image

VS wil rechtszaak tegen Microsoft over e-mails seponeren

zondag 1 april 2018, 11:11 door Redactie, 3 reacties

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie wil een rechtszaak tegen Microsoft over het afstaan van e-mails die in een Iers datacentrum zijn opgeslagen seponeren. De zaak zou namelijk niet meer relevant zijn nu president Trump een wet heeft goedgekeurd waardoor Amerikaanse rechters bevelen voor dergelijke data kunnen afgeven. De zaak tussen Microsoft en de Amerikaanse autoriteiten liep al sinds 2014.

Een rechter had in deze zaak gesteld dat Microsoft e-mails die zich in Ierse datacentra bevinden aan Amerikaanse inlichtingen- en opsporingsdiensten moet afstaan als die hierom vragen. De softwaregigant had in een drugsgerelateerd onderzoek een dergelijk verzoek gekregen. Volgens Microsoft hebben de Amerikaanse autoriteiten geen bevoegdheid om e-mails in het buitenland via Microsoft op te vragen en moet dit via de juiste juridische kanalen worden gedaan. In hoger beroep gaf de rechter Microsoft gelijk.

Eind februari boog het Amerikaanse Supreme Court zich over de zaak en zou later dit jaar met een uitspraak komen. Microsoft kreeg in deze zaak veel steun van techbedrijven en burgerrechtebewegingen. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie laat nu weten dat de zaak niet meer relevant is en heeft het Hof gevraagd die te seponeren. De omstreden CLOUD-wetgeving die onlangs door Trump werd goedgekeurd geeft rechters de bevoegdheid om bevelen voor in het buitenland opgeslagen data af te geven, terwijl bedrijven hier bezwaar tegen kunnen maken als het verzoek met buitenlandse wetgeving conflicteert, zo meldt persbureau Reuters. Microsoft heeft nog niet op de actie van de openbare aanklager gereageerd.

Reacties (3)
01-04-2018, 14:59 door karma4
De cloud wetgeveing https://www.congress.gov/bill/115th-congress/house-bill/4943/text Zet kaders wanneer zoiets al dan niet toegestaan is met het recht van de provider om verzet aan te tekenen wanneer die kaders niet kloppen.

Met: "De betrokkenheid van de Ierse overheid onderstreept dat een internationale dialoog over deze zaak niet alleen noodzakelijk is, maar ook mogelijk. We hebben lang gezegd dat het beter voor opsporingsdiensten is om te kiezen voor een manier waarbij de rechten van mensen onder hun lokale wetgeving wordt geaccepteerd", zegt Microsofts Brad Smith".
Geeft Cloud een invulling aan deze stellingname.

Dat ze het willen seponeren duidt er op dat het geen gerichte zaak op een US persoon met een misdaad locatie in de US zou zijn. Ik kan er naast zitten maar de details van de zaak ken ik niet voldoende.
01-04-2018, 18:46 door Anoniem
Ik ben dan wel voorstander voor een publiek bezit/beheer van een datacentrum.
Zou leuk kunnen zijn.
De burger als collectief tegen dit soort van uitwassen.
02-04-2018, 05:58 door karma4
Door Anoniem: Ik ben dan wel voorstander voor een publiek bezit/beheer van een datacentrum.
Zou leuk kunnen zijn.
De burger als collectief tegen dit soort van uitwassen.
Wil jij op de stoel van en rechter gaan zitten of de betreffende vraag een crimineel met foute zaken kan zijn met de juiste aanvraag.
Overigens zijn de meeste datacenters in het bezit van de vrije markt. Het wordt gezien als commodity zoals een bakker kruidenier. Jij kan er ook een beginnen.
Alleen wat bijzondere overheden hebben een eigen iets. Dan noem je het publiekelijk bezit. Een overheidsdatacenter als publiekelijk bezit als bescherming tegen de overheid.
Ze besteden juist alles uit aan de markt kijk eens naar het uwv.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.