image

Internationale politieoperatie tegen LuminosityLink-malware

maandag 5 februari 2018, 11:49 door Redactie, 3 reacties

Bij een internationale politieoperatie is een Remote Access Trojan (RAT) uit de lucht gehaald waarmee criminelen volledige controle over de computer en webcam van hun slachtoffers konden krijgen. Het gaat om de LuminosityLink RAT die aanvallers toegang gaf tot bestanden en toetsaanslagen.

Ook de webcam kon op afstand door de aanvallers worden bediend, zonder dat slachtoffers dit door hadden, aldus Europol. De Europese opsporingsdienst was bij de operatie betrokken. Tijdens het onderzoek naar LuminosityLink werd een netwerk van personen ontdekt dat de RAT aanbood en ondersteunde. Via een speciale website zou de malware aan meer dan 8600 kopers zijn verkocht.

LuminosityLink werd voor een bedrag van 40 euro aangeboden en vereiste weinig kennis om te kunnen worden gebruikt. Europol denkt dat er duizenden slachtoffers van de malware zijn, waarbij onderzoekers inmiddels bewijs van gestolen wachtwoorden, privéfoto's, video's en andere data hebben aangetroffen. Onderzoek naar in beslag genomen computers en internetaccounts is nog gaande. Vorig jaar raakten verschillende Deense bedrijven na een spamrun nog besmet met de LuminosityLink RAT.

Image

Reacties (3)
05-02-2018, 14:38 door Anoniem
Is het bekend hoe de Trojan geïnstalleerd werd? Was fysieke toegang nodig?
05-02-2018, 16:14 door Anoniem
Door Anoniem: Is het bekend hoe de Trojan geïnstalleerd werd? Was fysieke toegang nodig?
https://umbrella.cisco.com/blog/2017/01/18/finding-the-rats-nest/
05-02-2018, 17:40 door Anoniem
Open source software heeft ineens een heel nieuwe dimensie gekregen.
De functies van deze software vallen naadloos samen met wat de politie zelf wil gebruiken. Tegenover aan te schaffen Finfisher of Hacking Team sofwtare van 5 ton tot een miljoen wordt de keuze wel heel verleidelijk.
Gratis, en makkelijk te bedienen ook nog, dat scheelt opleidingskosten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.