image

Amerikaanse overheid ziet toename van ransomware-aanvallen

dinsdag 10 april 2018, 09:59 door Redactie, 1 reacties

De Amerikaanse overheid ziet een wereldwijde toename van ransomware-aanvallen en waarschuwt eindgebruikers en organisaties om alert te zijn. De waarschuwing is afkomstig van het National Cybersecurity and Communications Integration Center (NCCIC), onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

Specifieke details over de ransomware of aanvallen worden echter niet gegeven. De waarschuwing valt samen met een rapport van het Britse National Cyber Security Centre (NCSC) en National Crime Agency waarin ransomware als één van de grootste dreigingen voor Britse organisaties wordt genoemd. Zo werden tientallen Britse zorginstellingen vorig jaar door de WannaCry-ransomware getroffen.

Zowel de Amerikaanse als Britse overheid geven advies om ransomware-infecties te voorkomen, zoals het tijdig installeren van beveiligingsupdates, het niet zomaar openen van e-mailbijlagen, het maken van back-ups, het toepassen van applicatie-whitelisting en het geven van zo min mogelijk rechten aan apparaten en diensten.

Reacties (1)
11-04-2018, 01:16 door Anoniem
Valt het anderen ook op dat de experts het niet hebben over een toename maar het NCCIC wel? Als er wereldwijd een toename zou zijn dan zou dat bevestigd moeten kunnen worden.

Helaas geeft het NCCIC niet aan over welke periode ze het hebben, geeft niet aan hoe actueel dat is, geeft niet aan wat ze onder een toename verstaan en geeft niet aan waarom ze een toename zien. De titel is Ongoing Threat of Ransomware in de categorie current activity. Die categorie geeft aan waar NCCIC op dit moment aandacht voor heeft, dat is niet hetzelfde als een onderwerp wat een actuele dreiging is. In die categorie valt ook berichtgeving dat het NCCIC aandacht heeft voor een onderwerpen als omgaan met wachtwoorden, safer internet day en Tax Identity Theft Awareness Week.

Goed dat NCCIC weer wijst op het risico van ransomware en hoe je je kan beschermen. Of ze bedoelen dat er in de afgelopen dagen wereldwijd een toename aan aanvallen is en of je meer risico loopt om slachtoffer te worden betwijfel ik.

Het rapport van het Britse National Cyber Security Centre heeft het over een lange periode waarop ze terugblikken. Dat klinkt ook niet heel actueel.

Is het nieuws dat zowel de Amerikaanse als de Britse overheid (weer) advies geven om schade door ransomware te voorkomen en dat het nauwelijks verschilt van wat andere bedrijven, nonprofits of landen ook al jaren adviseren? Het zou nieuws zijn als ze met andere oplossingen kwamen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.