image

G Data lanceert gratis Meltdown & Spectre Scanner

donderdag 15 februari 2018, 12:12 door Redactie, 6 reacties

Anti-virusbedrijf G Data heeft vandaag een gratis "Meltdown & Spectre Scanner" gelanceerd die systemen op verschillende zaken met betrekking tot de twee aanvallen controleert. De gratis tool controleert of recente Windows-updates zijn geïnstalleerd, of de processor van de computer kwetsbaar is, de gebruikte Windows-versie, bios-updates en of er een compatibele virusscanner is geïnstalleerd.

Om problemen door incompatibele anti-virusproducten te voorkomen worden Microsoft-beveiligingsupdates vanaf 3 januari, waaronder die voor Spectre en Meltdown, alleen aangeboden aan systemen die over een compatibele virusscanner beschikken. Anti-virusleveranciers moesten hiervoor aan Microsoft bevestigen dat hun software compatibel met de beveiligingsupdates van januari is, wat door het toevoegen van een speciale registersleutel aan het Windows Register wordt gedaan. Wanneer gebruikers geen virusscanner kunnen installeren of draaien adviseert Microsoft om de registersleutel handmatig in te voeren.

Na het uitvoeren van de test zal de Meltdown & Spectre Scanner verschillende tips geven om het systeem te beveiligen. De afgelopen weken zijn verschillende scanprogramma's voor de cpu-kwetsbaarheden verschenen. Deze week kwam Microsoft al met een soortgelijke gratis oplossing voor organisaties. In januari ontwikkelde beveiligingsonderzoeker Steve Gibson een gratis tool die Windows-computers uitgebreid test of ze kwetsbaar voor de Spectre en Meltdown-aanvallen zijn. Een paar dagen na het bekend worden van de aanvallen kwam het Duitse softwarebedrijf Ashampoo met de "Spectre Meltdown CPU Checker".

Image

Reacties (6)
15-02-2018, 12:31 door Anoniem
Fantastisch... Andere antivirus bedrijven hebben dat al sinds begin Januari ingebouwd in hun produkten, er zijn al verschillende andere gratis scanners en nu als mosterd na de maaltijd komt Geen data... Waarom is dit nieuws?
15-02-2018, 12:58 door Anoniem
Alleen voor Windows. LOL.
15-02-2018, 13:37 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Fantastisch... Andere antivirus bedrijven hebben dat al sinds begin Januari ingebouwd in hun produkten, er zijn al verschillende andere gratis scanners en nu als mosterd na de maaltijd komt Geen data... Waarom is dit nieuws?

Motiveer nu eens wat hier nu feitelijk mis aan is. Zowel m.b.t. de aanbieder van deze Tool alswel de berichtgeving door Security.nl
Altijd dat meteen in de negativiteits modus springen... het is toch zóóó afgezaagd.

Doe een query op bijv. Google en je krijgt verwijzingen naar G-Data en zie: Het komt vrij regelmatig als goed tot uitstekend uit onderlinge vergelijkingstests van diverse anti-malware/virus applicaties:

Voor Windows 8.1 Beveiliging en bruikbaarheid: 6 resp. 6 uit maximaal 6 te halen punten:
https://www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/windows-8/december-2016/g-data-internetsecurity-2017-164844/
Voor Windows 10: Beveiliging en bruikbaarheid: 5,5 resp. 6 uit maximaal 6 te halen punten:
https://www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/windows-10/december-2017/g-data-internetsecurity-25.4-174844/
15-02-2018, 15:11 door CykoByte_t
Door Anoniem: Alleen voor Windows. LOL.
Wat is je punt?
15-02-2018, 20:54 door Anoniem
Een paar dagen na het bekend worden van de aanvallen kwam het Duitse softwarebedrijf Ashampoo met de "Spectre Meltdown CPU Checker".

Sorry hoor, niet negatief bedoeld.
Maar hieruit mag ik gerust concluderen dat onze buren allang op de hoogte waren, en gewoon ff het juiste moment hebben afgewacht.

Het staat er toch. Enigste andere mogelijkheid is dat de redactie de tekst anders had moeten formuleren, ik heb weinig achterdocht jegens deze site, tenzij een overheid deze site beheerdt.

Een paar dagen na het bekend worden van de aanvallen

Een paar dagen
na het bekend worden
van de aanvallen.
16-02-2018, 00:19 door CykoByte_t
Door Anoniem: Een paar dagen na het bekend worden van de aanvallen kwam het Duitse softwarebedrijf Ashampoo met de "Spectre Meltdown CPU Checker".

Sorry hoor, niet negatief bedoeld.
Maar hieruit mag ik gerust concluderen dat onze buren allang op de hoogte waren, en gewoon ff het juiste moment hebben afgewacht.

Het staat er toch. Enigste andere mogelijkheid is dat de redactie de tekst anders had moeten formuleren, ik heb weinig achterdocht jegens deze site, tenzij een overheid deze site beheerdt.

Een paar dagen na het bekend worden van de aanvallen

Een paar dagen
na het bekend worden
van de aanvallen.
De eerste publicatie over Spectre en Meltdown was op 3 januari [0]. Ashampoo bracht hun toolt uit op 10 januari [1].

Die "paar dagen" is dus inderdaad niet aan de orde. Een week is meer dan genoeg tijd om een dergelijk tooltje in elkaar te draaien. Dat men (Intel, Amd, andere bedrijven mogelijk ook) al veel eerder van dit lek afwist, klopt echter wel. Dit staat in beide bronnen beschreven. Of dat echter ook betrekking heeft op Ashampoo, kan ik niet zeggen. Als ik [1] lees, lijkt dat niet het geval.

[0] https://googleprojectzero.blogspot.nl/2018/01/reading-privileged-memory-with-side.html
[1] https://blog.ashampoo.com/en/2018-01-10/meltdown-and-spectre-the-great-processor-disaster.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.