image

Purmerender krijgt 3 jaar cel voor ontwikkelen bankmalware

vrijdag 14 april 2017, 13:31 door Redactie, 4 reacties

Een 23-jarige man uit Purmerend is wegens het ontwikkelen van malware waarmee geld van bankrekeningen werd gestolen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar. Ook moet hij een schadevergoeding van ruim 13.000 euro betalen, zo heeft de rechtbank Rotterdam geoordeeld.

Tegen de man was door verschillende banken aangifte gedaan. De malware die de man ontwikkelde maakte gebruik van webinjects om de banksite van slachtoffers aan te passen. Op deze manier wist hij allerlei gegevens voor internetbankieren te onderscheppen, die vervolgens werden gebruikt voor het plegen van fraude. Volgens de rechtbank werd een groot aantal computers door de malware geïnfecteerd.

Ook heeft de man met zijn handlangers op naam van slachtoffers goederen besteld door bij een niet nader genoemde webwinkel op hun account in te loggen. Daarbij werd het afleveradres gewijzigd in het adres van een katvanger. "De verdachte heeft zich samen met anderen schuldig gemaakt aan een vorm van computer- en internetcriminaliteit, die opvalt door professionaliteit en de samenwerking tussen de mededaders", aldus de rechtbank.

De rechter hekelde ook het ogenschijnlijke gemak waarmee de verdachte samen met anderen rekeningen plunderde, persoonsgegevens uitwisselde en goederen bestelde bij internetwinkels op naam en rekening van anderen. "Uit de in het dossier bevindende chatgesprekken blijkt dat de verdachte en zijn mededaders met het grootste gemak en zelfs genoegen spraken over het 'leegtrekken' van andermans bankrekeningen." Volgens de rechtbank kan er gezien de ernst van de feiten niet anders worden gereageerd dan met het opleggen van een gevangenisstraf.

Reacties (4)
14-04-2017, 14:04 door Anoniem
Het ergste is dat die ontwikkelaar, eenmaal weer op vrije voeten, gezien de blijvende schaarste aan programmeurs, straks heel snel zich weer van inkomsten zal kunnen voorzien, als zelfstandig gevestigd ICT-expert. En nog waarschijnlijker ontmoet 'ie in de nor vele potentiële klanten ...
14-04-2017, 23:47 door Anoniem
Deze 'ontwikkelaar' heeft de malware niet geschreven:
''Voor zover echter niet kan worden vastgesteld dat het de verdachte is geweest die de programmacode daadwerkelijk heeft geschreven (en daarmee de malware feitelijk heeft vervaardigd)''.

Hij heeft enkel de nepsites geschreven (beetje HTML en de echte website ter referentie, je kan het zowat copypasten).
14-04-2017, 23:49 door Anoniem
''Op 15 oktober 2015 is in een sessie vanaf IP [ip-adres] een limietverhoging gedaan op een rekening op naam van [naam bedrijf 1] . Daarna is via de geldautomaat en muntrolautomaat in 5 opnames een bedrag van € 9778,50 opgenomen. Voornoemd IP [ip-adres] is in de afgelopen jaren verder uitsluitend gebruikt in combinatie met de Studentenrekening van de verdachte.''
Daarnaast gebruikte deze slimmert zijn eigen ip-adres voor het plunderen van de rekeningen....
18-04-2017, 11:25 door Anoniem
Het ergste is dat die ontwikkelaar, eenmaal weer op vrije voeten, gezien de blijvende schaarste aan programmeurs, straks heel snel zich weer van inkomsten zal kunnen voorzien, als zelfstandig gevestigd ICT-expert. En nog waarschijnlijker ontmoet 'ie in de nor vele potentiële klanten ...
Zonder VOG zijn er veel werkgevers (en toeleveranciers) die jou niet meer willen hebben als medewerker.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.