image

Britse politie krijgt boete van 149.000 euro voor gevoelig datalek

donderdag 5 april 2018, 12:36 door Redactie, 5 reacties

De politie van het Britse Humberside is door de Britse privacytoezichthouder ICO veroordeeld tot het betalen van een boete van omgerekend 149.000 euro wegens een gevoelig datalek. De Humberside Police verloor de schijven met een video-interview van een vermeend verkrachtingsslachtoffer.

De drie onversleutelde schijven en het bijbehorende papierwerk waren achtergelaten in een envelop op het bureau van een politieagent. De bundel bevatte de naam van het slachtoffer, geboortedatum en handtekening, alsmede details over de vermeende verkrachting, de mentale gezondheid van het slachtoffer en de naam en het adres van de vermeende dader. De envelop zou naar een ander politiekorps worden gestuurd, maar is daar nooit aangekomen. Het is ook niet bekend of het pakket wel daadwerkelijk is verstuurd.

De toezichthouder voerde een onderzoek uit naar het datalek en ontdekte dat de Humberside Police de schrijven niet had versleuteld voordat het die via onbeveiligde post had verstuurd of van plan was dit te doen. Ook hield de politie geen auditspoor van het pakketje bij en heeft het korps zich niet gehouden aan het eigen informatiebeveiligingsbeleid met betrekking tot verwijderbare media. Naast de boete is het politiekorps ook gevraagd om de databescherming te verbeteren.

Reacties (5)
05-04-2018, 15:48 door Anoniem
Van de jaszak, zo, hupsakee, de broekzak in.
05-04-2018, 16:29 door Anoniem
Gelukkig is het de politie dit dit betaald en niet de belastingbetaler...*zucht*
05-04-2018, 16:56 door Anoniem
Het blijft mensenwerk mensen.
Dus worden er fouten gemaakt.
Hopenlijk leert men er van.
Goed weekend eventuele azijnpissers.
06-04-2018, 06:59 door Anoniem
Een gevoelig datalek. Doet dat zeer? Ik heb een gevoelig plekje op mijn lichaam.
De scshrijver van dit artikel moet terug naar school. Hij/zij bedoelt een datelek met privacygevoelige gegevens.
06-04-2018, 10:45 door Anoniem
aaaaaah, laat ajb een transparant en gedetailleerd paadje zien van hoe het geld van ' hand ' naar ' hand ' gaat?
Dan zal blijken dat iedereen die belasting betaalt (behalve ambtenaren die betaalt worden van het geïnde belastingsgeld (waar ze zelf ook weer belasting over moeten afdragen ((huhh¿)) )) eigenlijk de straf krijgt(/betaalt).
Oehhh, wat zullen ze daar van leren, daar bij de politie.
Ze 'krijgen' een budget die bepaald wordt aan de gemaakte uitgave van het jaar (of jaren) daarvoor. Betekent dat nu dat ze vanwege het gemis van die €150K bv. 1 FTE +/-5 jaar niet in dienst kunnen nemen of dat ze het als uitgaven kunnen noteren en daardoor het volgend jaar €150K erbij krijgen? In beide gevallen wordt de burger / belastingbetaler gestraft.
En laat nou is zien wat er met die betaalde boete van €150K wordt gedaan? Waar gaat dat geld nou eigenlijk naartoe, met meer details dan vestzak/broekzak? Waar wordt dat geld nou eigenlijk voor gebruikt qua investering / lering om dit soort fouten in de toekomst te voorkomen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.