image

Russische autoriteiten arresteren beheerder Tor-server

vrijdag 14 april 2017, 12:30 door Redactie, 9 reacties

De Russische autoriteiten hebben een 25-jarige man gearresteerd die een Tor-server beheerde waarmee opruiende berichten tegen de staat werden verspreid. Het gaat om de wiskundeleraar en opensourcesoftware-activist Dmitry Bogatov. Bogatov beheerde een zogeheten Tor-exitnode.

Het Tor-netwerk bestaat uit allerlei servers van vrijwilligers die het verkeer van Tor Browser-gebruikers verwerken. Dit verkeer loopt via meerdere servers om de identiteit van de gebruiker te maskeren. Zo is de eerste server de "entry guard", die het verzoek van de Tor-gebruiker naar de "relay node" doorstuurt. Vervolgens gaat het van deze server naar de "exit-node", die het verzoek naar het internet stuurt. Dit houdt echter in als iemand een bedreiging op een website achterlaat, alleen het ip-adres van de Tor-exitnode zichtbaar is.

In het geval van Bogatov was er via zijn Tor-server een bericht verspreid waarin tot gewelddadige acties tegen de overheid werd opgeroepen. Het onderzoek dat volgde leidde de autoriteiten naar de Russische Tor-serverbeheerder, die werd opgepakt. De advocaat van Bogatov presenteerde beelden van beveiligingscamera's waaruit blijkt dat de man op het moment dat de berichten werden geplaatst net van een fitnesscentrum terugkwam en samen met zijn vrouw naar een supermarkt ging. Daarnaast bleef de auteur van de opruiende berichten na de arrestatie van Bogatov hiermee doorgaan.

De Rus blijft in ieder geval tot 8 juni in hechtenis en op dit moment onderzoeken de autoriteiten zijn apparatuur, zo blijkt uit een bericht op Hacker News. Het Tor Project heeft nu ook op het incident gereageerd. In een verklaring laat de organisatie weten dat het Tor Project geen informatie opslaat waarmee Tor-gebruikers kunnen worden ontmaskerd. Wat betreft de aanhouding van Bogatov heeft het Tor Project geen verdere details of informatie. "Wat we wel weten is dat er ernstige beschuldigingen zijn geuit tegen een gewaardeerd lid van onze gemeenschap, iemand die onder andere een Tor-serverbeheerder, Debian-ontwikkelaar, GNU-ontwikkelaar en privacy-activist is." Het Tor Project zegt nu bezig te zijn met het verzamelen van informatie en zal die met bevriende organisaties en personen delen.

Reacties (9)
14-04-2017, 12:34 door Anoniem
De Russen (en ook Amerikanen) proberen de beheerders van exit-nodes zo veel mogelijk te dwarsbomen en intimideren. Dat zorgt ervoor dat er steeds minder onafhankelijke exit-nodes komen. Omdat de betreffende overheden zelf ook Tor willen blijven gebruiken, zorgen zij zelf vervolgens wel weer voor eigen, beheerder servers.

Peter
14-04-2017, 13:29 door Anoniem
Valselijk bewijs achterlaten om iemand valselijk te beschuldigen en hem daardoor op te pakken, kwam vroeger vaak voor als methode bij de KGB. Ik zeg niet dat dit nu ook is gebeurd, maar ik ben wel op de hoogte van enige "Russische methoden". Onafhankelijk onderzoek is daarom geboden.
14-04-2017, 13:33 door Anoniem
Ja zo worden de betrouwbare relays steeds minder. Tor lijdt onder dezelfde algemene bedreiging als het gehele Internet heden ten dage, namelijk een vertrouwenscrisis. Lost of Trust is the key-word. Als je iets niet meer kan vertrouwen, wat moet je dan nog?

Als je je tor-connectie niet langer meer ten volle kan vertrouwen wegens gecompromitteerd beheer, ben je al gezien.

Je wordt hier nog niet direct opgegrepen, maar men laat je wel gecontroleerd zwemmen en neemt actie als er aanleiding toe zou zijn, dat is nog veel geraffineerder en verschrikkelijker dan in het Duistere Rijk van Ivan Vasiljevitsj & Baba Yaga.

