image

Spanje levert vermeende beheerder Kelihos-botnet uit aan VS

vrijdag 2 februari 2018, 14:36 door Redactie, 0 reacties

De Spaanse autoriteiten hebben de vermeende beheerder van het Kelihos-botnet uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Het gaat om een 37-jarige Russische man die in april vorig jaar tijdens een vakantie in Barcelona met zijn gezin door de Spaanse politie werd aangehouden.

De Amerikaanse autoriteiten hadden de man wegens het beheer en gebruik van het Kelihos-botnet aangeklaagd en hadden Spanje om zijn uitlevering gevraagd. De Spaanse rechter gaf hier eind vorig jaar toestemming voor. De man is nu aan de U.S. Marshals overgedragen, zo laat de Spaanse politie vandaag weten.

Het Kelihos-botnet was sinds 2010 operationeel en bestond uit tienduizenden besmette Windowscomputers. Cybercriminelen maakten op allerlei manieren gebruik van het botnet, zoals het versturen van aandelenspam en het verspreiden van malware. Het botnet was verantwoordelijk voor de verspreiding van ransomware in Nederland. In de jaren dat het actief was verstuurde Kelihos miljoenen spamberichten en phishingmails. Tegelijkertijd met de arrestatie van de vermeende beheerder werd het botnet door de FBI uit de lucht gehaald.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.