image

OM eist celstraf voor bouw en verkoop malafide banksites

maandag 12 maart 2018, 09:46 door Redactie, 4 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van 24 maanden geeist waarvan 6 maanden voorwaardelijk tegen een 21-jarige programmeur uit Almere die verdacht wordt van het bouwen en verkopen van malafide bank- en betalingssites waarmee internetgebruikers werden opgelicht.

Ook moet hij 13.000 euro aan criminele winst terugbetalen. Het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland kwam de 21-jarige programmeur op het spoor in een onderzoek naar malafide bank- en betalingssites waarmee mensen voor ruim tienduizend euro waren opgelicht. Bij de phishingpraktijken werden mensen benaderd die op internet producten te koop aanboden.

Nadat er een prijs overeengekomen was, werd de verkoper gevraagd één cent over te maken via een toegezonden betaallink. Dit was zogenaamd nodig om de identiteit van de verkoper vast te kunnen stellen. Via de link kwam het slachtoffer terecht op een phishingsite, die leek op de betalingsomgeving van de eigen bank. Ingevulde gegevens werden vervolgens gebruikt voor bankfraude.

Vorig jaar mei werd de 21-jarige programmeur aangehouden. Hij zou de malafide webwinkels en banksites aan twee mannen hebben verkocht die hier vervolgens internetgebruikers mee oplichtten. Deze twee mannen werden vorig jaar oktober veroordeeld tot celstraffen van 30 en 36 maanden, waarvan in beide gevallen zes maanden voorwaardelijk.

Volgens het Openbaar Ministerie is niet gebleken dat de programmeur zelf mensen heeft benaderd, maar vormde hij wel een essentiële schakel in de keten van oplichting en diefstal. Uit onderzoek naar zijn computer en telefoon bleek dat hij niet alleen producten leverde, maar ook advies gaf en actief technische problemen oploste. Hierbij werd veelvuldig gecommuniceerd met de afnemers van de malafide websites.

De Almeerder wordt ook verdacht van een vorm van oplichting met een nagebouwde applicatie van een betalingsapp. Hierdoor lijkt het alsof het overeengekomen bedrag is overgemaakt maar in feite is dit een valse overschrijving. Op deze manier wist hij van drie slachtoffers een laptop te 'kopen' zonder deze daadwerkelijk te hebben betaald, aldus het OM. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Reacties (4)
12-03-2018, 11:36 door Anoniem
En de uitspraak is onder andere; WE GAAN DE OUDERWETSE SCHANDPAAL WEER IN GEBRUIK NEMEN.
Met gratis rottend fruit en slechte eieren voor eenieder welke het werpen van ''voorwerpen'' wil oefenen.
12-03-2018, 13:37 door Briolet
Door Anoniem: En de uitspraak is onder andere…

Je loopt voor de feiten uit. Dit is alleen nog maar de eis van het OM . Er is nog geen uitspraak.

Het zou wel mooi zijn voor het OM als hun eis direct als uitspraak geldt. (:-
12-03-2018, 14:29 door Anoniem
schandpaal? ik snap de relatie niet. Iemand heeft mij vroeger ook gevraagd een soort van applicatie te bouwen die de credit card gegevens zou opslaan. Heb ik toen ook niet gedaan, dus wat mij betreft mogen deze mensen gewoon achter tralies voor langere tijd.
Gewoon op een normale manier je geld verdienen, en als je dat niet snel genoeg gaat moet je maar dikke kont nemen en selfies gaan posten.
12-03-2018, 16:39 door Anoniem
En de uitspraak is onder andere; WE GAAN DE OUDERWETSE SCHANDPAAL WEER IN GEBRUIK NEMEN.
Met gratis rottend fruit en slechte eieren voor eenieder welke het werpen van ''voorwerpen'' wil oefenen.

Waar slaat deze reactie op ? En waarom de hoofdletters ? Dat criminele handelingen gevolgen kunnen hebben, dat spreekt voor zich.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.