Een usb stickje, dat eventjes op een 'gecontroleerde' server wordt ingeplugged. Hallo, hoort u mij, tor fanboys? Alles is holed, alles is voor een flink deel nep, tot je grootgrut smart appie magneetje op je koelkast toe en de drone die voor het raam hangt, de nep cell tower op je metrostation enz. enz. Brave new world kom er maar in, n3rd om de hoek!
14-04-2017, 17:43 door Anoniem
Door Anoniem: Ja zo worden de betrouwbare relays steeds minder. Tor lijdt onder dezelfde algemene bedreiging als het gehele Internet heden ten dage, namelijk een vertrouwenscrisis. Lost of Trust is the key-word. Als je iets niet meer kan vertrouwen, wat moet je dan nog?

Eerst via een (eigen beheerde) VPN in een vaag vreemd land proxiën voordat je tor op fietst.

In sommige landen pakken ze beheerders op, in andere landen werken inlichtingendiensten gewoon samen met exit node beheerders: https://www.burojansen.nl/bvd-aivd/aivd-benadert-tor-beheerder/ Dit verhaal is toevallig van iemand die zich er niet in kon vinden en vervolgens uit de school geklapt is, maar hoeveel beheerders konden deze verleiding (al dan niet onder bepaalde chantabele druk) niet weerstaan?
15-04-2017, 13:07 door Anoniem
NSA probeert van het Internet een soort panopticon te maken. Zelfs tor developers worden benaderd om er aan mee te werken om toegang te krijgen tot meta-data en mail-inhoud (denk aan eertijds de ontwikkelaar, Hahn, in Duitsland).

Velen verkopen hun internetziel en -zaligheid voor de spreekwoordelijke 'dertig zilverlingen' om in de Paastraditie te spreken.

NSA hanteert twee categorieën: mensen, die so wie so te sleepnetten zijn en mensen met voldoende kennis van zaken, die weten hoe men de eigen privacy moet beschermen (alhoewel dat steeds moeilijker wordt gemaakt, nu weer via een mono-cultuur van 1 en dezelfde browser-engine en extensie-api). De als 2-de genoemde categorie wordt direct door NSA in het vizier genomen en staan op een lijst om bij voortduring gevolgd te worden.

Ik vermoed dat anoniem van 17:34 ook in de tweede categorie zou kunnen zijn of worden geplaatst. Een bezoek en deelname hier is kennelijk al genoeg, zie: https://www.resetthenet.org/

Activisten en onafhankelijke geesten zijn deze dienst namelijk een doorn in het oog. Domme eenheidsworst-schapen hebben bij hen verre de voorkeur. .

Vraag is hoe ver wil het corporationeel neo-nazistische elite complex gaan om aan de verworven alleenheerschappij vast te kunnen houden en m.i. is dat zeer, zeer ver. Besluiten worden vaak genomen o.i.v. drank en drug, dus dat zegt ook al genoeg.

Jammer dat nog veel of zeg maar het merendeel van de eindgebruikers niet beseffen dat het informatie uitwisselingskanaal, dat Internet eens was, nu is verworden tot een grote graai-geldmachine, waar eindgebruikers alleen figureren als product.

Helaas het is niet anders. Ben benieuwd hoeveel analytici en onderzoekrs inmiddels gekozen hebben of gezwicht zijn om aan de verkeerde kant van de lijn te staan en actief collaboreren of tenminste (vrij)willige conformisten geworden zijn.

Ieder moet maar doen wat ie kan - gevoed door de eigen kennis en expertise - en verder blijven kijken naar de lichtpuntjes van het bestaan. Er is nog steeds ook veel moois en zaken om zich over te verheugen, zoals onze kennis en eensgezindheid.

Tik je eitje, kijk naar de buxus en de toverhazelaar en geniet op je eigen manier van een mooi weekeind en laat je vooral niet ontmoedigen.

