image

Tor Project heeft nieuwe handleiding voor opzetten Tor-server

vrijdag 9 februari 2018, 09:59 door Redactie, 2 reacties
Laatst bijgewerkt: 09-02-2018, 15:11

Het Tor Project heeft een nieuwe handleiding gemaakt voor mensen die een Tor-server willen opzetten. Via de handleiding wil het Tor Project, dat voor het Tor-netwerk verantwoordelijk is, de werking van Tor-servers voor beheerders verduidelijken en het Tor-netwerk laten groeien.

Dagelijks maken zo'n vier miljoen mensen gebruik van het Tor-netwerk om hun ip-adres en privacy te beschermen. Het Tor-netwerk bestaat uit allerlei servers van vrijwilligers die het verkeer van Tor-gebruikers verwerken. Dit verkeer loopt via meerdere servers om de identiteit van de gebruiker te maskeren. Zo is de eerste server de entry guard, die het verzoek van de Tor-gebruiker naar de relay-node doorstuurt. Vervolgens gaat het van deze server naar de exit-node, die het verzoek naar het internet stuurt.

De nu gepubliceerde handleiding gaat in op de keuze om een Tor-server te hosten, de technische installatie en juridische informatie. Het Tor Project adviseert mensen om geen exit-node vanuit hun eigen huis te hosten, maar dit via een universiteit, bibliotheek, hackerspace of andere organisatie te doen. Die zijn vaak beter in staat om met meldingen van misbruik of politieverzoeken om te gaan.

Het beheren van een entry guard of middelste relay-node kent weinig risico's, aldus het Tor Project. De exit-node stuurt zoals gezegd het verzoek van de Tor-gebruiker naar het internet. Dit houdt echter in dat als een Tor-gebruiker bijvoorbeeld een bedreiging op een website achterlaat, alleen het ip-adres van de Tor-exitnode zichtbaar is. In het verleden is het weleens voorgekomen dat politie invallen bij beheerders van een exit-node deed, omdat hun ip-adres in de logbestanden van een website verscheen.

Uiteindelijk zal de handleiding onderdeel van een toekomstige "Community Portal" worden. Deze website zal informatie voor Tor-trainers bevatten en informatie hoe mensen de Tor-gemeenschap kunnen helpen, alsmede de aankondiging van lezingen en andere evenementen met betrekking tot Tor. Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom besteedde eerder ook aandacht aan het opzetten van een Tor-server en de juridische risico's.

Reacties (2)
09-02-2018, 14:42 door Anoniem
Nieuwe nieuwsonderwerpen policy?

Zwartmaken en slapende honden wekken
Het beheren van een entry guard of middelste relay-node kent weinig risico's, aldus het Tor Project. De exit-node stuurt zoals gezegd het verzoek van de Tor-gebruiker naar het internet. Dit houdt echter in dat als een Tor-gebruiker bijvoorbeeld een bedreiging op een website achterlaat, alleen het ip-adres van de Tor-exitnode zichtbaar is. In het verleden is het weleens voorgekomen dat politie invallen bij beheerders van een exit-node deed, omdat hun ip-adres in de logbestanden van een website verscheen.

Met de meer en meer controlerende staat en het willen opheffen van privacy is de kans veel groter dat als jij niet hoort tot de middenmoot van opinies, dat automatisch de interesse heeft van de bigdata boys.
Dat betekent dat alle burgers die een afwijkende voorkeur hebben, afwijkende interesses en vooral een kritische afwijkende mening maar beter kunnen gaan overwegen deze privacy techniek te gaan gebruiken!

Daar is Torproject op gericht, en kennelijk is hier ineens de zwartmaak policy van kracht.
Als inleiding is het ook wat nutteloos omdat er in het verleden door onze politie ook zonder extra aanleiding een ontmoedigend en sturend gesprek werd aangegeaan met beheerders van exitnodes in dit land.
Dat was een verbaasde constatering van een belangrjke spreker (dingle.. ?) van Torproject veel later op een seminar waar ook politie bij aanwezig was.

De verkeerde perceptie, danwel eenzijdige perceptie wil ook nog wel (juridische) reacties oproepen van bepaalde websites, Rejo Zenger van Bits of Freedom heeft er zelfs ooit een stuk aan gewijd, zet een docu met een policy (ergens) opdat men een idee krijgt van wat er aan de hand is (niets ergs) en niet gaat schieten op de node-hoster.

Sommige groepen in de samenleving of sommige diensten hebben graag dat Torproject in een kwaad daglicht wordt gezet.
Privacy techniek biedt een soort veiligheid die anderen maar lastig vinden, frustreert immers het ongrbreideld kunnen meekijken.
Van een zichzelf (respecterend?) benoemd nieuwsmedium mag je wel verwqachten dat ze iets langer stilstaan bij de woord en voorbeeld keuze in artikelen, omdat het maatschappelijke consequnties heeft, je bepaalt immers beeldvorming en daarmee doe je af aan (beoogede?) neutraliteit.

Jammer
Mocht het een stagi zijn laat dit dan een hartig stukje leermomentenfeedback zijn, blijf neutraal en kies je voorbeelden zorgvuldig(er).
15-02-2018, 08:04 door Anoniem
Wow. Wat een reactie. Feit is dat TOR voornamelijk voor criminele zaken gebruikt wordt. Net als dat Darkweb voornamelijk voor kinderporno wordt gebruikt. Als een crimineel via TOR verbindt is alleen de exit node zichtbaar. Dat is ook een feit. Dat TOR hier aandacht aan besteed is niet meer dan logisch wegens de enorme reputatie schade die zijn daardoor oplopen. Daar lijden de mensen onder die TOR gebruiken enkel en alleen voor privacy. Jouw reactie is gewoon zuur. Prima artikel!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.