image

Politie werkt aan nieuwe instructies voor socialmediagebruik

woensdag 4 april 2018, 10:01 door Redactie, 4 reacties

De politie werkt aan nieuwe instructies voor het verspreiden van berichten via social media. Dat heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op Kamervragen van D66-Kamerleden Den Boer en Verhoeven laten weten. Aanleiding voor de vragen was dat in sommige gevallen adres- en persoonsgegevens zijn te achterhalen via berichten die de politie via social media heeft verspreid.

In 5.000 onderzochte socialmediaberichten van politieaccounts waren 38 kentekens zichtbaar, 13 keer mensen herkenbaar in beeld, 48 keer mensen herkenbaar via kleding of stem, 8 keer een adres herleidbaar en 4 keer een bedrijf te achterhalen. Volgens minister Grapperhaus is bij de inzet van social media als opsporingsmethodiek de Aanwijzing opsporingsberichtgeving van het Openbaar Ministerie van toepassing. Daarnaast dienen berichten te voldoen aan de bepalingen van de Wet politiegegevens en de Wet bescherming persoonsgegevens.

De minister benadrukt dat het aan de politie is om te zorgen dat haar medewerkers zich bewust zijn van de privacybescherming van betrokkenen en de eigen geheimhoudingsplicht. Ook is het aan de politie haar medewerkers te instrueren hoe zij social media mogen inzetten. Inmiddels is de politie bezig met nadere instructies voor haar medewerkers, zodat deze beter weten welke eisen worden gesteld aan het verspreiden van socialmediaberichten, zowel inhoudelijk als procesmatig, voegt Grapperhaus toe.

In de instructies wordt opgenomen dat geen tot personen herleidbare gegevens geplaatst kunnen worden voor zover die afkomstig zijn uit de politiesystemen. In andere gevallen zal expliciet toestemming gevraagd worden middels een formulier. De instructie wordt volgens de minister naar verwachting in april formeel vastgesteld. De politie heeft vorig jaar al een nieuw proces ingericht en spelregels bepaald voor het openen en beheren van socialmedia-accounts door politieambtenaren, waarbij het gebruik van de accounts ook door de politie wordt gemonitord.

Voor burgers die klachten over het door de politie gepubliceerde beeldmateriaal hebben is vorig jaar november op politie.nl een klachtenformulier gepubliceerd waarmee bezwaar kan worden gemaakt. Sindsdien zijn er acht klachten binnengekomen. In twee gevallen zijn de berichten van politie inmiddels verwijderd, van de overige zes gevallen loopt het onderzoek nog.

Reacties (4)
04-04-2018, 13:35 door Anoniem
Het wordt tijd. Begon me steeds meer te ergeren aan al die berichtjes van de politie. Leuk dat je PR wil bedrijven maar mensen komen niet vrijwillig in aanraking met de politie en de schandpaal is afgeschaft in Nederland.
En als mensen bij een ongeluk of reanimatie filmpjes staan te maken zijn de dames en heren agenten wel woest verontwaardigd (terecht natuurlijk) maar dan is het handig om die lijn ook aan te houden bij andere situaties.
04-04-2018, 16:19 door Anoniem
Door Anoniem: Het wordt tijd. Begon me steeds meer te ergeren aan al die berichtjes van de politie. Leuk dat je PR wil bedrijven maar mensen komen niet vrijwillig in aanraking met de politie en de schandpaal is afgeschaft in Nederland.
En als mensen bij een ongeluk of reanimatie filmpjes staan te maken zijn de dames en heren agenten wel woest verontwaardigd (terecht natuurlijk) maar dan is het handig om die lijn ook aan te houden bij andere situaties.

Je kunt politieagenten niet tegen de zelfde meetlat leggen als burgers. Simpel omdat er voor politieagenten soms andere regels gelden. Soms soepeler (verkeersregels/dragen wapens) soms strenger (voorbeeldfunctie.
04-04-2018, 16:57 door karma4
De zelfde soort instructies zijn ook goed van toepassing voor de gewone burger en communicatie kanaal van een organisatie. "Het gebruik van social media is op dit moment niet weg te denken uit onze maatschappij. ...
Daarnaast dienen publicaties te voldoen aan de bepalingen van de wet .. en de wet bescherming persoonsgegevens en, indien van toepassing, ... . "
04-04-2018, 20:24 door W.T.
Dat wordt oppassen want als het fout gaat hebben de russen het gedaan.
Houdt ramen en deuren gesloten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.