Eindigend op een vrolijke noot wens ik u allen hier Fijne Vrolijke Dagen.
15-04-2017, 20:02 door Anoniem
Door Anoniem: Valselijk bewijs achterlaten om iemand valselijk te beschuldigen en hem daardoor op te pakken, kwam vroeger vaak voor als methode bij de KGB. Ik zeg niet dat dit nu ook is gebeurd, maar ik ben wel op de hoogte van enige "Russische methoden". Onafhankelijk onderzoek is daarom geboden.
Ik vind juist dat de Amerikanen erg smerige methoden gebruiken, zoals bv het hacken van Merkel haar foon, Hacken van grote Duitse bedrijven w.o. Siemens. Lees het verhaal van Snowdon en blijf op de hoogte via Wikileaks, dit zegt toch wel veel over de US methoden.
17-04-2017, 19:53 door karma4
The bad & better revited.
Her meest lastige niets is echt wat het lijkt. Is de oorsprong van tor nu niet net een veiligheidsdienst.
17-04-2017, 22:28 door Anoniem
Goed gezien karma4 en geloof maar dat het digitale karma ook zijn uitwerking zal hebben. Er valt echt niet aan te ontkomen tot op elke tittel en jota. We zullen het zien en beleven. Wie digi-wind zaait, zal digi-storm oogsten.

Zoals Google, die nu ook gaat meedoen met censureren van alternatieve nieuwssites en negatieve SEO produceert, bij wat zij zien als minder gewenste informatie. Heb je dan nog een veiligheidsdienst nodig eigenlijk?

Propaganda minister Goebbels en consorten konden hier alleen maar nat van dromen. De grote globale data-slorpers maken het nu steeds meer tot werkelijkheid. Coming to a search engine near you, driven by Google algoritms. Zoekguru en voormalig resource engineer, F.R.A.V.I.A, zou zich omdraaien in zijn graf als hij zou weten wat er zich nu op het net afspeelt.

Alle niet ondertekende executables op mijn comp worden netjes door Voodoo Shield geblokkeerd. Ik kan ze nog toestaan, maar je ziet waar het uiteindelijk heen zal gaan. Al het ongewenste zal geblokkeerd gaan worden. Kennis is macht, maar voor de opponent houdt het tevens gevaar in.

Het is nu wachten op verdere devolutie tot er alleen een massa van domme, afgestompte 'klikkers' overblijft. (klikkers in de twee betekenissen, afgeleid van click en klikken). Veel van degenen hier op dit platform zijn treurig genoeg 'roependen in de woestijn'. De anderen en de meerderheid gaan helaas door als zijnde ziende blind en horende doof.

Wat je vroeger niet zo duidelijk zag, wordt nu steeds meer openlijk gedaan en nog toegegeven ook.

Wie heeft er nog Big Brother nodig als Google al voor Big Brother speelt?
18-04-2017, 10:35 door Anoniem
Wat nu aan de hand is op YouTube, dat de You in YouTube aan het verliezen is, is exemplarisch.

Omdat de door de 6 grote spelers gecontroleerde massamedia veel aan geloofwaardigheid is verloren ten gevolge van zogenaamde alternatieve nieuwsbronnen op het Internet, moet het hele Internet nu het aura krijgen van onbetrouwbare 'nepnieuws' nieuwsbron. Internet equals Fake News.

Adverteerders worden derhalve geprest om niet langer geassocieerd te willen worden met 'sommige' (lees alle) private internetnieuwsbronnen.

Waarom zou men dit doen? Om het Internet uiteindelijk op dezelfde wijze gecontroleerd te krijgen als TV en Nieuwsbladen..
Iedereen moet het Internet gaan mijden als de niet betrouwbare bron en alleen slikken wat via de MSM kanalen aan gecontroleerd nieuws wordt verspreid. Wordt er nog wat tegengeprutteld, doen desinfo agenten en 'factfinders' wel de rest.
Zie je wel, zei ik het niet?

De massa is dan weer netjes in slaap gesust en we gaan zorgen dat ze niet opnieuw wakker schrikken. Dat schijnt mij de algemene agenda van nu toe. Wie hebben hier ook allemaal dat idee?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.