image

Typefout zorgt voor storing bij versleutelde maildienst ProtonMail

vrijdag 16 maart 2018, 10:47 door Redactie, 0 reacties
Laatst bijgewerkt: 16-03-2018, 13:48

Een typefout heeft gisteren een storing bij de versleutelde maildienst ProtonMail veroorzaakt, waardoor gebruikers een uur lang geen gebruik van de maildienst konden maken. Een typefout in de configuratie van een anti-spamsubsysteem was de boosdoener, zo laat ProtonMail in een analyse van het incident weten.

Door verschillende omstandigheden werd de typefout echter niet door de uitgevoerde integratietests gedetecteerd. De defecte configuratie werd vervolgens op de productieservers uitgerold. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat de productieservers niet meer bereikbaar voor ProtonMail-gebruikers waren. Het duurde hierna een uur om de storing te verhelpen.

Dit kwam mede omdat een monitoringssysteem dat de beheerders van ProtonMail had moeten waarschuwen geen waarschuwing gaf. Het systeem monitorde alleen een deel van de ProtonMail-domeinen in plaats van alle domeinen en subdomeinen. ProtonMail beschikt ook nog over een tweede monitoringssysteem, maar dit systeem was eerder op de dag voor onderhoud uit de lucht gehaald. Daarnaast was er nog een derde monitoringssysteem dat op foutmeldingen monitort. De foutmeldingen die de storing veroorzaakte werden naar een specifiek logbestand geschreven dat niet werd gemonitord.

"In een notendop gingen er te veel dingen op hetzelfde moment fout, en als één van hen het probleem had gedetecteerd, had het incident kunnen worden voorkomen of snel worden verholpen. Het feit dat ze het probleem niet detecteerden of dit te laat deden is onze fout", zegt Bart Butler van ProtonMail. De e-maildienst heeft technische en beleidsaanpassingen doorgevoerd om herhaling te voorkomen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.