image

Almeerse man verdacht van hacken 188 iCloud- en Google-accounts

dinsdag 17 april 2018, 13:39 door Redactie, 8 reacties

Een 33-jarige man uit Almere wordt verdacht van het hacken van 188 iCloud- en Google-accounts van vrouwen, zo laat de politie vandaag weten. Vorig jaar maart startte de politie-eenheid Noord-Holland een onderzoek nadat een 32-jarige vrouw aangifte had gedaan van computervredebreuk.

De verdachte had het iCloud-account van het slachtoffer gehackt waardoor privémateriaal verspreid kon worden. Tijdens het onderzoek bleek dat de vrouw niet het enige slachtoffer van de verdachte was. Met de gegevens die het slachtoffer aan de politie verstrekte werden er bij meerdere bedrijven gegevens opgevraagd. Dit leidde onder andere naar het ip-adres van de verdachte, die in februari van dit jaar werd aangehouden.

Wat het onderzoek verder liet zien was dat de verdachte nog minimaal 187 andere individuele Google- en iCloud-accounts van vrouwen had benaderd. Op 20 december vorig jaar werd de woning van de verdacht doorzocht. Hier werden allerlei laptops, smartphones en andere gegevensdragers in beslag genomen. Op de apparaten werden onder andere ruim 30.000 privébeelden van derden aangetroffen.

Aan de hand van deze beelden konden een aantal bekende vrouwen worden geïdentificeerd. Alle gedupeerden zijn door de politie benaderd, wat leidde tot nog eens bijna 30 aangiften. De verdachte werd op 21 februari aangehouden en is op 23 februari voorgeleid aan de rechter-commissaris. De man wordt verdacht van het hacken van privé-accounts van meerdere vrouwen. De Officier van Justitie besluit uiteindelijk of er tot vervolging van de verdachte wordt overgegaan.

Om het risico op een hack te verkleinen adviseert de politie het gebruik van een wachtzin, het instellen van tweefactorauthenticatie en wachtwoorden niet te hergebruiken.

Reacties (8)
17-04-2018, 14:24 door Anoniem
Andere nieuwsbronnen melden dat hij raadslid was voor de VVD.
17-04-2018, 14:59 door karma4
https://www.politie.nl/nieuws/2018/april/17/04-politie-rondt-onderzoek-computervredebreuk-af.html
nog keurig anoniem.

Laatste nieuws alles in de viva nos:
https://www.politie.nl/nieuws/2018/april/17/04-politie-rondt-onderzoek-computervredebreuk-af.html
https://nos.nl/artikel/2227682-almeerse-vvd-politicus-gearresteerd-voor-hack-naaktfoto-s-bn-ers.html
17-04-2018, 15:43 door Anoniem
Nou er is echt sprake van een "hacker" als de hoofdpersoon amper met een computer overweg kan en de betreffende accounts uit een zoekmachine komen voor gelekte accounts. Hij kreeg het gewoon op een presenteer blaadje.

Het zal tijd worden dat men aangesproken wordt op het eigen gedrag als je voor alles hetzelfde wachtwoord gebruikt. Ik vind het eerlijk gezegd.. eigen schuld dikke bult. En die snol van een ponticorvo is al helemaal niet zielig, die geilt op elke seconde aan aandacht die ze krijgt. Als men niet wil dat er naaktfoto's van je uitlekken moet je ook geen naaktfoto's maken, hoe moeilijk kan het zijn? En wil je ze wel maken zorg dan dat je verstand hebt over hoe je ze opslaat en niet op een cloud account dumpen met slecht wachtwoord die je voor alles gebruikt. Of een wachtwoord vraag waar je zelf het antwoord op post op twitter of insta..

Het is nu een VVD-er die blijkbaar niks beters te doen had maar had net zo goed een willekeurige 15 jarige knul kunnen zijn. Schijnbaar heeft hij het inloggen nog vanaf z'n eigen IP adres gedaan ook, dat geeft toch al aan wat voor serieuze "hacker" skills die gast heeft hahaha. Dat ze er nog bijna een jaar over hebben gedaan joh.

