image

Vermeende leider Avalanche-netwerk opgepakt in Oekraïne

dinsdag 27 februari 2018, 09:07 door Redactie, 0 reacties

Een Russische man die verdacht wordt de leider van het Avalanche-netwerk te zijn en sinds december 2016 voortvluchtig was is afgelopen zondag opgepakt in Kiev, zo hebben de Oekraïense autoriteiten bekendgemaakt. Het Avalanche-netwerk was een omvangrijke infrastructuur bestaande uit zo'n 500.000 computers en honderden servers.

Criminelen gebruikten het onder andere voor het verspreiden van malware en fraude met internetbankieren. Bij een internationale operatie in 2016 waaraan ook de Nederlandse politie deelnam werd het netwerk uit de lucht gehaald. Ook vonden er wereldwijd aanhoudingen plaats. De Russische man, die als leider van het netwerk wordt gezien, beschoot de autoriteiten met een Kalasjnikov toen ze hem wilden arresteren en probeerde via het balkon te ontsnappen. Uiteindelijk kon de man worden aangehouden en werd hij wegens cybercrime aangeklaagd.

De officier van justitie vroeg destijds om de man 40 dagen vast te houden waarna hij aan het buitenland kon worden uitgeleverd, maar de rechter weigerde het verzoek. Volgens de rechter was het papierwerk niet in orde en was de verdachte een Oekraïense burger en levert Oekraïne voor dit soort misdrijven burgers niet uit aan andere landen. Daardoor was er volgens de rechter geen aanleiding om de verdachte langer vast te houden. Sinds zijn vrijlating in december 2016 was de man voortvluchtig en werd hij door de Oekraïense autoriteiten gezocht, wat in zijn aanhouding resulteerde.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.