image

Facebook kan boete van 41.000 dollar per gebruiker krijgen

vrijdag 13 april 2018, 13:39 door Redactie, 6 reacties

In 2011 trof Facebook vanwege misleidende uitspraken over de privacy van gebruikers een schikking met de Amerikaanse toezichthouder FTC, waardoor de sociale netwerksite een boete van 41.000 dollar per gebruiker, per dag, per privacyovertreding kan krijgen.

Iets wat oprichter Mark Zuckerberg naar eigen zeggen zich niet meer herinnerde. Tijdens de hoorzitting deze week voor het Amerikaanse congres herhaalde Zuckerberg geregeld dat Facebook zich aan de schikking hield, maar kon zich naar eigen zeggen niet herinneren dat er een boetecomponent was. Het schenden van de schikking met de FTC kan Facebook een boete van 41.484 dollar per overtreding, per gebruiker, per dag opleveren. Dat zou neerkomen op een bedrag van meer dan 8 miljard dollar per dag voor een overtreding die op alle Amerikaanse gebruikers betrekking heeft, zo meldt persbureau AP.

Verschillende afgevaardigden hadden kritiek op Zuckerberg dat hij dergelijke belangrijke onderdelen van de schikking zich niet kon herinneren. Ook van andere kanten is er kritisch gereageerd op het optreden van de Facebook-oprichter, die veel vragen niet beantwoordde of zei dat hij daar later op terug zou komen. "Als Zuckerberg weg kan komen met ontwijking, verzuim en misleiding voor leden van het congres, wat voor kans hebben 2 miljard Facebook-gebruikers ter wereld dan op verantwoording? Hoe kan een bedrijf zijn eigen beangstigende dataminingoperatie hervormen of "zelfreguleren" als de directeur ja-of-nee vragen over die operatie niet kan of wil beantwoorden", zegt Sam Bidle van The Intercept.

Privacyonderzoeker Arvind Narayanan van de Princeton University stelt dat Zuckerberg deed voorkomen alsof de privacyproblemen bij de sociale netwerksite worden veroorzaakt door ongewenste toegang van derde partijen tot de data van gebruikers. Iets wat Facebook zonder aanvullende wetgeving kan oplossen. Het veel grotere probleem volgens Narayanan is de eigen dataverzameling door Facebook en diens businessmodel, wat juist tegenstrijdig is met privacy en waarschijnlijk niet zonder wetgeving is op te lossen. Naar aanleiding van het dataschandaal met Cambridge Analytica is de FTC een nieuw onderzoek gestart, waarbij ook werd gehint naar eerder afgemaakte afspraken.

Reacties (6)
13-04-2018, 15:07 door SecurePrivacy - Bijgewerkt: 13-04-2018, 15:12
Het schenden van de schikking met de FTC kan Facebook een boete van 41.484 dollar per overtreding, per gebruiker, per dag opleveren. Dat zou neerkomen op een bedrag van meer dan 8 miljard dollar per dag voor een overtreding die op alle Amerikaanse gebruikers betrekking heeft, zo meldt persbureau AP.

Facebook heeft zo'n 214 miljoen Amerikaanse gebruikers. Als je dit vermenigvuldigd met 41.484 dollar per gebruiker, kom je volgens mij niet op 8 miljard dollar uit, maar op 8 biljoen dollar. Leuk zakcentje!

Al vermoed ik dat AP hier fout gequote wordt, aangezien Amerikanen punten en komma's in grote bedragen anders gebruiken dan wij. Ik vermoed dat het om 41,484 dollar per gebruiker gaat, bijna 42 dollar dus. Dit in plaats van duizenden dollars per gebruiker.
14-04-2018, 05:11 door Legionnaire
En dan moet hij ook nog voorkomen in Europa.
Succes...
14-04-2018, 08:54 door -karma4 - Bijgewerkt: 14-04-2018, 08:55
Door SecurePrivacy: Al vermoed ik dat AP hier fout gequote wordt, aangezien Amerikanen punten en komma's in grote bedragen anders gebruiken dan wij. Ik vermoed dat het om 41,484 dollar per gebruiker gaat, bijna 42 dollar dus. Dit in plaats van duizenden dollars per gebruiker.

Nee...

The 2011 consent decree capped years of Facebook privacy mishaps, many of which revolved around its early attempts to follow users and their friends around the web. Any violations of the 2011 agreement could subject Facebook to fines of $41,484 per violation per user per day. To put that in context, Facebook could theoretically owe $8 billion for one single day of a violation affecting all of its American users.

https://www.snopes.com/ap/2018/04/12/zuckerberg-flubs-details-of-facebook-privacy-commitments/
14-04-2018, 12:41 door Anoniem
Door SecurePrivacy: Facebook heeft zo'n 214 miljoen Amerikaanse gebruikers. Als je dit vermenigvuldigd met 41.484 dollar per gebruiker, kom je volgens mij niet op 8 miljard dollar uit, maar op 8 biljoen dollar. Leuk zakcentje!
AP noemt het 8 billion wat bij ons 8 miljard zou zijn, maar je rekensom klopt, het is een factor 1000 hoger.
Al vermoed ik dat AP hier fout gequote wordt, aangezien Amerikanen punten en komma's in grote bedragen anders gebruiken dan wij. Ik vermoed dat het om 41,484 dollar per gebruiker gaat, bijna 42 dollar dus. Dit in plaats van duizenden dollars per gebruiker.
Nee, AP meldt "fines of $41,484 per violation per user per day", en het woord "fines" is een link naar de FTC-website waar dat bedrag staat als een verhoging die januari dit jaar is ingegaan. Dat verwijst naar een wetsartikel dat stelt dat elke afzonderlijke violation als een afzonderlijke offence wordt gezien, wat kennelijk betekent wordt dat het per gebruiker gerekend wordt (daar zal dan jurisprudentie voor bestaan neem ik aan), en ook dat als de overtreder volhardt in zijn overtreding het bedrag per dag geldt.

Het is overigens een maximumbedrag, FTC kan dus besluiten een bedrag te kiezen dat een bedrijf niet meteen wegvaagt maar dat serieus pijn doet maar overleven mogelijk maakt.
14-04-2018, 15:22 door Anoniem
Veel interessanter dan jullie geklets, omdat jullie je niet eens goed verdiepen in het amerikaanse getallensysteem, dat afwijkend is van het europese...
Die boete.... die gaat zoals gebruikelijk is, naar de overheid, terwijl die eigenlijk naar de Facebookers zou moeten gaan.....
16-04-2018, 05:22 door Legionnaire
Door Anoniem: Veel interessanter dan jullie geklets, omdat jullie je niet eens goed verdiepen in het amerikaanse getallensysteem, dat afwijkend is van het europese...
Die boete.... die gaat zoals gebruikelijk is, naar de overheid, terwijl die eigenlijk naar de Facebookers zou moeten gaan.....

Yep...dus het zal Zuckerberg een zorg zijn, mocht Facebook kapot gaan.

Hij heeft het slim aangepakt...is zelf goed voor 60 Miljard, dus wie maakt hem wat.

Een concurrent ligt op de loer en dat weet hij ook, dus deze stunt uithalen om flink aan te verdienen en nu doen of van niks weet.

Geef hem eens ongelijk...het is naaien of genaaid worden...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.