De mainstream media blijven het woord hacker gebruiken terwijl ze niet eens weten wat een hacker is. Die neem ik al lang niet meer serieus maar van een site zoals security.nl mag je toch wat meer verwachten.
17-04-2018, 21:32 door Anoniem
Ik krijg met grote regelmaat te horen, dat ik tweefactorauthenticatie moet instellen. Zelf ben ik er heilig van overtuigd dat 2FA nuttig is, maar kan dat niet in de praktijk brengen omdat mijn emailprovider (KPN) het gewoonweg verdomt om te doen. Wordt het niet tijd dat de politie, de Autoriteit Persoonsgegevens en het Nationaal Cyber Security Centrum hier eens een hartig gesprek met de KPN directie over hebben?
18-04-2018, 01:15 door Anoniem
Door Anoniem: Ik krijg met grote regelmaat te horen, dat ik tweefactorauthenticatie moet instellen. Zelf ben ik er heilig van overtuigd dat 2FA nuttig is, maar kan dat niet in de praktijk brengen omdat mijn emailprovider (KPN) het gewoonweg verdomt om te doen. Wordt het niet tijd dat de politie, de Autoriteit Persoonsgegevens en het Nationaal Cyber Security Centrum hier eens een hartig gesprek met de KPN directie over hebben?
Je verdomt het om dan je contract op te zeggen en kiest er daarmee voor om KPN te blijven belonen voor gedrag wat je niet bevalt. Als KPN kan profiteren van jou gemakzucht dan moet jij kunnen profiteren van een ander?
18-04-2018, 12:14 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik krijg met grote regelmaat te horen, dat ik tweefactorauthenticatie moet instellen. Zelf ben ik er heilig van overtuigd dat 2FA nuttig is, maar kan dat niet in de praktijk brengen omdat mijn emailprovider (KPN) het gewoonweg verdomt om te doen. Wordt het niet tijd dat de politie, de Autoriteit Persoonsgegevens en het Nationaal Cyber Security Centrum hier eens een hartig gesprek met de KPN directie over hebben?
Je verdomt het om dan je contract op te zeggen en kiest er daarmee voor om KPN te blijven belonen voor gedrag wat je niet bevalt. Als KPN kan profiteren van jou gemakzucht dan moet jij kunnen profiteren van een ander?

Inderdaad hij/zij vertikt dat, het heeft ook geen zin.

Verder is 2FA leuk maar de keuze uit privacy neutrale en betrouwbare aanbieders is zeer beperkt.
Aanbieders als Google zijn 'gratis' maar ZIEN door het gebruik veel van jou handel en wandel, die je ze gewoon mooi op een presenteer blaadje aanlevert door hun 2FA platform te gebruiken.

Geen 2FA voor mij tenzij ik mijn eigen 2FA server ergens kan neerzetten, tot die tijd gewoon een goed wachtwoord, niet voor elke site/app/oid het zelfde ww en regelmatig wijzigen.
18-04-2018, 12:34 door Anoniem
Tegenwoordig moet je bij het aanmaken van een account altijd je emailadres opgeven. Ik zou niet weten bij hoeveel van mijn accounts het emailadres wordt gebruikt om in te loggen. Ik denk aan tenminste 20, maar het zullen er eerder 40 zijn. Om dit allemaal te veranderen vergt dagen werk. Bovendien weet je wat je hebt, maar niet wat je krijgt; het is net als een echte verhuizing, waarbij je ook maar moet afwachten of de nieuwe omgeving een echte vooruitgang betekent. Om mijn aarzeling als "gemakzucht" af te doen is daarom echt te kort door de bocht. Bovendien heeft KPN, vanwege zijn grote marktaandeel, een grote invloed op de veiligheid van het internet in Nederland als geheel en neemt, als ik me niet vergis, als bedrijf plaats in een of meerdere commissies die nou juist die veiligheid moeten bevorderen.
18-04-2018, 23:32 door Anoniem
Door Anoniem: Tegenwoordig moet je bij het aanmaken van een account altijd je emailadres opgeven.
Om mijn aarzeling als "gemakzucht" af te doen is daarom echt te kort door de bocht.
Je hoeft geen klant te worden. Je hoeft je mailadres niet in te vullen. Je hebt dus een keuze. Maar je hebt het nodig? Hoezo ga je anders dood? Nee. Dat de keuze bij jou ligt maar het gevolg van jou keuze je niet bevalt is toch echt jou probleem. En dat je te lui of te slordig of te beroerd bent om al die accounts fatsoenlijk te beheren is ook jou probleem. Het is dus te kort door de bocht om het probleem dat je met je eigen keuze laat bestaan dan maar op de gemeenschap af te wenden.

Bovendien heeft KPN, vanwege zijn grote marktaandeel, een grote invloed op de veiligheid van het internet in Nederland als geheel en neemt, als ik me niet vergis, als bedrijf plaats in een of meerdere commissies die nou juist die veiligheid moeten bevorderen.
Waar stellen die commissies dan dat jij je accounts slecht moet beheren? Waar stellen die commissies dan dat jij niet verantwoordelijk bent om ook security af te wegen voor je besluit klant te worden of te blijven? Waar stellen die commissies dat 2FA de norm moet zijn? KPN heeft inderdaad een groot marktaandeel. Maar dat marktaandeel bestaat alleen omdat de klanten kiezen om klant te zijn en samen met KPN dus bepalen dat 2FA niet nodig is. En zolang zelfs consumenten die 2FA wel snappen niet eens de keuze maken om dat belangrijk genoeg te vinden en slordig met de eigen accounts om te gaan dan is het probleem dus niet groot genoeg. De eerste die er last van gaat hebben ben je zelf en in plaats van je zelf te helpen ga je expres door en wijs je naar een ander om jou zogenaamde probleem te verhelpen. Je mag zelf de boel zo veel verstieren als je wilt want de gemeenschap moet je verzorgen. De verzorgingsstaat als egocentrisch gemaksmiddel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.