image

Verdachten grootschalige Marktplaats-oplichting voor rechter

vrijdag 30 maart 2018, 13:34 door Redactie, 8 reacties

Volgende week moeten veertien verdachten voor de rechter verschijnen wegens grootschalige oplichting via Marktplaats. De meer dan 78 slachtoffers van de groep zijn voor ruim 350.000 euro opgelicht, aldus het Openbaar Ministerie. Qua schadebedrag gaat het om een zeer grote zaak van Marktplaatsfraude

Volgens het OM boden de verdachten onder andere graafmachines en tractoren aan maar werden die niet geleverd. De bedragen variëren van 1000 euro tot 12.500 euro per slachtoffer. Het totale schadebedrag is ruim 350.000 euro. De verdachten maken deel uit van een grootschalig onderzoek dat liep naar oplichting via Marktplaats in 2014, 2015 en 2016.

De verdachten werden in 2015 aangehouden, maar de rechtbank besloot toen hun voorlopige hechtenis te schorsen. Begin 2016 ontstond de verdenking dat de hoofdverdachten zich wederom schuldig maakten aan Marktplaatsfraude. Zij zijn daarop in mei 2016 opnieuw aangehouden. De voorlopige hechtenis van deze verdachten werd in januari 2017 door de rechtbank geschorst. Naast Marktplaatsfraude worden tien van de verdachten ook vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie.

Reacties (8)
30-03-2018, 16:21 door Anoniem
Let maar op, verdachte krijgt een klein waarschuwing-kje en mag van de rechter voor 50 euro per maand zijn fraude bedrag terug betalen. Vreemd toch hoe zacht aardig onze rechters zijn in strafzaken versus kartonrecht.
30-03-2018, 20:05 door Anoniem
Wellicht een idee om deze rakkers op stage te sturen bij Marktplaats B.V.

De Nederlandse methode, sedert enkele jaren.
31-03-2018, 01:22 door Anoniem
Door Anoniem: Let maar op, verdachte krijgt een klein waarschuwing-kje en mag van de rechter voor 50 euro per maand zijn fraude bedrag terug betalen. Vreemd toch hoe zacht aardig onze rechters zijn in strafzaken versus kartonrecht.
Jamaarprivacy! de rechter kan niet goed bepalen wat ze precies gedaan hebben omdat de privacywarriors *elke* methode dwarsliggen.
Wie is nou de schuld?
31-03-2018, 11:39 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 31-03-2018, 11:42
Marktplaats? Marktplaats?? Harkplaats!

Treurig voor de buurvrouw die de oude nog goede kinderkleertjes wil aanbieden op Marktplaats voor een schappeijke prijs. Zij valt niet meer op tussen de schreeuwerige zakelijke aanbieders.
Marktplaats is niet meer. Marktplaats is v.v.t. (voltooid verleden tijd) Marktplaats is RIP

Markplaats is in 10 jaar tijd ook een gaarbak geworden voor schimmige verkopers die je maar op hun blauwe ogen moet vertrouwen. Markplaats is een halfdoorbakken immitatie van eBay; kan er nog niet bij in de schaduw staan want het kent geen beoordelingssysteem, niet voor verkopers, noch voor kopers. Dat beoordelingssysteem is een redelijk tot goed vangnet want als je de kluit een paar maal fors belazerd hebt lig je op eBay eruit.

De oplichters problematiek wordt vooral veroorzaakt omdat Marktplaats een advertentiesite is. De feitelijke aankoop gebeurt helemaal seperaat van Marktplaats. Op eBay is dat niet het geval. Als je het hoogste bod hebt uitgebracht heb je koopverplichting, ook als je op direct kopen klikt. Maar de verkoper heeft ook een verplichting: Die tot levering van het/de artikel(en)

Door het gebrek aan een beoordelingssysteem zet je de deur wagenwijd open voor potentiele oplichters en biedt je (Marktplaats) ruimte voor uitwassen zoals het onderwerp van dit nieuwsbericht.
In mijn kenissenkring ken ik iemand die voor een kruimeltjesaankoop getild is op Marktplaats, maar ook iemand die er een fors bedrag is kwijtgeraakt.
Ik denk dat ik geen vals vermoeden uit als er anderen zijn hier die vergelijkbare signalen ook hebben gehoord.
31-03-2018, 11:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Let maar op, verdachte krijgt een klein waarschuwing-kje en mag van de rechter voor 50 euro per maand zijn fraude bedrag terug betalen. Vreemd toch hoe zacht aardig onze rechters zijn in strafzaken versus kartonrecht.
Jamaarprivacy! de rechter kan niet goed bepalen wat ze precies gedaan hebben omdat de privacywarriors *elke* methode dwarsliggen.
Wie is nou de schuld?

JIJ :) want jij zit de nat.veiligheid dwars met je privacywensen
31-03-2018, 20:22 door Anoniem
Door Anoniem: Let maar op, verdachte krijgt een klein waarschuwing-kje en mag van de rechter voor 50 euro per maand zijn fraude bedrag terug betalen.

Terecht.
Want, de werkelijke schade is veel hoger, net zoals het aantal op de keeper beschouwde misbruikers.
Pakweg meer dan de helft van de aanbieders vraagt teveel en liegt over het product dat ze verkopen.
Dat genoemde verdachten straf krijgen is terecht, maar eigenlijk zou er iets aan het marktplaats model gedaan worden omdat er maar niet verandert aan de mores van de veel grotere getale marktplaats gebruikers.
De geldende nationale mores is immers dat een ander belazeren handel bedrijven heet.
En dat bedrag bij elkaar is maandelijks hoger dan wat er hier gefraudeerd werd.
02-04-2018, 16:46 door Anoniem
Door Anoniem: Wellicht een idee om deze rakkers op stage te sturen bij Marktplaats B.V.

De Nederlandse methode, sedert enkele jaren.


Je bedoelt reclassering?

De meeste van die jongens accepteren geen ander gezag,dus
mochten ze dan stage lopen,of het gaat via reclassering bij marktplaats dan nog blijven ze honds-brutaal,
en dat moet je als marktplaats maar willen op je werkvloer vs eigen personeel dat daar
de handen vol aan heeft.
03-04-2018, 21:43 door [Account Verwijderd]
Ben ik verkeerd geïnformeerd of is Marktplaats al jaren eigendom van eBay? Zodat ze dat deel van de "markt" kunnen bereiken dat ze niet via eBay zelf bedienen. Dan hebben ze er zakelijk toch geen belang bij om van Marktplaats een mini - eBay te maken?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.