image

"Meeste Zweden tegen volledig cashloze samenleving"

woensdag 4 april 2018, 11:07 door Redactie, 19 reacties

De meeste Zweden zijn tegen een volledig cashloze samenleving, ook al weigeren steeds meer Zweedse winkels contant geld. Dat blijkt uit onderzoek van Sifound dat in opdracht van Bankomat AB werd uitgevoerd. Bankomat AB is verantwoordelijk voor de meeste geldautomaten in Zweden en opgericht door de vijf grootste Zweedse banken.

Voor het onderzoek werden 2300 mensen ondervraagd. Op de vraag of mensen in de toekomst de mogelijkheid willen hebben om met contant geld te betalen, of dat ze een volledige cashloze samenleving willen, antwoordde 68 procent dat ze cash als mogelijk betaalmiddel willen behouden. Een kwart is echter voorstander van een volledig cashloze samenleving. De resterende zeven procent wist het niet.

Hoewel Zweden vaak als voorbeeld wordt genoemd voor een samenleving zonder contant geld, zijn er ook Zweedse burgers die zich zorgen over de situatie maken, zo meldt The Guardian. Björn Eriksson, een voormalige Zweedse politiecommissaris, is leider van een groep genaamd Kontantupproret (Cashopstand). Volgens Eriksson is het gevaarlijk om volledig cashloos te gaan. Wanneer een dergelijk digitaal systeem wordt aangevallen of uitgeschakeld is er geen betaalmethode om op terug te vallen.

Ook de Zweedse Piratenpartij maakt zich zorgen over de cashloze samenleving. Voormalig parlementslid van de Piratenpartij Christian Engström wijst naar Ierland, waar abortus verboden is. Het is veel eenvoudiger voor de autoriteiten om Ierse vrouwen te traceren die een abortus hebben ondergaan als ze alle digitale transacties kunnen volgen. "Als je de controle over de servers van Visa of MasterCard hebt, heb je de controle over Zweden", aldus Engström.

Reacties (19)
04-04-2018, 11:09 door Anoniem
Ik ook,heb geen smartphone om te betalen,alleen flappen uit de muur.
04-04-2018, 11:22 door Anoniem
Een volledig cashloze maatschappij is makkelijk te ontwrichten. Door regelmatig of gericht DDOS aanvallen uit te voeren wordt het lastig boodschappen te doen. Door in een wijk de kabels en glasvezel te beschadigen bij werkzaamheden is dat ook een probleem. Wat doet een winkelier als b.v. de Albert Heijn, indien zijn grote supermarkt vol klanten staat en ineens blijkt, dat de pin-automaten (ook de geldautomaat) het niet meer doen?

Wat als mensen uit een cashloze omgeving in landen komen, waar men nog lang niet zo ver is? Weten ze dan nog hoe dat werkt, contant geld? Waarschijnlijk niet. En kinderen met wat geld naar de winkel sturen, zodat ze leren hoeveel iets waard is en wat je kunt doen met je geld voordat het op is, gaat dan ook niet meer. Het enige wat die zien is de melding: onvoldoende saldo, maar een lege portemonnee is veel duidelijker.
04-04-2018, 11:55 door Anoniem
Laat ze eerst maar eens zorgen dat bedrijven die de transacties verwerken deze data niet voor andere doeleinden gaan gebruiken. Hiermee doel ik voornamelijk op de snode plannetjes die equens en ING hebben gehad om deze data te verkopen.
04-04-2018, 13:00 door Anoniem
Als mensen dit echt belangrijk vinden, moeten ze de daad bij het woord voegen. Waarom accepteren steeds minder winkels cash? Omdat de burger blijkbaar niet protesteerd (in de vorm van teruglopende omzetten). Put your money where your mouth is... en de rest komt vanzelf.
04-04-2018, 13:33 door Anoniem
Het geeft ook veel ongemak. Stel je staat als Hollander in Antwerpen en de bankautomaat accepteert net jouw kaart niet en
moet je op zoek naar een automaat die wel je kaart accepteert.

