image

Intel rolt nieuwe updates uit voor Spectre en Meltdown

donderdag 8 februari 2018, 10:08 door Redactie, 8 reacties

Intel heeft nieuwe microcode-updates voor de Spectre- en Meltdown-aanvallen uitgerold, nadat eerdere updates voor allerlei problemen zorgden. Gebruikers klaagden na de installatie van de eerdere updates over herstartende systemen en ander onverwacht systeemgedrag.

Daarop waarschuwde Intel gebruikers en organisaties om de updates niet te installeren en kregen fabrikanten het verzoek om de updates niet meer aan te bieden. De nieuwe microcode-updates zijn nu voor verschillende Skylake-gebaseerde platformen uitgebracht. In de komende dagen zullen de updates ook voor andere platformen verschijnen. Deze updates moeten vervolgens door computerfabrikanten tot bijvoorbeeld een bios-update worden verwerkt die eindgebruikers kunnen installeren.

Navin Shenoy van Intel stelt dat het belangrijk is voor gebruikers om hun systeem up-to-date te houden. Uit onderzoek blijkt dat er nogal een lange tijd zit tussen de beschikbaarheid van updates en het moment dat gebruikers ze daadwerkelijk installeren. Zo stelt het Computer Emergency Readiness Team (US-CERT) van de Amerikaanse overheid dat 85 procent van de gerichte aanvallen is te voorkomen door onder andere beveiligingsupdates te installeren. Intel verwacht dat onderzoekers en aanvallers uiteindelijk nieuwe varianten van de oorspronkelijke Spectre- en Meltdown-aanvallen zullen ontwikkelen.

Reacties (8)
08-02-2018, 12:36 door Anoniem
Core2Duo, Core2Quad : geen update beschikbaar.
Skylake servers, patched: perf -42% performance voor onze use-case.
Dell rep geeft aan dat ze graag nieuwe hardware verkopen, maar de volgende lading hardware komt dus niet van Dell/Intel en bevat AMD cpu's.
08-02-2018, 16:41 door Anoniem
Verbaast me niets dat het lang duurt voordat een Bios update geïnstalleerd wordt (of zelfs helemaal niet).
Want als je dat doet bij gebruik van één van de Windows verises wordt je licentie ongeldig.

Betekent bellen naar de Microsoft helpdesk en hopen dat ze je verhaal accepteren.

Hoe MS dat gaat oplossen nu waarschijnlijk de halve wereld zijn Bios gaat updaten (of er zelfs een andere processor in steekt)? Ze zullen toch ook niet zitten te wachten op miljoenen telefoontjes.

O wacht even ik snap het al: Microsoft belt mij wel dat er een fout in m'n systeem is vastgesteld en geeft aan wat ik moet downloaden installeren om dat te verhelpen... Let maar op: daar wordt zometeen op ingespeeld!
08-02-2018, 22:52 door Anoniem
Navin Shenoy van Intel stelt dat het belangrijk is voor gebruikers om hun systeem up-to-date te houden.

Dit klinkt als een regel die door de juridische afdeling is ingefluisterd. "Zeg dit", "want dan zijn we niet aansprakelijk voor de lengte van de periode na het beschikbaar komen van de patch".

Dat is natuurlijk nonsens als die patch voor problemen zorgt. Of dat nu performanceproblemen of stabiliteit zijn.

Intel moet alle cpu's vervangen als ze het performanceprobleem niet kunnen oplossen.
08-02-2018, 23:24 door Anoniem
Na een BIOS update je Windows licentie verlopen? Nee hoor, dat heb ik nog nooit zien gebeuren, en ik heb best heel wat BIOS updates gedaan over de jaren. (Je serienummer en dergelijke blijven immers gewoon hetzelfde).

Overigens heb ik nu een BIOS op zowel een Dell Optiplex desktop als Latitude laptop staan, die later weer werden ingetrokken. Ik heb gelukkig niks gemerkt van blauwe schermen, reboots, of vertragingen. Ik denk dat toch ook de beruchte Microsoft patch een rol heeft gespeeld, al dan niet in combinatie met anti-malware producten.
09-02-2018, 03:07 door Anoniemand
Door Anoniem: (16:41)
Verbaast me niets dat het lang duurt voordat een Bios update geïnstalleerd wordt (of zelfs helemaal niet).
Want als je dat doet bij gebruik van één van de Windows verises wordt je licentie ongeldig.

Volgens mij is het klinklare onzin dat je Windows Licentie dan ongeldig wordt, bij een BIOS Update. Been there, done that. Niks ongeldig.
09-02-2018, 17:06 door Anoniem
Zelf meegemaakt: Bios Update gedaan (na aanschaf gloednieuwe Windows 7 PC) direct erna melding dat Windows niet legaal is. Oude bios teruggezet: geen probleem meer. 'Home' OEM licenties worden blijkbaar gecheckt aan de hand van de bios en als die gewijzigd is ben je de pineut.
12-02-2018, 05:08 door Anoniemand - Bijgewerkt: 12-02-2018, 05:09
Door Anoniem: Zelf meegemaakt: Bios Update gedaan (na aanschaf gloednieuwe Windows 7 PC) direct erna melding dat Windows niet legaal is. Oude bios teruggezet: geen probleem meer. 'Home' OEM licenties worden blijkbaar gecheckt aan de hand van de bios en als die gewijzigd is ben je de pineut.

Ook zelf meegemaakt: BIOS Update gedaan (Windows 7 Ultimate) en GEEN melding dat Windows niet legaal is (of niet meer geactiveerd is)...

Een snelle zoektocht leert me dat het inderdaad bij de een niet en bij de ander wel goed gaat... *zucht*
12-02-2018, 15:34 door Anoniem
Door Anoniem:Intel moet alle cpu's vervangen als ze het performanceprobleem niet kunnen oplossen.
Exact, dat wordt een kostenpost maar dat is de klant niet schuld.
Het gaat hier gewoon puur om een fabrieksfout, die er ook nog ingeslopen is door te snel zaken op de markt brengen en onvoldoende testen.
Daarvoor zouden de klanten schadeloos gesteld moeten worden als het niet op zo'n manier gepatcht kan worden dat er geen presetatieverlies of andere euvels zullen plaats vinden. Een kleine marge van 5-7% is nog wel acceptabel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.