image

Europese geldautomaten vaker geleegd via blackbox-aanvallen

dinsdag 10 april 2018, 15:35 door Redactie, 4 reacties

Vorig jaar was er een toename van het aantal aanvallen waarbij criminelen blackbox-aanvallen gebruikten om geldautomaten in Europa leeg te halen, zo blijkt uit het jaaroverzicht van de European Association for Secure Transactions (EAST). Ook werd er voor het eerst in Europa geldautomaten-malware ingezet.

De cijfers waar EAST zich op baseert zijn afkomstig uit 21 EU-landen, waaronder ook Nederland. Werden er in 2016 nog 58 blackbox-aanvallen waargenomen, vorig jaar was dit gestegen naar 189. Bij blackbox-aanvallen sluiten criminelen een extern apparaat aan op de geldautomaat en geven vervolgens instructies om de inhoud van de geldcassettes te kunnen legen.

Daarnaast werden er in twee Europese landen drie malware-aanvallen waargenomen. Hierbij weten de aanvallers de computer van de geldautomaat met malware te besmetten. Vervolgens kan, bijvoorbeeld door het opgeven van een code, de automaat worden leeggehaald. "Het gebruik van malware om geldautomaten leeg te halen vindt al enige tijd plaats, maar was tot vorig jaar niet in West- en Centraal-Europa waargenomen", zegt Lachlan Gunn van EAST. "Eerste aanwijzingen duiden erop dat dergelijk aanvallen ook dit jaar doorgaan, hoewel recente gerelateerde arrestaties door Europol bemoedigend zijn."

Onlangs werd de vermeende leider van een groep criminelen opgepakt die banken hackte en zo geldautomaten op afstand geld kon laten uitgeven. Ondanks de toename van blackbox-aanvallen is de totale fraude met geldautomaten vorig jaar gedaald van 23.500 incidenten naar 21.000. Dit komt mede door een sterke daling van het aantal skimming-incidenten. Het aantal gerapporteerde incidenten daalde van 3300 naar 2500, een afname van 23 procent. Het is inmiddels het zevende jaar op rij dat het aantal skimming-incidenten aan het afnemen is.

Image

Reacties (4)
10-04-2018, 17:06 door karma4
Een extern apparaat aansluiten, waar in welk land ? Hier in NL zijn het de physical attacks die dingen van het straatbeeld laten verdwijnen. 3584 met een schadebedrag van 31m. Nog altijd weinig tov normale fraude met 353m aan schade.
Het is maar waar je aandacht voor wilt krijgen.
11-04-2018, 08:03 door Anoniem
Door karma4: Een extern apparaat aansluiten, waar in welk land ? Hier in NL zijn het de physical attacks die dingen van het straatbeeld laten verdwijnen. 3584 met een schadebedrag van 31m. Nog altijd weinig tov normale fraude met 353m aan schade.
Het is maar waar je aandacht voor wilt krijgen.

Eens, maar hier pompen ze die automaten vol met gas en laten ze de atm uit zijn voegen knallen.
Dit heeft naast impact voor de bank ook een behoorlijke impact op de bewoners die in de buurt wonen. misschien wordt het tijd dat we afstand nemen van die stomme atm's. aangezien de pinautomaat overal is ingeburgerd en er ook al andere alternatieven zin (telefoon/horloge) denk ik dat ze hun beste tijd gehad hebben.
11-04-2018, 09:08 door Anoniem
31mln is niet weinig, wetende dat ATM (behalve die portable apparaten) altijd in een extra beveiligde ruimte staan. En terminal fraude (oa skimming, pin afkijken) 353mln, ongelooflijk.
11-04-2018, 12:55 door Anoniem
En als er geen ATM's meer zijn, hoe moet ik dan met cash betalen? Ik wil ook nog transacties kunnen doen zonder dat iedereen meekijkt en nee het gaat niet om criminele activiteiten maar kan ook zijn dat ik niet wil dat relatie in een en/of rekening mee kunnen kijken b.v.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.