image

CTIVD: Waarborgen nodig voor delen inlichtingendata AIVD

donderdag 29 maart 2018, 10:16 door Redactie, 9 reacties

Er zijn aanvullende privacywaarborgen nodig om de AIVD inlichtingendata met buitenlandse geheime diensten te laten delen, zo stelt de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) in een toezichtsrapport over multilaterale gegevensuitwisseling door de AIVD (pdf).

De inlichtingendienst deelt zowel met geheime diensten binnen als buiten Europa gegevens. De CTIVD stelt dat er een ontwikkeling gaande is gericht op het sneller en effectiever delen van persoonsgegevens. De samenwerking door de AIVD met inlichtingen- en veiligheidsdiensten van andere landen is de afgelopen jaren flink toegenomen. Tegen deze achtergrond heeft de CTIVD onderzoek gedaan naar de juridische grondslag van bepaalde samenwerkingsvormen en bekeken hoe de multilaterale samenwerking als geheel is ingericht en functioneert.

De CTIVD constateert dat er bij de onderzochte samenwerking tussen de AIVD en buitenlandse diensten nog onvoldoende waarborgen bestaan voor de bescherming van het individu bij de uitwisseling en verdere verwerking van gegevens. "Het is voor een rechtmatige gegevensuitwisseling door de AIVD van belang dat deze situatie niet blijft voortbestaan en dat het niveau van rechtsbescherming wordt versterkt", aldus de toezichthouder.

Tijdens het onderzoek ontdekte de CTIVD ook twee "structurele onrechtmatigheden". Zo bleek de AIVD geen risicoweging te maken aan de hand van de criteria die gelden voor de samenwerking met buitenlandse diensten en liet de inlichtingendienst niet weten hoe betrouwbaar de verstrekte gegevens waren. Daarnaast werd er een incidentele onrechtmatigheid aangetroffen. Zo bleek dat er vijf maanden lang geen toestemming van de minister van Binnenlandse Zaken was om ongeëvalueerde gegevens te verstrekken. Verder meldt de CTIVD dat het geen onrechtmatigheden heeft aangetroffen.

Het rapport werd op 7 februari door de CTIVD aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aangeboden. Die besloot het rapport gisteren, na het referendum over de 'sleepwet', openbaar te maken. In de aanbestedingsbrief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat betrokken buitenlandse inlichtingendiensten bezwaar hebben tegen de openbaarmaking van een deel van de informatie in het rapport alsmede sommige van de conclusies van de Nederlandse toezichthouder. De CTIVD heeft daarop een beperkt deel van de informatie, op de conclusies na, verplaatst naar een "geheime bijlage". De buitenlandse geheime diensten hadden vervolgens nog steeds bezwaren. Toch besloot Ollongren om het rapport openbaar te maken. Verder laat de minister weten dat er maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de onrechtmatigheden niet meer voorkomen.

Reacties (9)
29-03-2018, 10:53 door Anoniem
Even logisch nadenken. De CTIVD stelt een rapport op waar vervolgens buitenlandse veiligheidsdiensten bezwaar maken tegen onderdelen van de inhoud en conclusies. Dan houdt Ollongren dat rapport onder de pet tot na het referendum met als argument dat buitenlandse diensten bezwaar maken. Dus buitenlandse inmenging met goedkeuring van de minister. Welke krant of NPO nieuwszender schreeuwt nu van de daken dat dit toch echt niet kan?
29-03-2018, 11:20 door Anoniem
En wie gaat dit borgen dan?

CTIVD bestaat uit een paar man dus dat gaat 'em niet worden.
AIVD? -> lijkt me niet handig als de slager zijn eigen vlees keurt.

Vul maar in wie het dan gaat doen, zou wel voor een onafhankelijke instantie gaan en liefst een groep DPO's met ontslagrecht zodat ze transparant kunnen melden aan instanties waar de AIVD over de scheef gaat :)
29-03-2018, 13:15 door Anoniem
Het is voor een rechtmatige gegevensuitwisseling door de AIVD van belang dat deze situatie niet blijft voortbestaan

Lees: Het is de bedoeling dat de huidige werkwijze, met de nieuwe wet, wordt gelegaliseerd. En dan is de situatie dat men deze zaken ''onrechtmatig'' doet voorbij - verder verandert er in het geheel niets.
29-03-2018, 14:11 door karma4
Buitenlandse veiligheidsdiensten zijn de EU Noorwegen en Zwitserland. Dat is waar het vrij reizen van personen voor geregeld is. Je kunt beter zeggen de cgt Europol is intern eu.
Zou aardig zijn dat politie uit utrecht niets mag delen met die van amsterdam want ander gebied.
29-03-2018, 16:24 door Anoniem
Voor en Na de stemming

1) VOOR het referendum

Ctivd vindt 'sleepwet' voldoende recht doen aan burgers en nationale veiligheid

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten concludeert dat de nieuwe Wiv 'in voldoende mate recht doet' aan zowel de belangen van de nationale veiligheid als de rechtsbescherming van de burger.

