image

E-mailzaak tussen Microsoft en overheid VS geseponeerd

dinsdag 17 april 2018, 17:05 door Redactie, 2 reacties

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft vandaag een zaak tussen Microsoft en de Amerikaanse overheid over het afstaan van e-mails die in een Iers datacentrum zijn opgeslagen geseponeerd. De zaak is volgens het hooggerechtshof namelijk niet meer relevant nu president Trump een wet heeft goedgekeurd waardoor Amerikaanse rechters bevelen voor dergelijke data kunnen afgeven. De zaak tussen Microsoft en de Amerikaanse autoriteiten liep al sinds 2014.

Een rechter had in deze zaak gesteld dat Microsoft e-mails die zich in Ierse datacentra bevinden aan Amerikaanse inlichtingen- en opsporingsdiensten moet afstaan als die hierom vragen. De softwaregigant had in een drugsgerelateerd onderzoek een dergelijk verzoek gekregen. Microsoft stelde dat de Amerikaanse autoriteiten geen bevoegdheid hebben om e-mails in het buitenland via Microsoft op te vragen. Dit zou alleen via de juiste juridische kanalen moeten worden gedaan. In hoger beroep gaf de rechter Microsoft gelijk.

De zaak ging eind februari naar het hooggerechtshof, dat later dit jaar met een uitspraak zou komen. Onlangs werd in de Verenigde Staten de omstreden CLOUD-wetgeving goedgekeurd waardoor rechters de bevoegdheid hebben om bevelen voor buitenlandse data af te geven, terwijl bedrijven hier bezwaar tegen kunnen maken als het verzoek met buitenlandse wetgeving conflicteert. Volgens het Amerikaanse Openbaar Ministerie was de rechtszaak daardoor irrelevant geworden, iets wat het hooggerechtshof nu bevestigt, zo melden persbureaus AP en Reuters.

Reacties (2)
18-04-2018, 00:00 door Anoniem
En waar blijft de reactie van de EU?
18-04-2018, 11:55 door karma4
Door Anoniem: En waar blijft de reactie van de EU?
Je wordt op je wenken bediend. 17/4/2018 http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-3343_en.htm
"The Commission is proposing new rules to make it easier and faster for police and judicial authorities to obtain the electronic evidence, such as e-mails or documents located on the cloud, they need to investigate, prosecute and convict criminals and terrorists."Je zou het haast als cloud act kunnen vertalen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.