vaak overgevoelig voor onrecht (en een bijzondere voorkeur voor science fiction).

Hoe moet iemand die zich WEL aan de regels gehouden heeft voelen als iemand die de regels overtreedt beloont wordt? Veel mensen met asperger kunnen dan gekke dingen doen...

Wat nou als iemand met asperger nadat buurjongen met DDOS aanval een leuke stage over houdt een hack doet op dezelfde school, of misschien ESA of NASA hackt? ga je die dan meteen uitleveren aan de VS en Quantanamo Bay?
Wat denk je dat dat zal doen voor de beleving van iemand met Asperger?

Regels, grenzen en beperkingen... dat zijn dingen waar kinderen aan moeten wennen. Het is niet zielig. En dat zo'n jongen dus DDOS aanval uitvoert geeft eigenlijk aan dat deze jongen en zijn opvoeders (ouders en school) alle drie de basis regels al overtreden hebben.

Regel = je mag geen foute dingen doen. kinderen kunnen best begrijpen dat een DDOS aanval op je school een overtreding van een regel is. sorry, dat kan niet anders.

grenzen = de school en de ouders hebben grenzen duidelijk moeten maken en deze bewaken. alle drie gezakt. leerling zoekt de grens op en school en ouders verzaken hun taak. school heeft niet gemonitoort en de ouders hebben niet gecontrolleerd. ja, sorry, het hebben van kinderen betekent ook dat je ze moet opvoeden en dumpen bij oma die geen verschil weet tussen een eye-foon en een eye-go of een kinderopvang of een basis school is niet opvoeden.

beperkingen = niet met dingen.bezig kunnen zijn zonder supervisie totdat je ervaren, en volwassen genoeg bent om er zelfstandig mee om te kunnen gaan.

ouders zouden hun kinderen van 14 niet alleen op pad sturen naar de ghettos in louisiana, of san pedro sula..maar op internet kunnen die kinderen daar gewoon rondlopen in de virtuele variant die afgezien van kogels door je beeldscherm net zo'n gevaarlijke mensen bevatten die nog anoniemer te werk kunnen gaan ook en zich makkelijk kunnen voordoen als iemand anders...

Hard straffen is een omvermogen, correct straffen, dat is de crux.
03-02-2018, 12:32 door Anoniem
blije hypocriete linkse mafkezen...

Dat commentaar geef je dus op beleid van regeringen, van de afgelopen decennia waar het gaat over het gedoog beleid van softdrugs. Welke varieerden van professief midden, tot rechts conservatief. Ook geef je het commentaar in een reactie op beleid van het OM, m.b.t. deze halt straffen. Het OM wordt aangestuurd door de regering; links zit in de oppositie.

Mag ik je aanraden om je politieke rants achterwege te laten, als ook je beledigingen, en je nogal selectieve verontwaardiging ? Deze website gaat over informatie beveiliging. Of je links, danwel rechts bent, laat mij verder volstrekt koud.
03-02-2018, 13:01 door Anoniem
Maar er zijn ook lieden, die er voor zorgen dat deze scriptkiddies zo uit de rails vliegen.

Wie gaat er nu een automatische python hacktool schrijven op basis van shodan.io en meta-sploit zoals AutoSploit: https://github.com/NullArray/AutoSploit.

Je kan dan iets ten goede en ten kwade gebruiken, maar kunnen 'skiddiez' daar al het juiste onderscheid zien?
Bijhouden dus wie click-to-hack gereedschap download en waarom. Een schone taak voor Dutch cybercop.

Net zo goed als bepaalde spullen aanschaffen bij een grote bouwmarkt ook niet ongecontroleerd hoort te gebeuren (breekijzers bij voorbeeld). Gelukking gaan de veroordeelde halt-hackertjes niet naar Guatanamo, zelfs niet naar Schier....
Do not do the crime if you cannot so the time.

Blijf veilig online en offline en goed weekend, folks,

Jodocus Oyevaer
03-02-2018, 13:22 door Anoniem
Iemand heeft CSI Cyber gekeken en dacht dat dat een goed idee was. Maar ben je wel een black hat als je een DDoS aanval kunt kopen op het internet?
03-02-2018, 14:07 door Anoniem
Door Anoniem: Bizar om die kwaadwillende tieners te belonen met taken die ze lachend uit hun mouw schudden.
Lijkt me zinniger om deze knapen gewoon de schoolvloeren te laten boenen.

Inderdaad. Maar criminaliteit loont zich in Nederland en wordt zelfs gestimuleerd, zo zie je maar weer.
03-02-2018, 15:33 door Anoniem


Het past niet in een op humane gronden gebasseerd staatssysteem kinderen als volwassenen te straffen, zoals - wel heel rigoureus voorbeeld - in het Engeland van de 19e eeuw waar (verweesde) kinderen met de dood werden bestraft voor het stelen van een brood.

Het is niet alleen typisch voor kinderen om de consequenties van hun acties niet te overzien, het is echter ook kinderen toegeschreven te onderzoeken wat hun grenzen zijn. En wanneer kinderen "volwassen overtredingen" begaan moeten ze ook leren van deze fouten, en de slachtoffers hebben nog steeds recht op bescherming en genoegdoening.