De toezichthouder komt tot die conclusie in zijn zogenaamde Eindbalans van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De Ctivd spreekt nu over een 'werkbare wet'.
..
https://tweakers.net/nieuws/135763/ctivd-vindt-sleepwet-voldoende-recht-doen-aan-burgers-en-nationale-veiligheid.html

Dus menig kiezer is gaan stemmen met het beeld dat de experts zeggen dat de wet goed inelkaar zat!


2) NA het referendum

CTIVD: Waarborgen nodig voor delen inlichtingendata AIVD
donderdag 29 maart 2018, 10:16 door Redactie, 3 reacties

Er zijn aanvullende privacywaarborgen nodig om de AIVD inlichtingendata met buitenlandse geheime diensten te laten delen, zo stelt de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) in een toezichtsrapport over multilaterale gegevensuitwisseling door de AIVD (pdf).
..
Het rapport werd op 7 februari door de CTIVD aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aangeboden. Die besloot het rapport gisteren, na het referendum over de 'sleepwet', openbaar te maken.

Menig kiezer werd belangrijke informatie onthouden rondom het referendum.
Maar dus ook de tweede kamer werd belangrijke informatie onthouden rondom en dus ook voor het referendum (en dat is een politieke doodzonde).

Hiermee heeft men feitelijk direct politiek gestuurd op een uitslag voor de het kabinet gunstige van het referendum!!

Het excuus doet er niet toe!
Op zijn minst had de conclusie openbaar moeten worden voor het referendum opdat de burger niet met het oude verkeerde beeld van onterechte zorgvuldigheid zou zijn gaan stemmen.
Maar dat is dus wel gebeurd.

Kwaadwil?
Ja daar kan je best van uitgaan, want er wordt van alles rondom dat referendum met ambtelijke middelen getraineerd.
O.a.
- Publicatie van de donorwet net zolang vertraagd (gewoon niet publiceren met een smoes van druk druk) totdat er ook geen referendum meer over kan worden gehouden.
- Referendum over Referendumwet zelf frustreren.
- Misbruik (oneigenlijk gebruik) van algemene maatregel van bestuur rondom de donorwet
- ..

Dit kabinet heeft een zeer krappe meerderheid en zou dus het fatsoen moeten opbrengen zeer zorgvuldig met haar krappe meerderheid om te gaan omdat ze eigenlijk maar een minimale meerderheid van Nederland vertegenwoordigt en een maximale minderheid van Nederland niet!
Maar in plaats van trapt ze tegen ruim ongeveer 49% van Nederland steeds opnieuw tegen de schenen en negeert haar met alle beschikbare middelen.
Het idee van een democratie is dat je vertrouwen krijgt van de burgers als regering.

Als je dat vertrouwen traineert en regelrecht misbruikt met machtspolitiek en gebruik van mazen in de wet zou je moeten ophoepelen!
Terecht dat die burger steeds bozer wordt!

Dit respectloze gedrag lokt terechte en begrijpelijke boosheid uit bij de burger.
Het enige wat men steeds weer doet is die boosheid die men zelf uitlokt gebruiken tegen de burger met afbraak van allerhande burgerrechten; een referendum openbaart ontevredenheid en daarom moest ze weg.
Saillant is dat de wet nou juist heel erg goed haar democratische nut heeft bewezen.
LAf dus ook om dat te blijven ontkennen.

Maar wat krijgen we vandaag in het nieuws, allerhande verhaaltjes maar nauwelijks kritiek over wederom een meer dan zeer discutabele gang van zaken!!
Onze democratie wordt misbruikt met misbruik van hiaten in de wet, dan ben je niet te goeder trouw bezig (met die wet) en zou je moeten opstappen!

Nederland slaapt en pikt kennelijk alles!!!
29-03-2018, 17:13 door Anoniem
Door karma4: Buitenlandse veiligheidsdiensten zijn de EU Noorwegen en Zwitserland. Dat is waar het vrij reizen van personen voor geregeld is. Je kunt beter zeggen de cgt Europol is intern eu.
Zou aardig zijn dat politie uit utrecht niets mag delen met die van amsterdam want ander gebied.