Ook wat te denken van automaten, die aleen maar briefjes van twintig euro uitgeven en geen kleinere coupures hebben.

Ook wat te denken als je in het openbaar vervoer slechts kan pinnen en er een algemene storing is van een paar uur.
Ga je dan maar niet op reis?

Cashloos betekent ook dat men je ten allen tijde toegang tot het betalingsverkeer kan ontzeggen bij een turnkey situatie,
of even je spaartegoed boven een bepaald toegestaan bedrag kan afromen in geval van een crisis.

Dan toch liever maar handje contantje.

luntrus
04-04-2018, 13:37 door Anoniem
Gaat niet gebeuren. Men zal zien dat diverse "belangengroepen" zich daar spoedig tegen zullen gaan keren, waaronder allerhande schuinmarcheerders en de georganiseerde criminaliteit die goede handel in drugs-as-cash zullen zien.

Gebrek aan cash zal een gat in de markt blijken. Wie dat niet snapt, moet eens te rade gaan bij iemand die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Sigaretten en panties als betaalmiddel: sigaretten voor voedsel, panties voor seks.
04-04-2018, 14:20 door [Account Verwijderd]
...en dit bestaat in een cashloze maatschappij ook niet meer: https://www.youtube.com/watch?v=P5m-nhzYjLo

(Tijdloze video is mijn persoonlijke mening)
04-04-2018, 16:28 door Anoniem
Door Aha: ...en dit bestaat in een cashloze maatschappij ook niet meer: https://www.youtube.com/watch?v=P5m-nhzYjLo

(Tijdloze video is mijn persoonlijke mening)

Ik zie een video waarbij 3:36 minuten van mijn tijd geclaimd wordt, terwijl dit ook in een of twee zinnen te stellen was. Niet bepaald tijdloos.
04-04-2018, 16:33 door J. Ketting
Cashloos betekent dat er vele situaties gaan veranderen of zelfs verdwijnen. Hoe gaat het straks bijvoorbeeld op een (vrij)markt? En hoe geef je straks een fooitje aan een straatartiest? Straks komt iedereen met een eigen pinapparaat of betaalmogelijkheid via de telefoon. Afrekenen wordt ingewikkelder en duurt langer. Bovendien werkt het misbruik in de hand.
Ik zie geen enkel voordeel in een cashloze maatschappij.
04-04-2018, 17:07 door karma4
Door Anoniem: Als mensen dit echt belangrijk vinden, moeten ze de daad bij het woord voegen. Waarom accepteren steeds minder winkels cash? Omdat de burger blijkbaar niet protesteerd (in de vorm van teruglopende omzetten). Put your money where your mouth is... en de rest komt vanzelf.
Waarom minder cash? Er lopen te veel criminelen rond die zich het met geweld toe eigenen. Iedereen kijkt er naar maar doet niets.
04-04-2018, 18:07 door Anoniem
Triest dat wij hiier een hele discussie openen over de gevolgen van onze cashloosheid,terwijl wereldwijd miljoenen mensen hun hele leven cashloos zijn.Laten we eerst hen helpen......
04-04-2018, 20:20 door W.T.
Pas mee gemaakt dat de bank eruit lag.
Sta bij de kassa, hij doet het niet zegt de kassière als ik met mijn pas betalen wil.
Oh, ik betaal wel cash zei ik en liep na betaling fluitend met de boodschappen de winkel uit.
04-04-2018, 20:26 door Anoniem
Door J. Ketting: Cashloos betekent dat er vele situaties gaan veranderen of zelfs verdwijnen. Hoe gaat het straks bijvoorbeeld op een (vrij)markt? En hoe geef je straks een fooitje aan een straatartiest? Straks komt iedereen met een eigen pinapparaat of betaalmogelijkheid via de telefoon. Afrekenen wordt ingewikkelder en duurt langer. Bovendien werkt het misbruik in de hand.

