/dev/null - Overig

The Voynich manuscript, Ai!

11-03-2018, 19:37 door Anoniem, 5 reacties
Reacties (5)
11-03-2018, 22:10 door Anoniem
Door Anoniem: Weer niet gelukt!
Maar zou 'Ai' dat wel uberhaubt wel kunnen, zonder mensenhulp?


https://en.wikipedia.org/wiki/Voynich_manuscript
https://www.theverge.com/2018/2/1/16959454/voynich-manuscript-mystery-ai-decoded-debunked

In de huidige stand van AI ,vrijwel zeker niet . AI is nog niet eens in het stadium van goed vertalen van bekende talen.
Het decoderen/ontcijferen/vertalen van een onbekende taal al helemaal niet . (Veel AI's hebben iets van een leer-fase met bekende problemen, en kunnen daarna onbekende zaken herkennen/oplossen) .

Als je het artikel in The Verge leest, zie je dat de oorspronkelijke berichtgeving ook AI / neurale netwerken / deep learning er totaal onterecht bijgesleept had.
Ze hadden 'doodgewoon' een analyse van statische kenmerken van de karakters (karaketer frequentie, frequentie van combinaties e.d.) gedaan, en die vergeleken met dezelfde statistieken van een heleboel andere talen .
Dat is een prima aanpak - zo wordt cryptanalyse al vier eeuwen gedaan.

Wel is het nogal schokkend (qua research kwaliteit) is dat ze de bronstatistieken van *moderne* talen met een vrij generieke inhoud bepaalden met als doel de taal van een middeleeuws manuscript over een specifiek onderwerp [vermoedelijk wetenschap / geneeskunde] te bepalen.

Maar goed, AI kan mogelijk helpen om patronen of correlaties op te merken in data die een menselijke analyst ontgaan zijn. Wat dat betreft is het best mogelijk dat AI ooit van nut is voor het Voynich manuscript. Ik verwacht wel dat het nog aan de menselijke analyst zal zijn om dergelijke hints tot een ontcijfering uit te bouwen.
12-03-2018, 00:01 door Anoniem
/dev/null waardig.
12-03-2018, 22:55 door Anoniem
Handschrift van de duivel. Geschreven door Donald Nolet. Daarin gaat Zina Welter ontvouwt zij een plan om via een algoritme het Voynich. Manuscript te ontcijferen. Spannend beschreven. Maar opgelost? Lees zijn boek.
Veel plezier In.Timmerman
w
28-06-2018, 20:02 door Anoniem
Zipf-curve van 45 graden

en nog wat van die dingetjes

https://manuscript.trouw.nl/
29-06-2018, 12:35 door Krakatau - Bijgewerkt: 29-06-2018, 12:39
Door Anoniem: Weer niet gelukt!
Maar zou 'Ai' dat wel uberhaubt wel kunnen, zonder mensenhulp?

Dat zal 'Ai' niet kunnen, net zo min als 'Aiii'. Misschien dat het met een AI in de toekomst zou kunnen. Vooropgesteld dat het document daadwerkelijk informatie bevat (het kan ook nog een grap met wat willekeurig gebrabbel zijn). En dat er ooit een voldoende capabele AI komt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.