image

Afpersingsmail over privébeelden maakt tientallen slachtoffers

dinsdag 20 maart 2018, 16:22 door Redactie, 10 reacties

De afpersingsmail die vorige week werd rondgestuurd heeft tientallen slachtoffers gemaakt, zo heeft de politie vandaag laten weten. De e-mail had als onderwerp "Voorkom een grote schande" en claimde dat er een video van de ontvanger was gemaakt terwijl die zich bij het bekijken van een video aan het bevredigen was. Om te voorkomen dat de video naar bekenden werd gestuurd moest er 500 euro worden betaald.

Afgelopen week kreeg de politie in Noord-Holland tientallen meldingen binnen van mensen die via de afpersingsmail waren opgelicht. "Volgens de afzender zou de computer van de ontvanger gehackt zijn waardoor de beelden in zijn bezit waren gekomen. Alleen door geld over te maken zou verspreiding van de, overigens niet bestaande, beelden voorkomen kunnen worden. Verschillende mensen hebben uit angst voor verspreiding geld overgemaakt", aldus de politie. Slachtoffer van deze en andere vormen van cybercrime krijgen het advies om altijd aangifte te doen.

Reacties (10)
20-03-2018, 16:33 door Anoniem
Dit soort mails hebben echt wel een effect op mensen. Vorige week was ik bij een gezin die deze mail hadden ontvangen en ze waren helemaal overstuur, ze hadden er zelfs slapeloze nachten van. Het maakte niet uit hoe ik probeerde uit te leggen dat dit een phisingmail was ik kreeg bij alles de vraag "maar hoe weet je dat zeker?". Gelukkig hadden ze direct na het ontvangen de politie gebeld en hadden ze geen geld overgemaakt.
20-03-2018, 19:12 door Anoniem
Win een gratis smartphone!

Een smartphone van de pliesie ??
Nee dank u die sla ik ff over.
Als ik malware op dat ding wil zet ik het er zelf wel op.
20-03-2018, 19:15 door Anoniem
Microtargeting : Boeh filmpje, Kassa..

Noord holland?
Waar precies?
Noord holland kent ook stukjes biblebelt waar jassen aan het eigen klavertje ook nog steeds tot publiek kakelend schaamrood leidt.

"Waarheheeen leiheit duuh weeeègg?"
https://nl.wikipedia.org/wiki/Marken_%28Waterland%29#Bevolking
En geef ze eens ongelijk met klavertje trek, er valt verder ook niet veel te beleven.
21-03-2018, 08:21 door abj61
Mss zie ik het te simpel. Maar als je van zo'n mail in paniek raakt zal er wel wat te verbergen zijn.
21-03-2018, 09:06 door Anoniem
Door abj61: Mss zie ik het te simpel. Maar als je van zo'n mail in paniek raakt zal er wel wat te verbergen zijn.
Klopt, en daar is helemaal niets mis mee. Zelfs naar de wc gaan is iets dat volkomen acceptabel is maar dat je toch niet open en bloot voor iedereen zichtbaar doet. Onze samenleving heeft normen voor wat wel en niet in het openbaar kan en wat niet in het openbaar kan volgens die normen dat heb je te verbergen, hoe onschuldig ook. Iedereen heeft dus dingen te verbergen en wordt zelfs verondersteld dingen te verbergen. Masturberen valt daar ook onder.
21-03-2018, 09:44 door Anoniem
LoL.. Beetje afgezaagd... Dit is gewoon iemand die lol maakt na het zien van het nieuwe seizoen van Black Mirror op Netflix.

Dit is precies waar 1 van de afleveringen over ging.
21-03-2018, 10:02 door SPer
Door abj61: Mss zie ik het te simpel. Maar als je van zo'n mail in paniek raakt zal er wel wat te verbergen zijn.
Ja inderdaad zie je het te simpel.
21-03-2018, 11:57 door Anoniem
500 euro betalen zonder dat zij met enige vorm van bewijs komen? (een stukje of zelfs screenshot uit die film)
Dan moet je wel erg gelovig zijn....
22-03-2018, 10:56 door Anoniem
Ik heb deze e-mail ook gekregen. Meteen contact opgenomen met familie die bij de politie werkt. Ze konden vertellen dat veel mensen deze e-mail ook hebben.
Maar hoewel ik me afvraag wat ze van me zouden willen tonen van hun "opnamen" kan ik me er niets bij voorstellen. Dat ik me onelegant sta om te kleden? Ik heb geen maatje 34 maar eerder 50.
Mijn familie gaat echt niet naar dat soort beelden zitten kijken. Willen zelfs dat ik badpak aantrek ivp een bikini.

Maar het feit dat je bespied zou kunnen worden vindt ik wel erg walgelijk. Je moet je veilig en onbespied kunnen bewegen in je eigen huis!!!!

Ik heb een mooie dochter van 5 (en een half zoals ze zelf zegt) en een knappe zoon van 8. En verschillende apparaaten met webcams. Nu zal ik gaan opletten dat van geen enkel apparaat, pads, telefoons, laptop, computer, opnamen gemaakt zou kunnen worden.

De wereld is alweer een beetje lelijker geworden........ :'-(
23-03-2018, 02:14 door Anoniem
Plak een stukje tape* over je camera. Dan hoef je je nooit zorgen te maken over dit soort mails.

*) Geen transparante hee!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.