Dit gezeik over "hij is pas 15, hij kom niet overzien dat het uitschakelen van de beveiliging van een kerncentrale 5 miljoen doden zou veroorzaken vind ik persoonlijk bullshit.
03-02-2018, 17:25 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:


Het past niet in een op humane gronden gebasseerd staatssysteem kinderen als volwassenen te straffen, zoals - wel heel rigoureus voorbeeld - in het Engeland van de 19e eeuw waar (verweesde) kinderen met de dood werden bestraft voor het stelen van een brood.

Het is niet alleen typisch voor kinderen om de consequenties van hun acties niet te overzien, het is echter ook kinderen toegeschreven te onderzoeken wat hun grenzen zijn. En wanneer kinderen "volwassen overtredingen" begaan moeten ze ook leren van deze fouten
... En daar is HALT ooit voor in het leven geroepen. Voorheen kwamen pubers die ontspoorden met strafwaardige feiten zoals waar het hier om draait in de jeugd-detentiecentra terecht waar zij alleen in aanraking konden komen of kwamen met mogelijkerwijs ook nog recidiverende leeftijdsgenoten die soms op het randje waren veroordeeld tot een straf in een detentiecentrum i.p.v. een jeugdgevangenis met een strenger regime vanwege deelname als 'meeloper' aan een geweldsdelict bijvoorbeeld..
Ooit gehoord van het gezegde: "waar je mee omgaat, wordt je door besmet"?
Enfin, in jou visie is een jeugdgevangenis dus een prima school om te leren van je fouten.... tenminste dat bedoel je toch of niet?
en de slachtoffers hebben nog steeds recht op bescherming en genoegdoening.
Wie ontkent dit?
Waar komt ter sprake dat het niet het geval is, uitgezonderd dat je het zelf ter sprake brengt als of dat niet het geval zou zijn?
Dit gezeik over "hij is pas 15, hij kom niet overzien dat het uitschakelen van de beveiliging van een kerncentrale 5 miljoen doden zou veroorzaken vind ik persoonlijk bullshit.
Dat is je persoonlijke interpretatie van feiten gelardeerd met een sausje van woorden die hier zo vaak voorkomen. 'zeikstraal' las ik elders op Security.nl ook al.
Niet zinnig om hier nog een reactie op te geven want het beklijft toch niet.
03-02-2018, 17:56 door Anoniem
Door Anoniem: Vertel dat tegen kinderen, meisjes en de achterblijvers van mensen die verkracht, vermoord, gemutileerd zijn omdat een "TBS-er" ook een leven moet hebben EN recht heeft op een uitzicht naar vrijheid...

Misschien gaat jouw bevattingsvermogen niet zo ver om in te zien dat sommige dingen gewoon niet moeten kunnen en de consequentie daarvan moet zijn dat je.buiten de samenleving moet gezet worden.
Het gaat hier niet alleen over moordenaars en verkrachters, het gaat om jonge cybercrimedaders. Dat is een andere groep. Het doel is dat ze niet alleen worden geconfronteerd met hun gedrag en de gevolgen hiervan maar ook dat de kans op recidive wordt verkleind. Het komt dus niet in de plaats van een confrontatie met hun gedrag en de gevolgen ervan, da's nog steeds onderdeel van het geheel. Alleen niet op een manier die jij schijnt te kunnen bevatten.

Als je iemand buiten de samenleving plaatst en je doet dat niet permanent (en levenslang krijg je niet snel als je niet moordt en verkracht) dan komt zo iemand ook weer terug in de samenleving. Dan doet het ertoe hoe die persoon zich daarna gedraagt. En of je het leuk vindt of niet, hoe die persoon behandeld en begeleid is maakt daarin een fors verschil.

Natuurlijk is een ddos aanval op je eigen school iets anders.
Ah, je snapt dat toch.
Maar nu wordt iemand beloont voor iets fouts...
Wat men probeert is om mensen op een ander spoor te zetten dan waarop ze zitten. Als je talent voor IT hebt dan kan je ook zonder eerst de fout in te gaan een opleiding volgen met een stage erbij. Er wordt door jou en een aantal anderen geredeneerd alsof die jongeren een baangarantie krijgen. Zo ver gaat het niet.

Veel ITers hebben anders werkende hersensen en vaak overgevoelig voor onrecht (en een bijzondere voorkeur voor science fiction).

