image

EU-toezichthouders gaan social media nauwer onderzoeken

donderdag 12 april 2018, 12:27 door Redactie, 5 reacties

De Europese privacytoezichthouders verenigd in de Working Party 29 (WP29) gaan het dataverzamelen door social media nauwer onderzoeken. Hiervoor hebben de toezichthouders de Social Media Working Group opgericht, die een langetermijnstrategie over het onderwerp zal opstellen.

"We staan aan het begin van een nieuw tijdperk van databescherming. De bescherming van individuen tegen onrechtmatig gebruik van hun persoonlijke data op socialmediaplatformen zal één van onze voornaamste prioriteiten zijn", zegt WP29-voorzitter Andrea Jelinek. "Een socialmediaplatform van miljarden dollars dat zegt dat het spijt heeft is gewoon niet genoeg."

Hoewel de aandacht nu vooral uitgaat naar Facebook en Cambridge Analytica, kijken de toezichthouders verder. "Daarom hebben we een Social Media Working Group opgericht. Wat we nu zien is waarschijnlijk één voorbeeld van een veel breder toegepaste werkwijze van het verzamelen van persoonlijke data van social media voor economische of politieke redenen. WP29 is zich echter bewust dat het probleem veel groter en andere partijen betreft, zoals app-ontwikkelaars en datahandelaren" aldus Jelinek in een verklaring (pdf).

De Working Party 29 zal op 25 mei, als de nieuwe Europese privacywetgeving van kracht wordt, worden vervangen door de Europese Databeschermingsraad. Het werk van de Social Media Working Group zal na de oprichting van de Europese Databeschermingsraad gewoon doorgaan.

Reacties (5)
12-04-2018, 13:32 door Anoniem
Nu al?
12-04-2018, 15:20 door Anoniem
"Een socialmediaplatform van miljarden dollars dat zegt dat het spijt heeft is gewoon niet genoeg.
En daar ook nog eens nauwelijks belasting over betaalt.
Ja medewerkertjes van de roverheid die hier weer op gaan reageren, blijf het toch posten.
13-04-2018, 08:16 door Anoniem
Zolang het middel maar niet erger wordt dan de kwaal.
13-04-2018, 10:32 door NonNocere
Beter te laat dan nooit toch?
13-04-2018, 13:06 door Anoniem
Ik zou echt niet weten hoe men dat pre-actief wil gaan doen. Hoe ga je binnen een tot dit stadium toe verrotte structuur trachten de eindgebruiker weer een stukje privacy terug te geven. Wat voor Big Data analyse beheer ga je daar op los laten.

Ik denk dat je alleen achteraf kunt gaan kijken, waar men de "kantjes" ronder heeft gemaakt.

Het zal wel blijven bij wat nakauwen en herkauwen na een flinke databreach. Ik denk dat het echt aanpakken van de datagraai excessen gewoon niet toegelaten zal worden.

Kijk voor eventuele problemen eens met een scannetje hier: https://privacyscore.org/site/scan/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.