image

Chromebooks krijgen extra Spectre- en Meltdown-beveiliging

dinsdag 20 maart 2018, 13:07 door Redactie, 1 reacties

Google heeft een nieuwe versie van Chrome OS uitgerold die oudere Intel Chromebooks tegen de Meltdown-aanval beschermt en voor alle modellen bescherming tegen een variant van de Spectre-aanval introduceert.

Chrome OS 65 voorziet Chromebooks met een oudere Intel-processor en Linux-kernel 3.14 van kernel page table isolation (KPTI). Deze beveiligingsmaatregel isoleert kernelgeheugen van usermodeprocessen en moet zo de Meltdown-aanval voorkomen. KPTI kan echter gevolgen voor de prestaties van het systeem hebben. Nieuwere Intel Chromebooks met kernel 3.18 en 4.4 ontvingen de KPTI-beveiliging al in december vorig jaar.

Daarnaast introduceert Chrome OS 65 op alle Chromebooks met een Intel-processor de Retpoline-beveiliging. Dit is een door Google ontwikkelde verdedigingstechniek die gebruikers tegen één van de twee Spectre-aanvallen moet beschermen, zonder dat dit een grote impact op de systeemprestaties heeft. Updaten naar Chrome OS 65.0.3325.167 (Platformversie: 10323.58.0/1) zal op de meeste systemen automatisch gebeuren.

Reacties (1)
22-03-2018, 18:41 door Anoniem
De moderne CPU architectuur en de moderne software architectuur zijn inherent aan elkaar verbonden. Maar het mooiste van de Linux kernel source is dat veel zaken optioneel zijn. En portable naar een andere architectuur.

Het grootste nadeel is dat geen enkel mens nu nog alles kan begrijpen en dat alleen duizenden mensen over de hele wereld die samenwerken zoiets nog kunnen doen.

Een z80 Zilog was nog te begrijpen, de 8086 die in feite steeds met slechts 64 kilobyte pagina'tjes werkte en daarmee op geheugen gebied net zo was als een z80 in feite dus 8 bit, was ook nog te begrijpen.

De z80 is voor mensen die de daadwerkelijke hardware ontwerpen uit gates en transistors, full adders, second complement, nog daadwerkelijk te doorgronden.

De moderne CPU is dat niet meer. Tenminste niet voor 1 persoon. Maar je weet maar nooit, misschien in de toekomst kinderen met een IQ dat 10 keer zo hoog is als nu, een IQ ten opzichte van onze 100 dat dan op 1000 ligt.

Wist je dat ook moderne CPU's niet eens kunnen aftrekken? Ze kunnen alleen optellen door het 2e complement te nemen van het getal dat moet worden afgetrokken.

Voor het tientallig stelsel waar mensen dagelijks mee rekenen is er een makkelijk te begrijpen artikel dat 9e complement heet. Je leert binnen ongeveer een uur lezen hoe je kan aftrekken door getalllen te complementeren, dan tel je ze op, en daarna opnieuw complementeren.

En toch zeggen de mensen dat computers kunnen aftrekken, maar dat is vooralsnog niet gedaan omdat optellen met complementen vele malen sneller is, goedkoper, hardware scheelt, zeker bij een 64 bit Full Adder.

Mocht je Universiteit doen en hardware moeten ontwikkelen dan begrijp je het ook wel in een aantal minuten. Maar dat is alleen omdat je reeds uren hebt geleerd om het nieuwe sneller te bevatten.

En bovendien we staan op de schouders van de mensen voor ons, in architectuur. En waarom ook de moderne CPU nog een Turing Compleet Von Neumann machine is die determinstisch is?

Dat is zelfs niet zo, er is voldoende software met Heisenbug problemen. Dat is een variant op de onzekerheid van Heisenberg, een grappig artikel over Heisenbug staat ook op Wikipedia.

Als je de software observeert treedt er geen bug op! Maar ooh wee als de software niet geobserveerd wordt, dan de ene na de andere bug, kortom Heisenbug is Onzekerheid theorie op Non Determinisme die steeds vaker optreed in moderne besturingssystemen en hardware CPU's.

Kortom, de mens heeft de huidige technologie niet meer Turing Compleet en er is iets groots op komst, en dat is het volledig opnieuw moeten beginnen. Want computers die niet deterministisch zijn met een door de mens bepaald aantal mogelijke staten schendt alle principes van de basis van betrouwbaarheid van onze computers.

Het is als een toren bouwen, het principe is makkelijk, maar de toren wordt groter en groter, op een gegeven moment kan je bij hoger bouwen onverwachte resultaten krijgen, zoals dat een verdieping plotseling instort, terwijl de eerste in CPU termen miljoenen verdiepingen zo eenvoudig rationeel gedetermineerd gemaakt konden worden.

Kortom, de moderne CPU is geen Turing Compleet Von Neumann machine meer, en dat is niet zomaar een bug, het is een Heisenbug.

https://en.wikipedia.org/wiki/Heisenbug
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.