image

Gratis decryptietool voor Annabel-ransomware uitgebracht

maandag 5 maart 2018, 15:52 door Redactie, 0 reacties

Anti-virusbedrijf Bitdefender heeft een gratis tool voor de Annabel-ransomware uitgebracht waarmee slachtoffers kosteloos hun bestanden kunnen ontsleutelen. De Annabel-ransomware versleutelt niet alleen bestanden op de computer, maar verandert ook de Master Boot Record (MBR) van de harde schijf.

Daarnaast schakelt deze ransomware de Windows Firewall uit, voorkomt dat allerlei tools kunnen worden gestart en probeert zich via aangesloten usb-sticks naar andere computers te verspreiden. Voordat gebruikers de gratis decryptietool van Bitdefender kunnen gebruiken moeten ze eerst wel verschillende stappen doorlopen.

Omdat de ransomware de MBR aanpast moet de gebruiker die eerst via andere tools zien te herstellen. Vervolgens moeten in het Windows Register verschillende sleutels worden verwijderd zodat de malware niet meer tijdens het opstarten van Windows wordt geladen. Hierna is het mogelijk om de infectie te verwijderen. Als laatste kan de gratis decryptietool worden gestart om de bestanden te ontsleutelen. Het anti-virusbedrijf laat weten dat vanwege de manier waarop AES-encryptie werkt, sommige bestanden 15 extra bytes aan het einde krijgen. Dit zou echter geen gevolgen voor het bestand moeten hebben.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.