Hoe moet iemand die zich WEL aan de regels gehouden heeft voelen als iemand die de regels overtreedt beloont wordt? Veel mensen met asperger kunnen dan gekke dingen doen...
Die voelt zich prima erbij. Ik pas precies in dat beeld, ik ben een IT'er bij wie op latere leeftijd autisme is geconstateerd. Als ik eerder was getest had het vermoedelijk Asperger geheten, maar zo noemt men dat in DSM-5 niet meer. Ik heb inderdaad een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel, maar dat is iets wezenlijk anders dan de jaloezie die hier de boventoon lijkt te voeren, dat is juist een recept voor onrechtvaardigheid. Wat Asperger typeert is een vermogen om dingen logisch en feitelijk te benaderen zonder het allemaal vanuit je eigenbelang te beredeneren. Juist dat is een van de eigenschappen van niet-autisten waar ik van jongs af aan niets van begreep. En waar ik dus serieus neem is dat rechtsgeleerden en rechters er nogal massaal van overtuigd zijn dat streng straffen vaak niet het beoogde effect heeft.
03-02-2018, 23:40 door Anoniem
@ anoniem van 17:56

Autisme kan bij herhalend en specialistisch code-debug/analyse werk een duidelijk positieve persoonlijkheidskwaliteit inhouden. Een manager kan heel blij worden van de prestaties van zo'n autistische IT specialist.
Het is maar dat men het weet en er op anticipeert met taakstelling.

De echt oorspronkelijke en de brilliant onverwacht combinerende geesten zijn die van autisten die hun sociale emotionele interpretatie manco hebben leren compenseren. Partieel autisten kunnen ook zeer goede forensische taalkundigen zijn.

De doorsnee gewone mens (Wie is dat trouwens? Ga er niet naar op zoek) is hier soms ver in het nadeel.

Trouwens kan het ook een tijdsverschijnsel zijn of vanwege overdadige inoculaties op zeer vroege leeftijd. Zie de enorme toename van B.O studenten bij examens (B.O. = bijzondere omstandigheden zoals dyslexie, sommigen mogen oordopjes dragen, etc.).

We zijn hier op dit forum dus blij met je commentaar.

luntrus
06-02-2018, 10:49 door Anoniem
Door Anoniem: @ anoniem van 17:56

Autisme kan bij herhalend en specialistisch code-debug/analyse werk een duidelijk positieve persoonlijkheidskwaliteit inhouden. Een manager kan heel blij worden van de prestaties van zo'n autistische IT specialist.
Het is maar dat men het weet en er op anticipeert met taakstelling.

De echt oorspronkelijke en de brilliant onverwacht combinerende geesten zijn die van autisten die hun sociale emotionele interpretatie manco hebben leren compenseren. Partieel autisten kunnen ook zeer goede forensische taalkundigen zijn.

De doorsnee gewone mens (Wie is dat trouwens? Ga er niet naar op zoek) is hier soms ver in het nadeel.

Trouwens kan het ook een tijdsverschijnsel zijn of vanwege overdadige inoculaties op zeer vroege leeftijd. Zie de enorme toename van B.O studenten bij examens (B.O. = bijzondere omstandigheden zoals dyslexie, sommigen mogen oordopjes dragen, etc.).

We zijn hier op dit forum dus blij met je commentaar.

luntrus

Het kan ook door de stand van de maan komen maar ook dat is niet bewezen dus misschien de misschiens maar weg laten ("inoculaties" - beetje archaïsch hoor. En dat onderzoek is al zovele malen onderuit gehaald dat het net RC4 is geworden: waardeloos maar niet dood te krijgen).

Je zult in bepaalde streken (rond Eindhoven, bij Silicon Valley) een groter aandeel autisten aantreffen omdat a) autisme misschien best wel erfelijk is en b) techniek een sector is die terecht deze mensen aantrekt. En die gaan daar wonen en krijgen dan kinderen, misschien wel met een zelfde partner.

Vroeger viel het ook wat minder op omdat de vrouw die zo'n man trouwde weliswaar een ongelukkig huwelijk kon hebben maar dat door de omgeving geheel als haar probleem gezien werd en "mannen zijn nu eenmaal zo". Ook was er toen minder oog voor het kapot treiteren van buitenbeentjes op school, want dat hoorde erbij; en het halen van hoge cijfers werd een stuk meer gewaardeerd dan tegenwoordig.

Wie weet waren er vroeger ook wel meer vrouwelijke autisten, van die betweters die dus op de brandstapel kwamen omdat logisch redeneren en onbevangen vragen stellen niet overal gewaardeerd werd en wordt.

En wie weet, krijgen Aspergers ook wel meer kinderen dan anderen en komen er dus steeds meer. Lijkt me niet perse erg, al zijn we niet allemaal aardig.

Ben het verder helemaal met je eens dat hoogfunctionerend autisme een eigenschap is die de maatschappij veel kan brengen (en dat ook inderdaad doet). Mijn theorie is dat Aspergers een stuk minder ongelukkig zouden zijn als ze vroeger uit de kast kunnen komen en niet al hun energie hoeven spenderen aan zich aanpassen aan Jan met de pet die niet van anders houdt (de Gijpjes en Derksen, zeg maar) maar gewoon mee mogen doen zoals ze zijn, met al hun talenten.
18-01-2019, 14:44 door Anoniem
Indien je een ddos tooltje kan gebruiken, ben je een IT beveiliger in spe ? LMFAO.
18-01-2019, 14:47 door Anoniem
Een jongere die te hard rijdt, moet je die stage gaan laten lopen bij Max Verstappen, als 'straf' ?

Een jongere die winkeldiefstal pleegt, moet je die stage gaan laten lopen in retail beveiliging, als 'straf' ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.