Deze redenering slaat nergens op. We hebben met het Nederlandse recht van doen. Vrij reizen van personen is Europees wettelijk geregeld. CTIVD is en Nederlandse veiligheidsdiensten vallen onder het Nederlands recht. Jouw redenering is wat jij er persoonlijk van vindt en maakt, maar jouw mening heeft geen rechtsgrond.
29-03-2018, 21:29 door karma4 - Bijgewerkt: 29-03-2018, 21:38
Deze redenering slaat nergens op. We hebben met het Nederlandse recht van doen. Vrij reizen van personen is Europees wettelijk geregeld. CTIVD is en Nederlandse veiligheidsdiensten vallen onder het Nederlands recht. Jouw redenering is wat jij er persoonlijk van vindt en maakt, maar jouw mening heeft geen rechtsgrond.

Die redenering is de kern waar het om gaat. Bromsnor met zijn wapenstok is niet de realiteit van deze dagen.
Rechtsgrond is er:
Europol samenwerking tegen cirminelen https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/europol%25E209s-european-counter-terrorism-centre-strengthens-eu%25E209s-response-to-terror
- http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32016R0794&from=EN
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Counter_Terrorist_Group
Nederlands recht is ondergeschikt aan die verdragen en europees recht.

Waarom wel de mafia en ander gespuis laten rondreizen en er niets tegenover zetten. NL is gewoon te klein en ietwat te veel op geld belust om zijn eigen boontjes te doppen. De voc vergaan onder corruptie is een teken.

Dit respectloze gedrag lokt terechte en begrijpelijke boosheid uit bij de burger.
Het enige wat men steeds weer doet is die boosheid die men zelf uitlokt gebruiken tegen de burger met afbraak van allerhande burgerrechten; een referendum openbaart ontevredenheid en daarom moest ze weg.
https://www.rtlnieuws.nl/nederland/politieagent-de-klos-vorig-jaar-9100-geweldsincidenten
https://www.agressiemanagement.nl/nieuws/item/agressie-incidenten-in-de-zorg-tijd-voor-actie
Ik zie een correlatie mogelijk is er sprake van causatie
30-03-2018, 12:24 door Anoniem
Door karma4:
Deze redenering slaat nergens op. We hebben met het Nederlandse recht van doen. Vrij reizen van personen is Europees wettelijk geregeld. CTIVD is en Nederlandse veiligheidsdiensten vallen onder het Nederlands recht. Jouw redenering is wat jij er persoonlijk van vindt en maakt, maar jouw mening heeft geen rechtsgrond.

Die redenering is de kern waar het om gaat. Bromsnor met zijn wapenstok is niet de realiteit van deze dagen.
Rechtsgrond is er:
Europol samenwerking tegen cirminelen https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/europol%25E209s-european-counter-terrorism-centre-strengthens-eu%25E209s-response-to-terror
- http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32016R0794&from=EN
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Counter_Terrorist_Group
Nederlands recht is ondergeschikt aan die verdragen en europees recht.

Waarom wel de mafia en ander gespuis laten rondreizen en er niets tegenover zetten. NL is gewoon te klein en ietwat te veel op geld belust om zijn eigen boontjes te doppen. De voc vergaan onder corruptie is een teken.

Dit respectloze gedrag lokt terechte en begrijpelijke boosheid uit bij de burger.
Het enige wat men steeds weer doet is die boosheid die men zelf uitlokt gebruiken tegen de burger met afbraak van allerhande burgerrechten; een referendum openbaart ontevredenheid en daarom moest ze weg.
https://www.rtlnieuws.nl/nederland/politieagent-de-klos-vorig-jaar-9100-geweldsincidenten
https://www.agressiemanagement.nl/nieuws/item/agressie-incidenten-in-de-zorg-tijd-voor-actie
Ik zie een correlatie mogelijk is er sprake van causatie

Je bent kennelijk geen jurist, anders had je begrepen dat wat je stuurt van nul en geen waarde is om je redenering kracht bij te zetten.
Als je al redeneert moet je geen appels met peren vergelijken. Politie Amsterdam en Utrecht (beiden onder Nederlands recht) en Bromsnor om je redenering kracht bij te zetten?
30-03-2018, 14:07 door Anoniem
Nieuwe wet is privacy beter geregeld

Weet je dat ze al tientallen jaren lijsten hebben met spookburgers? (privacy freaks)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.