Schijnt dat China daar een oplossing voor heeft.
Een app op je telefoon waarmee je QR codes kunt scannen met daarin bedrag en rekeningnummer.
Allemaal via de overheids app WeChat.

Moeten we in NL en Europa ook gaan doen.
Handig en makkelijk.
04-04-2018, 23:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Door J. Ketting: Cashloos betekent dat er vele situaties gaan veranderen of zelfs verdwijnen. Hoe gaat het straks bijvoorbeeld op een (vrij)markt? En hoe geef je straks een fooitje aan een straatartiest? Straks komt iedereen met een eigen pinapparaat of betaalmogelijkheid via de telefoon. Afrekenen wordt ingewikkelder en duurt langer. Bovendien werkt het misbruik in de hand.

Schijnt dat China daar een oplossing voor heeft.
Een app op je telefoon waarmee je QR codes kunt scannen met daarin bedrag en rekeningnummer.
Allemaal via de overheids app WeChat.

Moeten we in NL en Europa ook gaan doen.
Handig en makkelijk.
Maar dan moet je weer de hele tijd een dure smartphone met je meesjouwen.
Ik heb liever een beetje contant geld op zak.
05-04-2018, 00:28 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Aha: ...en dit bestaat in een cashloze maatschappij ook niet meer: https://www.youtube.com/watch?v=P5m-nhzYjLo

(Tijdloze video is mijn persoonlijke mening)

Ik zie een video waarbij 3:36 minuten van mijn tijd geclaimd wordt, terwijl dit ook in een of twee zinnen te stellen was. Niet bepaald tijdloos.

'Geclaimd??' :)
Mag ik je voorzichtig adviseren plein publique minder lachwekkend te doen. Toets alt F5, dan lekker slapen en ga morgen gezond en wel met fris gemoed over tot je orde van de dag :)
05-04-2018, 09:24 door Anoniem
De cashloze samenleving is een onderwerping aan de al (veel te) verreikende invloed van banken op de samenleving. Momenteel oefenen banken zo daar belang bij hebben schaamteloos en zonder check-and-balances invloed uit op politiek, tewerkstelling, zakelijk handelen etc.
05-04-2018, 10:05 door Anoniem
Weet je nog van die reclame? Het geheim dat deelt met ...
05-04-2018, 11:23 door Anoniem
Als we dan toch aan het afschaffen zijn is het misschien beter om geld helemaal af te schaffen, dan kan onze samenleving ook niet meer ontwricht worden.

In plaats daarvan moeten mensen hun werk verantwoorden en kunnen ze eerste levensbehoeften gewoon pakken in winkels. Stelen heeft dan geen zin meer omdat je gestolen waar niet meer kan verkopen. Als je structureel teveel pakt zul je dat moeten verantwoorden of krijg je strafpunten waardoor je minder recht hebt op luxe producten. Door alleen met strafpunten te werken en niet met beloningspunten is het ook niet mogelijk om te graaien, harken en te stelen. Iedereen heeft dan recht op een leuk leven met luxe, tenzij het voor zichzelf verprutst door bijvoorbeeld alleen maar te pakken en niet naar vermogen bij te dragen.
06-04-2018, 10:39 door Anoniem
Door Anoniem: Als we dan toch aan het afschaffen zijn is het misschien beter om geld helemaal af te schaffen, dan kan onze samenleving ook niet meer ontwricht worden.
Ja maar, waarmee moeten bankiers dan pochen, als niet hun riante salarii?

In plaats daarvan moeten mensen hun werk verantwoorden en kunnen ze eerste levensbehoeften gewoon pakken in winkels.
Dat werkt alleen maar als iedereen "verantwoordelijk" is, en dus ook kan zijn. Daar zijn we nog lang niet. We hebben nog wel een paar continentjes vol aan mensen die gewoon niet volwassen genoeg zijn om hier aan mee te kunnen doen zonder dat je productieve deel van de bevolking subiet failliet gaat.

Mischien maar eens tijd om een "je wereldverbetervoorstel gaat niet werken, omdat..."-formulier op te stellen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.